Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kocioł gazowy, zamknięta komora spalania, powietrze z kotłowni

Featured Replies

Napisano
A co Ty chcesz czyścic w kominie od kotła gazowego?
Podstawa
par. 34 rozporządzenie ministra spraw wewnętrznych i administracji z 7 czerwca 2010 r. w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków

Literki wklepano z telefonu

Napisano
Dnia 2.12.2017 o 14:27, open napisał:

A co Ty chcesz czyścic w kominie od kotła gazowego?

I do tego przy kominie z kwasówki :) Ale ustawodawca tak zastrzegł i jak słusznie zauważa hubert110284 wynika to z istnienia pieców i piecyków kąpielowych podłączonych do ceglanych przewodów kominowych, jest tego bardzo dużo.

Napisano
  • Autor

Jak już jesteśmy w kotłowni, to pytanie mam kolejne: mam kratkę pod sufitem od wentylacji grawitacyjnej. Wszystko pięknie, ale gdzie ma być dopływ powietrza? Okno rozszczelnione po prostu?

Napisano
Jak już jesteśmy w kotłowni, to pytanie mam kolejne: mam kratkę pod sufitem od wentylacji grawitacyjnej. Wszystko pięknie, ale gdzie ma być dopływ powietrza? Okno rozszczelnione po prostu?

Dopływ do? Kocioł z zamkniętą komorą?

Literki wklepano z telefonu

Napisano
  • Autor

Tak, kocioł z zamkniętą komorą.

A dopływ do pomieszczenia po prostu. Nie robi się jakiegoś dolotu?

Napisano

Do zamkniętej komory nie jest wymagana zetka.

Masz tam system 2 rur -powietrzna do pobierania powietrza z zewnątrz oraz spalinowa do wywalania spalin z komory. Dlatego nazywa się to zamkniętą komorą ponieważ cały proces spalania odbywa się jakby na zewnątrz.

Napisano
2 godziny temu, hubert110284 napisał:

Do zamkniętej komory nie jest wymagana zetka.

Masz tam system 2 rur -powietrzna do pobierania powietrza z zewnątrz oraz spalinowa do wywalania spalin z komory. Dlatego nazywa się to zamkniętą komorą ponieważ cały proces spalania odbywa się jakby na zewnątrz.

+(kiedyś) był wymóg wentylowania grawitacyjnego pomieszczenia w którym stoi kocioł i tyle.

Zetki jak piszesz nie trzeba.

Napisano
4 godziny temu, exor napisał:

A dopływ do pomieszczenia po prostu. Nie robi się jakiegoś dolotu?

Powietrze sobie wpada nieszczelnościami, albo i nie ;)

Napisano
  • Autor
17 godzin temu, luccass napisał:

Powietrze sobie wpada nieszczelnościami, albo i nie ;)

Ze wskazaniem na "nie" :D

Teraz okna takie szczelne, tynki z obu stron na ścianach to szczelne mega wszystko.

Jak kominiarz będzie odbierał kiedyśtam to pomieszczenie to się okno rozszczelni i tyle?

Napisano
4 minuty temu, exor napisał:

Teraz okna takie szczelne, tynki z obu stron na ścianach to szczelne mega wszystko.

Jak kominiarz będzie odbierał kiedyśtam to pomieszczenie to się okno rozszczelni i tyle?

Ja miałem podobne rozterki u mnie w gospodarczym.

Pierwotnie zaprojektowali mechaniczną wentylacje, ale mam lokalnego kominiarza tak popi**nolonego, że wstawiłem mimo wszystko pełen komin 2 kanałowy, tak aby jeden został mi na went. grawitacyjną.

W garażu mam mieć kratkę wywiewną pod wieńcem i nawiewną nad posadzką, wystarczy myślę mi, aby w gospodarczym za garażem też ciągnęło z nad posadzki.

U ciebie nie ma podobnej możliwości? Nie masz garażu?

Napisano
3 godziny temu, exor napisał:

Tak. U mnie kominiarz sprawdzał ciąg, nic nie rozszczelniałem (bo nie miałem co) i jakiś tam był.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.