Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

stuki w przednim zawieszeniu?

Featured Replies

Napisano

Witam Forumowiczów!

Czy ktoś miał podczas użytkowania astrolota takie objawy: metaliczny stukot z przodu, prawdopodobnie od strony zawieszenia, przy pokonywaniu nierówności drogi. Z daleka słychać zwłaszcza przy zjeżdzaniu z wiekszej przeszkody typu krawęznik. Ten brzękot przypomina trochę taki odgłos jak wozi się luzem klucze w bagazniku. Podejrzewam zawieszenie (tulejki wahaczy przednich wymieniałem w zeszłym roku tj. ponad 10.000km): kończy się amorek?, sworzeń wahacza? Somebody help me pls. blagam.gif

Pozdrawiam

Napisano

mam to samo, tulejki wymienione jakis czas temu, stabilizatory tez, a ostatnio zaczelo tluc i nie wiem co to frown.gif podejrzewam amory, chociaz nie wiem czy one moga tak tluc.

Napisano

podjedź gdzieś na szarpaki i odrazu będzie znana przyczyna. Może żeczywiście amory się kończą.

Napisano

> Witam Forumowiczów!

> Czy ktoś miał podczas użytkowania astrolota takie objawy: metaliczny

> stukot z przodu, prawdopodobnie od strony zawieszenia, przy

> pokonywaniu nierówności drogi. Z daleka słychać zwłaszcza przy

> zjeżdzaniu z wiekszej przeszkody typu krawęznik. Ten brzękot

> przypomina trochę taki odgłos jak wozi się luzem klucze w

> bagazniku. Podejrzewam zawieszenie (tulejki wahaczy przednich

> wymieniałem w zeszłym roku tj. ponad 10.000km): kończy się

> amorek?, sworzeń wahacza? Somebody help me pls.

> Pozdrawiam

Sprawdź, czy ci sprężyna na McP... nie pękła.

Lubi pekać i leżeć w dolnej miseczce. angryfire.gif

Ja osobiście to przerabiałem. Dokładnie taki sam dźwięk, jak opisujesz.

20.GIF

Napisano

Ten brzękot

> bagazniku.

podobne odgłosy miała moja asterka, długo nikt nie potrafił jednak ich zdiagnozować, wreszcie się okazało - "dzwonił" odłamany kawałek sprężyny - jakieś pół zwoja. z zewnątrz był niewidoczny, wystarczyło jednak sięgnąć ręką.... może to to?

Napisano

Ja miałem podobne objawy. Okazało się ze pękło mocowanie stabilizatora na prawym wahaczu, ale w Twoim przypadku to chyba zbyt oczywista awaria abys jej nie mógł zdiagnozować.

Napisano

Ja mam tak samo od paru dni coś mi stuka przy zjezdrzaniu z krawężnika!

Jutro sprawdze sprężynki i jade na szarpaki ostatnio brat był swoim bmw i wzieli 20 zł

Co do jakiś luzów gdzieś na wachaczach czy tam sforzniach to nie lepiej wymieniać cały wachacz? jak kosztuje 99zł w opel schopie! z sforzniem i tulejkami!!

Napisano

To chyba jakaś plaga jest ...w mojej A. dzieje się tak samo. Nie looknąłem jeszcze na sprężynę, ale byłem w zeszłym tygodniu na przeglądzie i nic nie wyszło złego w zawieszeniu, więc nie zawsze "przegląd prawdę Ci powie". Mechanik sugerował coś o łożysku (na zdjęciu poniżej) na MacPersonie znajdującym się w gumowym elemencie (jak się toto zwie?) mocującym całość od góry do auta.

09.jpg

Zdjęcie kol. RobsonT z artykułu Demontaż/montaż kolumny MacPersona

Napisano

> łożysku (na zdjęciu poniżej) na MacPersonie znajdującym się w

> gumowym elemencie

łożysko nie zanjduje się"w" gumowym elemencie, a znajduje się "pod".

> jak się toto zwie?

zwie się to po prostu poduszką amortyzatora (lub poduszką MacPersona). W poduszce tej zaatopiony jest stalowy element o który opiera się łożysko. Łożyska kupić możesz też z taką aluminiową osłoną w kształcie grzyba, ale spotkałem się z twierdzeniem, że osłona ta pod wpływem nacisku może się odkształcić i ocierać w trakcie skręcania kołami, wydając przy tym "niepożądane dźwięki" wink.gif

Napisano

...no i wszystko jasne co jak się nazywa i gdzie jest - dzięki i bow.gif za wyprostowanie wypowiedzi.

Pozdrawiam

cANDg

Napisano

> Witam Forumowiczów!

> Czy ktoś miał podczas użytkowania astrolota takie objawy: metaliczny

> stukot z przodu, prawdopodobnie od strony zawieszenia, przy

> pokonywaniu nierówności drogi. Z daleka słychać zwłaszcza przy

> zjeżdzaniu z wiekszej przeszkody typu krawęznik. Ten brzękot

> bagazniku. Podejrzewam zawieszenie (tulejki wahaczy przednich

> wymieniałem w zeszłym roku tj. ponad 10.000km): kończy się

> amorek?, sworzeń wahacza? Somebody help me pls.

> Pozdrawiam

Mnie też stuka ale jakby z lewej strony i bardziej jakby w układzie kierowniczym, ale tylko jak jadę powoli (np. przez przejazd kolejowy itp.). Pregląd razem z szarpaniem przeszedł bez zarzutu i nic nie było słychać amorki wymieniałem, mechanic sprwdzał wszystko 3 razy i też nic nie wymyślił... Sam już nie wiem co to.

Napisano

Ja właśnie dzisiaj rozwiązałem sprawe owych stuków, usterka już naprawiona a winna była tulekja w wachaczu, ta tylnia (stojąca) kupiłem za 27 zł wymiana trwała 30 min i wszystko ok i nic nie stuka grinser006.gif

Napisano

Witam! Mialem to samo, ale po wyjezdzie z warsztatu i zapewnieniach ze reszta jest w porzadku dalej stukalo. Okazalo sie ze mechanik urwal lacznik stabilizatora z lewej strony frown.gif i nic nie powiedzial. Ile placiles za strone??

Napisano

> Ile placiles za strone??

ja nic nie płaciłem takie rzeczy to se sam robie, w sumie to chyba bym wszystko sam zrobił przy aucie... no chyba poza lakierowaniem hmm.gif

Napisano

Myslalem ze nie robiles sam.

Gdybym mial gdzie i narzedzia tez bym nie dal nikomu zarobic, takie naprawy wykonywalem sam. Ale to bylo w zeszlym tysiacleciu, jak pracowalem u tak zwanego "pywaciarza" frown.gif. A teraz musze za wszystko placic sciana.gif Z mojego regionu na FAQ nie ma zadnego warsztatu a w tych 2 co bylem juz mnie nie zobacza. W piatek sam wymienialem poduszki silnika, koszt 4zl za rampe na parkingu.

Napisano

> Witam! Mialem to samo, ale po wyjezdzie z warsztatu i zapewnieniach

> ze reszta jest w porzadku dalej stukalo. Okazalo sie ze mechanik

> urwal lacznik stabilizatora z lewej strony i nic nie

> powiedzial. Ile placiles za strone??

i jak znam życie na pewno źle go przykręcił zlosnik.gif . Właśnie dlatego często urywają się te elementy skromny.gif

Napisano

> Mnie też stuka ale jakby z lewej strony i bardziej jakby w układzie

> kierowniczym, ale tylko jak jadę powoli (np. przez przejazd

> kolejowy itp.). Pregląd razem z szarpaniem przeszedł bez zarzutu

> i nic nie było słychać amorki wymieniałem, mechanic sprwdzał

> wszystko 3 razy i też nic nie wymyślił... Sam już nie wiem co

> to.

przekładnia kierownicza a dokładnie mocowanie drążków kierowniczych do przekładni

Napisano
  • Autor

> Sprawdź, czy ci sprężyna na McP... nie pękła.

> Lubi pekać i leżeć w dolnej miseczce.

> Ja osobiście to przerabiałem. Dokładnie taki sam dźwięk, jak

> opisujesz.

Witam again!

Wczoraj byłem na szarpaku i faktycznie mechanior z niewielkim zawahaniem, ale odnalazł popękane sprężyny na kolumnach. Nie wiem jakim cudem i w ktorym momencie to ustrojstwo walnęło, ale jak sie jeździ po Łodzi to remont zawiechy jest tylko kwestia czasu.

A propos, gdzie mozna kupiś sprężynki na przód do AstroDiesla? Pytalem w Łodzi i w wiekszości wypadków klienci robili duże oczy, ze niby zadaję dziwne pytania.. A jak się już jeden znalazl, który "w tej chwili nie ma, ale moze mieć" to zaproponował 140 zeta za sztukę. Czy można to cholerstwo taniej kupić? I gdzie?

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.