Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rejestracja auta przez cudzoziemca

Featured Replies

Napisano

Jest taki przypadek :)

Znajomy Włoch który pracuje w PL chce kupić ode mnie auto.

Umowa K-S wiadomo, z mojej strony zgłoszenie do WK i ubezpieczyciela o zbyciu pojazdu - to tez wiadomo.

Ale...

Nigdzie nie mogę znaleźć przepisu który mówi o tym jakie dodatkowe dokumenty musi przy rejestracji pojazdu w WK przedstawić tenże Włoch.

Z druków do rejestracji, PORD i tego, bodajże rozporządzenia o rejestracji pojazdów wychodzi że osoba która nie ma PESELA powinna przedstawić dokument tożsamości

(seria numer, nazwa, kto wydał) oraz podać adres zamieszkania (nie zameldowania). Wiadomo na umowie K-S też to tak trzeba ująć.

Natomiast WK w Krakowie, jak zapytałem elektronicznie o ten problem podał wykaz dokumentów które (wiadomo nie wszystkie :P ) obcy powinien pokazać przy rejestracji -

karty pobytu itp. ble ble.

Problem w tym, że od tygodnia na moje pytanie o podstawę prawną żądania takich dokumentów WK milczy :P

Spotkał się ktoś z takim problemem?

Napisano
1 godzinę temu, PAFcioKRAK napisał:

Jest taki przypadek :)

Znajomy Włoch który pracuje w PL chce kupić ode mnie auto.

Umowa K-S wiadomo, z mojej strony zgłoszenie do WK i ubezpieczyciela o zbyciu pojazdu - to tez wiadomo.

Ale...

Nigdzie nie mogę znaleźć przepisu który mówi o tym jakie dodatkowe dokumenty musi przy rejestracji pojazdu w WK przedstawić tenże Włoch.

Z druków do rejestracji, PORD i tego, bodajże rozporządzenia o rejestracji pojazdów wychodzi że osoba która nie ma PESELA powinna przedstawić dokument tożsamości

(seria numer, nazwa, kto wydał) oraz podać adres zamieszkania (nie zameldowania). Wiadomo na umowie K-S też to tak trzeba ująć.

Paszport i już. 

1 godzinę temu, PAFcioKRAK napisał:

Natomiast WK w Krakowie, jak zapytałem elektronicznie o ten problem podał wykaz dokumentów które (wiadomo nie wszystkie :P ) obcy powinien pokazać przy rejestracji -

karty pobytu itp. ble ble.

Karta pobytu obywatela EU?!

Napisano

Co to jest tydzien w komunikacji z urzędami :hehe:

Możnaby napisac, że niezwlocznie, lecz nie prędzej niż 30 dnia ;]

Napisano

Karta pobytu i zaświadczenie z UM o zameldowaniu. Bez meldunku babki nie chciały zarejestrować, pewnie zależy  od konkretnego WK

Napisano
25 minut temu, zwiazany napisał:

Karta pobytu i zaświadczenie z UM o zameldowaniu. Bez meldunku babki nie chciały zarejestrować, pewnie zależy  od konkretnego WK

Mi bez meldunku zarejestrowali. Napisałem tylko oświadczenie gdzie mieszkam na ich druku.

Myślę, że cudzoziemiec nie jest gorszy?

Napisano
17 godzin temu, grogi napisał:

Karta pobytu obywatela EU?!

Czemu się dziwisz? Powyżej 3 miesięcy trzeba legalizować pobyt, dotyczy to również obywateli UE.

Napisano
12 minut temu, wladmar napisał:

Czemu się dziwisz? Powyżej 3 miesięcy trzeba legalizować pobyt, dotyczy to również obywateli UE.

Jedenaście lat mieszkam poza Polską - i nigdzie nie spotkałem się z takim reliktem... Na milicji też trzeba się meldować co tydzień?!

Napisano
3 minuty temu, grogi napisał:

Jedenaście lat mieszkam poza Polską - i nigdzie nie spotkałem się z takim reliktem... Na milicji też trzeba się meldować co tydzień?!

Jak mieszkałem w UK też był taki obowiązek. To, że o czymś nie wiesz, albo że coś zaniedbałeś, nie oznacza, że tego nie ma ;)

Napisano
3 minuty temu, wladmar napisał:

Jak mieszkałem w UK też był taki obowiązek. To, że o czymś nie wiesz, albo że coś zaniedbałeś, nie oznacza, że tego nie ma ;)

Jest obowiązek powiadomienia o fakcie zostania na dłużej. Nie legalizacji - bo jak tego nie zrobisz to nie jesteś nielegalny.

Dodatkowo nikt nie generuje z tego powodu papierów jak karta pobytu.  W grudniu 2006 Włosi jeszcze chcieli wydawać "Permesso di soggiorno" - ale od 2007 już im przeszło :)

Napisano
5 minut temu, grogi napisał:

Jest obowiązek powiadomienia o fakcie zostania na dłużej. Nie legalizacji - bo jak tego nie zrobisz to nie jesteś nielegalny.

Dodatkowo nikt nie generuje z tego powodu papierów jak karta pobytu.  W grudniu 2006 Włosi jeszcze chcieli wydawać "Permesso di soggiorno" - ale od 2007 już im przeszło :)

I to właśnie jest legalizacja pobytu, która polega na zawiadomieniu władz o tym, nie potrzebujesz pozwolenia jako obywatel UE, ale powiadomić (w i ten sposób zalegalizować pobyt) musisz. A czy kończy się to wydaniem potwierdzenia na papierze, czy tylko wpisem do systemu jest mało istotne. Obowiązek jest i teoretycznie tak, jesteś w kraju nielegalnie jeżeli tego nie zrobisz.  Inna sprawa, że mało kto tym się przejmuje, łącznie z władzą. Ale np. przy rejestracji auta w PL mogą wymagać tego. Przy zakupie mieszkania w UK też.

Edytowane przez wladmar

Napisano
4 minuty temu, wladmar napisał:

Obowiązek jest i teoretycznie tak, jesteś w kraju nielegalnie jeżeli tego nie zrobisz. 

Nie, nie jesteś. Nikt Cię za to nie deportuje. Nawet z UK nawet dzisiaj. 

Edytowane przez grogi

Napisano
5 minut temu, grogi napisał:

Nie, nie jesteś. Nikt Cię za to nie deportuje. Nawet z UK nawet dzisiaj. 

Nie deportuje, to fakt. Ale nie zmienia to faktu, że formalnie jesteś nielegalnie, jeżeli mieszkasz i pracujesz ponad 3 miesiące.

Napisano
  • Autor

Dzisiaj łaskawie odpowiedzieli ze dokumenty są wymagane na podstawie w § 11 ust. 1 pkt 30sa rozporządzenia o rejestracji itd.

Tyle ze albo ja nie widze nic tam na ten temat albo WK sciemnia:)

Edit :)

Nie sciemnia :)

dot. wpisu w adnotacjach:

sa) „POBYT” – dokonywana na podstawie:

– zaświadczenia o zarejestrowaniu pobytu obywatela Unii Europejskiej,

– karty pobytu członka rodziny obywatela Unii Europejskiej,

– dokumentu potwierdzającego prawo stałego pobytu obywatela Unii Europejskiej,

– karty stałego pobytu członka rodziny obywatela Unii Europejskiej,

– karty pobytu wydanej w związku z udzieleniem zezwolenia na osiedlenie się, zezwolenia na pobyt rezydenta

długoterminowego Unii Europejskiej, nadaniem statusu uchodźcy, udzieleniem ochrony uzupełniającej lub

zgody na pobyt tolerowany,

dotyczy pojazdu rejestrowanego na wniosek cudzoziemca,

Edytowane przez PAFcioKRAK

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.