Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stilo 1.9 JTD 2005 problem z ABS

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

otóż wczoraj Klient podstawił Fiata na wymianę sprężyn zawieszenia przednich - żadna to skomplikowana robota, jednak po naprawie przy ok. 50 km/h zapala się lampka ABS, a na wyświetlaczu "EBD failure". (na kompie błąd wieńca w kole lewym - przecież nic tam nie ruszałem !?!?)

Przy wymianie springów nic nie było odpinane, wyciągane - prócz oczywiście kolumny MCPhersona (dwie śruby przy zwrotnicy i jedna przy kielichu). Dziwna sprawa, bo robiłem to sam osobiście i jestem przekonany, że po drodze niczego nie uszkodziłem :/ 

Auto podpięte pod komp - jazda testowa - czujniki do 47km/h pokazują jednakowe lub b. zbliżone wartości - potem cyk - zapala się ABS i rozłącza komputer diagnostyczny.

Sprawdziłem akumulator (prawie nowy) i ładowanie - tu były jakieś dziwactwa - po rozruchu ładowanie 13,7 - 13,8V przy zapalonych światłach, gdy włączyłem klimę, ładowanie spadło do  12,6V, ale gdy ją wyłączyłem, to wzrosło do 14V :8  Kable od czujników są całe, nieuszkodzone... Aha, podczas hamowania z lewej strony słychać stukanie, a na pedale hamulca drżenie - jakby chciał zadziałać ABS. Co mogło się wykrzaczyć ? Albo inaczej - co ja mogłem popsuć?

Dziękuję za odpowiedzi.

Napisano

A może poprostu wookol pierścienia nagromadzil się syf?  Miałem podobnie ale na tyle.. Wymieniałem klocki . i po pewnym czasie błąd ABS ESP ... Reset wyłącz/załącz silnik kluczykiem  pomagał ... Po kilku dniach zajrzalem do koła ... Na pierscieniu miałem syf opiłki brud który chyba wpływał na odczyt czujnika. Delikatnie wyczuscilem ten osad i do dzis spokój.

U ciebie będzie trzeba odpiąć czujnik że zwrotnicy , wahacz,drążek kier, plus śruby Amor+zwrotnica i nakrętkę piasty żeby tam zagladnac

Napisano

Miałem taki błąd po tym jak mi serwis spartolił prostą wymianę łożyska. Założono pierścień segera z zamkiem przekręconym o 180 stopni, co uniemożliwiło prawidłowy montaż czujnika ABS. Czujnik wbito na siłę, co spowodowało jego przekoszenie i niewłaściwe łapanie impulsów powyżej prędkości 50km/h. Wyciągnij czujnik ABS, wyczyść go, dmuchnij powietrzem w otwór w zwrotnicy. Dodatkowo rozepnij złączkę przedłużki czujnika ABS przy lewym kielichu i potraktuj jakąś chemią do elektroniki. 

Edytowane przez bochumil

Napisano
  • Autor

Dzięki za odpowiedzi.

Więc było jak napisał Techno - przy demontażu kolumny na pierścień łożyska jakimś cudem dostał się całkiem spory opiłek metalu - znalazłem go dopiero wtedy, gdy wyjąłem półoś z piasty - całość wymyłem i jest ok.

Temat zatem załatwiony.

OT

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.