Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zacisk hamulcowy z elektrycznym ręcznym a wymiana klocków

Featured Replies

Napisano
9 godzin temu, denus napisał:

Akurat hamowanie awaryjne zwykłym ręcznym jest pewniejsze niż elektrycznym, bo tylko usterka mechaniczna uniemożliwia Ci jego zastosowanie. Przy elektrycznym jest więcej elementów odpowiedzialnych za jego zadziałanie, a szczególnie elektronika, która z byle powodu potrafi odmówić posłuszeństwa.

Z tego co pamiętam to u mnie w espace przy większych prędkościach ten elektryczny nie działał.

Napisano
6 minut temu, MarcG napisał:

Z tego co pamiętam to u mnie w espace przy większych prędkościach ten elektryczny nie działał.

To jakim cudem spełniał wymogi hamulca awaryjnego8]

Napisano
13 godzin temu, krowka napisał:

Przy pełnym zaciągnięciu i owszem, ale podczas zaciągania? Zazwyczaj są dwie linki, gdzie przy dźwigni są na kołysce. Może być niewielka różnica w ich długości.

od zera do pełnego zaciągnięcia :ok:

Napisano
Godzinę temu, denus napisał:

Miałeś kiedyś przypadek w GP, że uległ awarii wyłącznik stop pod pedałem hamulca? Wystarczy, że nie łączy, komputer wykrywa błąd i wyłącza wszystkie systemy związane z hamulcami (ABS, ESP, ASR, HillHolder itd). Nie zdziwiłbym się gdyby wtedy był również problem z elektrycznym ręcznym gdyby ten był na wyposażeniu.

Nie wiem czy wiesz, ale część samochodów z elektrycznym ręcznym ma linki oraz resztę elementów jak przy ręcznym tradycyjnym. Jedyna różnica jest taka, że zamiast dzwigni ręcznego jest przycisk i silnik elektryczny, np: w Insigni. I gdzie teraz jest precyzja działania o której pisałeś wcześniej? Jedynie to wygoda dla użytkownika, że nie musi używać siły do zaciągania ręcznego i nic więcej ;)

Byłby pewnie problem, bo za EPB w 500X odpowiedzialna jest centralka ABS/ESC itd. - widać to po podłączeniu się kompem do centralki, jednak nie musi to oznaczać, że system nie zadziała. Awarii włącznika stop w GP nie miałem.
Co do linkowego elektryka - fakt są np. w renówkach, sugerowałem się rozwiązaniem z siłownikami bezpośrednio na zaciskach (mają jedną wadę - nie da się ich awaryjnie zwolnić np. w przypadku padu aku bez podania prądu). Ta wybiórcza pamięć ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.