Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wyciągarka mechaniczna?

Featured Replies

Napisano

Stoję przed dylematem zakupu wyciagarki do UAZa 452. Ze względu na znacznie mocniejszy silnik do auta zakupiłem reduktor z GAZ 66 i tak się składa że ma on wyjście na wyciągarkę mechaniczną. Czy warto się zainteresować takim rozwiązaniem? Uaz będzie dość ciężki z nowym silnikiem diesla i całym wyposażeniem kempingowym, zapewne jego masa dobije na gotowo gdzieś do 2,5 tony. Żeby uciągnąć to wyciągarką elektryczną to trzeba kupić dość wydajną wyciągarkę i podać jej dużo prądu. Interesuje mnie rozwiązanie maksymalnie niezawodne. Znalazłem całkiem fajną wyciągarkę mechaniczną od Robura i zastanawiam się czy to dobry pomysł? Ma ktoś doświadczenie?

Napisano

jeśli masz możliwość podpięcia mechanicznej to nawet się nie zastanawiaj. Najprostsze i najlepsze rozwiązanie.

Napisano
18 godzin temu, koNik napisał:

Stoję przed dylematem zakupu wyciagarki do UAZa 452. Ze względu na znacznie mocniejszy silnik do auta zakupiłem reduktor z GAZ 66 i tak się składa że ma on wyjście na wyciągarkę mechaniczną. Czy warto się zainteresować takim rozwiązaniem? Uaz będzie dość ciężki z nowym silnikiem diesla i całym wyposażeniem kempingowym, zapewne jego masa dobije na gotowo gdzieś do 2,5 tony. Żeby uciągnąć to wyciągarką elektryczną to trzeba kupić dość wydajną wyciągarkę i podać jej dużo prądu. Interesuje mnie rozwiązanie maksymalnie niezawodne. Znalazłem całkiem fajną wyciągarkę mechaniczną od Robura i zastanawiam się czy to dobry pomysł? Ma ktoś doświadczenie?

Jesli masz miejsce zeby przejsc walem do zderzaka to mozes sie bawic z mechanikiem ale IMO nie ma w tym najmniejszego sensu, dobry firmowy elektryk, stalowa lina i zblocze do lepszych wklejek, na ktore kamper raczej nikle ma szanse. 

Napisano
16 godzin temu, szyman napisał:

jeśli masz możliwość podpięcia mechanicznej to nawet się nie zastanawiaj. Najprostsze i najlepsze rozwiązanie.

najwyżej będzie miał dwa uazy. Przedni i tylny :phi:

@koNik raczej nie ma sensu.  Co nie oznacza, że musisz porzucić projekt.

Mechanik ma jedną sporą wadę - ze względu na moc, może uszkodzić pojazd. Elektryk poprostu zdycha wcześniej :)

Napisano
  • Autor
31 minut temu, mati1.6dohc napisał:

najwyżej będzie miał dwa uazy. Przedni i tylny :phi:

@koNik raczej nie ma sensu.  Co nie oznacza, że musisz porzucić projekt.

Mechanik ma jedną sporą wadę - ze względu na moc, może uszkodzić pojazd. Elektryk poprostu zdycha wcześniej :)

myślałem o solidnym łożu przed silnikiem - UAZ ma silnik cofnięty i jest tam sporo miejsca, wał tez powinien się jakoś minąć, w sumie mogę kupić nową wyciągarkę mechaniczną za 1300zł - co chyba jest niezłą ceną, więc koszt wyszedłby mnie podobnie z montażem do elektryka :hmm: Minusem jest chyba masa takiej wyciągarki...

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, szyman napisał:

ile waży ??

coś ok 80kg

Napisano

A czy dużym minusem jest konieczność uruchomienia silnika, żeby wyciągarka działała? Zdarza się, że elektryk samochód wyciągnie, mimo niedziałającego silnika? Nie mam doświadczenia, więc tylko teoretyzuję :D

Napisano
10 godzin temu, Kysior napisał:

A czy dużym minusem jest konieczność uruchomienia silnika, żeby wyciągarka działała? Zdarza się, że elektryk samochód wyciągnie, mimo niedziałającego silnika? Nie mam doświadczenia, więc tylko teoretyzuję :D

Dopóki masz prąd ;]

@konik , możesz też zrobić na OBU zderzakach miejsce na wyciągarkę i w razie zakopania w goownie - przenieść wyciągarkę na odpowiedni koniec auta.

80kg ? To załóż dwie elektryczne i nie będziesz musiał niczego nosić ;]

Napisano
21 godzin temu, koNik napisał:

coś ok 80kg

ok20-25 kg. więcej od elektryka. nie tak wiele. biorąc pod uwagę że napięciową dość mocno dociążasz przód/tył auta i to najbardziej wysunięty punkt dolicz do tego podstawy które też swoje ważą :ok: Do tego musisz mieć elektrownie/akumulatornie atomową żeby to napędzić

Napisano
Dnia 3.01.2018 o 20:01, szyman napisał:

ok20-25 kg. więcej od elektryka. nie tak wiele. biorąc pod uwagę że napięciową dość mocno dociążasz przód/tył auta i to najbardziej wysunięty punkt dolicz do tego podstawy które też swoje ważą :ok: Do tego musisz mieć elektrownie/akumulatornie atomową żeby to napędzić

Red winch hornet wazy 55kilo bez liny,  wiekszosc standardowych wyciagarek wazy w okolicach 40kg z syntetykiem, do winchowania trzeba albo mega elektrownie, albo troche czasu i zblocze, kamperem chyba w rajdach startowal nie bedzie :phi:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.