Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwna praktyka TU Allianz

Featured Replies

Napisano

3 lata temu ubezpieczyłem auto w Allianz. AC + szyby + ubezpieczenie utraty zniżek. W tym samym roku zgłosiłem telefonicznie przednią szybę - kamień. Zgłoszenie przyjęte, dzwoni do mnie ktoś z firmy zajmującej się wymianą, podczas rozmowy dowiaduję się że Allianz jako jedyny wymienia szybę na ori, jeżeli stara też jest ori. Ze względu na problem z dostępnością decyduję się na ASO. W ASO też czekałem ale wymienili bezproblemowo.

Przed świętami udałem się do pośrednika tego co zawsze w celu wyliczenia składki na rok czwarty. Ten licząc dla porównania w innym TU oznajmia że miałem szkodę z AC. Pytam jak to możliwe skoro mam ubezp szyb i zniżek? Allianz to inaczej kwalifikuje i rozlicza... Jak mam to rozumieć? Kto poleciał w kulki: TU, agent czy może ASO? Dlaczego mając ubezp szyb zrobili z AC? Dlaczego mając ubezp zniżek szkoda jest widoczna?

Wysłane z mojego SM-G800H przy użyciu Tapatalka

Napisano

Wszystkie rozszerzenia typu autoszyba, ochrona zniżek dotyczą tylko rozliczeń w danym TU, w którym jest polisa. Jeżeli zmieniasz ubezpieczyciela tamten widzi w UFG, że była szkoda. Tak robią wszyscy.

P.S. To nie jest osobna polisa dla TU, to rozszerzenie opcji w AC, więc szkoda jest z AC.

Edytowane przez spad

Napisano
  • Autor
Wszystkie rozszerzenia typu autoszyba, ochrona zniżek dotyczą tylko rozliczeń w danym TU, w którym jest polisa. Jeżeli zmieniasz ubezpieczyciela tamten widzi w UFG, że była szkoda. Tak robią wszyscy.

P.S. To nie jest osobna polisa dla TU, to rozszerzenie opcji w AC, więc szkoda jest z AC.
W takim razie po co jest dodatkowa opcja: szyby? Za co się dopłaca i co to daje skoro i tak idzie z AC?

Napisano
5 minut temu, electrofinger napisał:

W takim razie po co jest dodatkowa opcja: szyby? Za co się dopłaca i co to daje skoro i tak idzie z AC?

Po to żebyś sobie zapłacił ekstra stówkę :) W zasadzie jest to dobre rozwiązanie jak jesteś lojalny w stosunku do ubezpieczyciela i zawsze kupujesz w tym samym TU polisę. Wtedy taka szkoda nie wali po składce w latach kolejnych. Przy okazji ubezpieczyciel zakłada Ci taką małą niewidzialną smycz. Po roku sprawdzisz składki u konkurencji, będą wyższe bo była szkoda a u Twojego ubezpieczyciela masz taniej bo on tej szkody nie liczy. Nie musi tak być, ale może. Jak każda rzecz, ma to swoje wady i zalety. 

Edytowane przez spad

Napisano
35 minut temu, electrofinger napisał:

Dobra, bo widzę ze znowu akademickie dyskusje się rozgrywają.  Miałem to samo ale BEZ ubezpieczenia od utraty zniżek.  Nowe TU zrobiło mi zwyżkę, bo tak była szkoda szyby wpisana do UFG. Ja wysłałem do TU dokumentację, że nie było to z AC a z dodatkowego ubezpieczenia, zrobili korektę składki, skorygować wpis w UFG. Koniec bajki....

Napisano
15 minut temu, el_guapo napisał:

Dobra, bo widzę ze znowu akademickie dyskusje się rozgrywają.  Miałem to samo ale BEZ ubezpieczenia od utraty zniżek.  Nowe TU zrobiło mi zwyżkę, bo tak była szkoda szyby wpisana do UFG. Ja wysłałem do TU dokumentację, że nie było to z AC a z dodatkowego ubezpieczenia, zrobili korektę składki, skorygować wpis w UFG. Koniec bajki....

Temat wraca na MK jak bumerang, nie wiem czy już czasem z setka kącikowiczów się na to nadziała. I jesteś pierwszą osobą jaką pamiętam, której udało się sprawę odkręcić.

Napisano
1 godzinę temu, format napisał:

Temat wraca na MK jak bumerang, nie wiem czy już czasem z setka kącikowiczów się na to nadziała. I jesteś pierwszą osobą jaką pamiętam, której udało się sprawę odkręcić.

Ale piszę o moim przypadku zawsze, żeby podkreslic ze się da.

Szyby miałem ztcp w AXA, zadzwonilem na infolinie i dostalem adresy warsztatow wspolpracujacych. Zrobiłem przednia w Nordglass przy Głębockiej/Ostródzkiej w Warszawie, dostałem tam kwitek o wymianie z adnotacją ze wymiana w skutek uderzenia kamieniem. Potem zmieniałem ubezpieczyciela chyba na Liberty i dostałem zwyżkę. Odkrecilem to przesyłając ztcp oświadczenie + kwitek z Nordglass. Składkę zredukowali i skorygowali wpis w UFG.

Napisano
Dnia 27.12.2017 o 08:30, electrofinger napisał:

to nie jest tak.

Szyby, opony itp to są ubezpieczenia dodatkowe, formalnie są to ubezpieczenia typu AC, ale celowe.

Po pierwsze można je kupić bez AC, po drugie korzystając z takiego ubezpieczenia masz określone zasady (inne niż w AC) i albo jest to 1szt/rok albo jest określona suma/rok lub suma/zdarzenie/rok. Posiadając AC i takie dodatkowe, celowe ubezpieczenie w przypadku likwidacji np. z szyb nie zmniejszasz sobie kwoty odpowiedzialności TU w ramach AC.

TU różnie podchodzą do zgłaszania tego w UFG bo w bazie nie ma, albo niedawno jeszcze nie było, zakładki dla takich dodatkowych ubezpieczeń. Stąd często szkody z nich likwidowane widnieją w zakładce AC.

Ubezpieczenie zniżek zawsze działa tylko w TU, które je sprzedało, jest to taka forma przywiązania klienta na kolejny rok/dwa do TU po likwidacji szkody.

Napisano
Dnia 27.12.2017 o 08:22, spad napisał:

Otóz NIE.

Zgłaszana szyba w PZU z AutoSzyby w 2016 roku.

W tym i zeszłym roku nie mam śladu w UFG po tej szkodzie 8]

Może nie odnotowali, nie wiem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.