Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kuchnia ikea - dokręcanie blatu?

Featured Replies

Napisano

Kuchnia Metod.

Szkielet szafek mam poskładany.

Szafki ustawione na swoim miejscu, wypoziomowane.

Blat na szafki - drobne poprawki poziomowania.

Teraz zastanawiam się czy skręcić szafki z blatem?

Myślałem o przykręceniu wkrętów przez te metalowe łączniki z tyłu i przodu szafki?

W instrukcji nie znalazłem słowa na ten temat, ale instrukcja od blatu mogła zniknąć, bo stolarz docinał jeszcze blat + robił wycięcie na umywalkę :]

Napisano

Tak to właśnie ma być. Przez te listwy metalowe. Tylko długość wkrętów dobierz, cobyś nie przesadził. 

Napisano
Dnia 18.11.2017 o 20:09, pfikusny napisał:

instrukcja od blatu mogła zniknąć

Nawiasem mówiąc, wszelkie instrukcje są na stronie Ikei.

• 4 tygodnie później...
Napisano

Odświeżam.
Jak wygląda montaż kuchni ikea we wlasnym zakresie ? Z narzedziami nie ma problemu, pojecie o majsterkowaniu, skrecaniu innych mebli tez jakies jest. Brać sie za to, czy zlecać ?

Napisano

Jeśli nie masz dwóch, lewych rąk to dasz radę.

Napisano
53 minuty temu, riot napisał:

Odświeżam.
Jak wygląda montaż kuchni ikea we wlasnym zakresie ? Z narzedziami nie ma problemu, pojecie o majsterkowaniu, skrecaniu innych mebli tez jakies jest. Brać sie za to, czy zlecać ?

Ogólnie temat łatwy, acz niektóre aspekty upierdliwe i czasochłonne - ja najbardziej przeklinałem przy poziomowaniu szafek - pojedynczo nie ma problemu, schody się zaczynają jak trzeba 6 w jednym ciągu wypoziomować we wszystkich płaszczyznach :ogien: ;l

Napisano
12 godzin temu, DamianB napisał:

Ogólnie temat łatwy, acz niektóre aspekty upierdliwe i czasochłonne - ja najbardziej przeklinałem przy poziomowaniu szafek - pojedynczo nie ma problemu, schody się zaczynają jak trzeba 6 w jednym ciągu wypoziomować we wszystkich płaszczyznach :ogien: ;l

Oj tam. Do zrobienia. Tylko przydają się dwie długie poziomnice, położone przy ścianie i przy frontach. I dwie krótsze, położone w poprzek na długich, na obu końcach. Tylko mało kto dysponuje dwiema parami identycznych. :)

Napisano

Nie wiem jakie jest teraz mocowanie szafek w Ikei, ale parę lat temu wymieniłem te ich zwykłe wieszaczki na listwę montowaną do ściany po całej długości i w środku szafek zamontowałem w pełni regulowane wieszaki (góra/dół i przód/tył). Poszło bez problemów.

Napisano
21 minut temu, ccLot napisał:

Nie wiem jakie jest teraz mocowanie szafek w Ikei

Rok temu były wieszaki z niewielką regulacją na listwę. Wystarczy listwę dobrze wypoziomować i gotowe. Zarówno na górze jak i na dole.

Osobiście na dole listew nie używam bo i bez nich poziomowanie dołu to łatwizna ale jeśli ktoś jest lewusem to z listwą sobie poradzi.

Napisano

Ja skręcałem przez listwy z przodu i przez listwy drewniane z tyłu, wszystko było w instrukcji. Nie ma obaw, że się oprzesz a blat uniesie się np. z gorącym kubkiem...

Listew na ścianę nie dawałem, bo nie było sensu - szafki i tak skręciłem ze sobą, więc nic sie nie przewróci, no i mam trochę taniej. Aczkolwiek fajna opcja, szczególnie do szafek wolnostojących.

Napisano

Czyli widzę, że z montażem nie ma wiekszego problemu. A jak z wpasowaniem agd pod zabudowę ?

Napisano

Nie ma problemu, ani z montażem, ani z AGD. 

Ale kilka kuchni widziałam, i powiem tylko, że jak ci wejdą panowie z Ikei i zmontują, to masz w kilka godzin wszystko cacy. A sam... 

Ja bym ponownie zleciła ;)

Napisano
8 minut temu, Agata napisał:

że jak ci wejdą panowie z Ikei i zmontują

to nie są "Panowie z Ikeii" tylko firmy zewnętrzne, współpracujące. Jakość może być różna.

Napisano
3 minuty temu, Ozarek napisał:

to nie są "Panowie z Ikeii" tylko firmy zewnętrzne, współpracujące. Jakość może być różna.

Wiem. Niemniej, zlecasz w Ikei, stąd takie określenie.

Ale mają doświadczenie i robią to świetnie. 

Napisano
9 godzin temu, Agata napisał:

Ale kilka kuchni widziałam, i powiem tylko, że jak ci wejdą panowie z Ikei i zmontują, to masz w kilka godzin wszystko cacy. A sam... 

Chcesz odebrać facetowi radość zabawy klockami Lego? Ty niedobra kobieto!

Napisano
Chcesz odebrać facetowi radość zabawy klockami Lego? Ty niedobra kobieto!

Szwagier twierdzi, ze nie ma szans złożyć tego we wlasnym zakresie. I że tandeta podobno. Ale może przez to, że sam robi meble na wymiar...[emoji6]

Napisano

No raczej. Nigdy nie miałem problemow z ikea jeśli tylko czytało/patrzyło się w instrukcję ze zrozumieniem.

Napisano
Godzinę temu, riot napisał:

Szwagier twierdzi, ze nie ma szans złożyć tego we wlasnym zakresie. I że tandeta podobno. Ale może przez to, że sam robi meble na wymiar...emoji6.png

mając porównanie do jakości kuchni z ikeii i dwóch od 'mebli na wymiar' (gdzie jedna to bardzo szanowana ''marka'' u mnie) to ikea ma nie gorsze materiały.

Za osprzęt klasy hettich/blum trzeba w tych na wymiar często dopłacić...

A składanie mebli z ikei to dla kumatego człowieka faktycznie tylko przyjemność, jak ktoś lubi tego typu zabawy naturalnie.

Napisano
Godzinę temu, riot napisał:

Ale może przez to, że sam robi meble na wymiar.

Najwyraźniej. Miałem kilka kuchni na wymiar od bardziej i mniej renomowanych stolarzy i niewiele przewyższają gotowe z Ikea czy Leroy. Jeśli stolarz słabszy to nawet są gorsze jeśli chodzi o precyzję i powtarzalność wykonania.

Jedyna stała przewaga to płyty 18mm, które są standardem na rynku a w marketowych 16mm i wyjątkowo miękkie.

Napisano
14 godzin temu, Agata napisał:

Nie ma problemu, ani z montażem, ani z AGD. 

Fakt - samemu składałem po pracy po jednej-dwie szafki i zajęło to wieki. A jak mi przyjechali montować blat na wymiar, to chwila moment i już sprzątali po sobie - tempo ekspresowe :)

Aczkolwiek montaż całej kuchni mi wychodził ~1500zł, więc wolałem się pomęczyć i nabyć trochę doświadczenia :)

Napisano
22 godziny temu, riot napisał:

Szwagier twierdzi, ze nie ma szans złożyć tego we wlasnym zakresie. I że tandeta podobno. Ale może przez to, że sam robi meble na wymiar...emoji6.png

Oczywiście, że można i nawet złożyłem. W kilku miejscach nawet zrobiłem drobne modyfikacje. Wszystko stoi stabilnie, pasuje, działa. Za taka cene, szuflady blum i lakierowane fronty to żaden stolarz nie robi. Wszystko jest w instrukcjach. Polecam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.