Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Alternatywy dla łańcuchów zimowych

Featured Replies

Napisano

Przypadkiem natknąłem się na taką ciekawostkę:

https://www.aliexpress.com/item/Auto-Anti-skid-Steel-Chains-Car-Skid-Belt-Snow-Mud-Sand-Tire-Clip-on-Chain-S/32841197698.html

myślicie że ma to szanse dobrze działać ? Zajęło by to chyba trochę mniej miejsca w bagażniku do tego jest bardziej uniwersalne rozmiarowo.

Napisano

Powinno w teorii choc biorac pod uwage ze masz duze przerwy miedzy lancuchami moze byc inaczej niz na tradycyjnych lancuchach

Napisano
Godzinę temu, Roswell napisał:

Zajęło by to chyba trochę mniej miejsca w bagażniku do tego jest bardziej uniwersalne rozmiarowo.

Wydaje mi się, że w czasie zakładania tego czegoś się można bardziej upieprzyć o koło jak podczas zakładania łańcuchów. Wszystko ładnie wygląda tylko na YT. Poza tym nie podoba mi się jak pracują koła, przeguby ładnie dostają po d... i patrząc na latające kawałki lodu i paski to raczej się to nie nadaje do jazdy na dłuższym dystansie. Ja preferuję łańcuchy,

To mi się podoba ;]

Napisano

Wydaje mi się, że będzie spory problem z zaciągaczkami, będą odstawały za bardzo, łatwo je uszkodzić lub zniszczyć o zamarźnięciu i braku możliwości rozpięcia nie wspomnę :(

Napisano
6 godzin temu, Roswell napisał:

myślicie że ma to szanse dobrze działać ? Zajęło by to chyba trochę mniej miejsca w bagażniku do tego jest bardziej uniwersalne rozmiarowo.

wszystkie te ''opaski'' zapinane wokół felgi i opony mają jedną zasadniczą wadę/wymaganie. Musi być odpowiedni dystans między zaciskiem a felgą i odpowiednia felga dająca możliwość przełożenia tego paska na płasko.

Szanse na działanie to ma, ale tylko jako totalnie awaryjna rzecz na wyjechanie z parkingu bo do jazdy po zaśnieżonej drodze się nie nadaje.

Napisano

Tu masz podobny, polski wynalazek:

http://easy-drive.com.pl/

Mnie się pomysł bardzo podoba  - szczerze mówiąc powinno to być dostępne na każdej stacji benzynowej za 5zł/komplet na jedną oś ... i wtedy warto by było mieć awaryjnie kilka w bagażniku ...

... ale nie za 7zł za jednorazowy pasek - czyli min. 70zł za komplet na jedną oś ... na jeden raz :)

Napisano
6 godzin temu, Azbest napisał:

Tu masz podobny, polski wynalazek:

http://easy-drive.com.pl/

Mnie się pomysł bardzo podoba  - szczerze mówiąc powinno to być dostępne na każdej stacji benzynowej za 5zł/komplet na jedną oś ... i wtedy warto by było mieć awaryjnie kilka w bagażniku ...

... ale nie za 7zł za jednorazowy pasek - czyli min. 70zł za komplet na jedną oś ... na jeden raz :)

to nie jest żaden polski wynalazek

https://www.aliexpress.com/item/10PCS-Set-Car-Universal-Mini-Plastic-Winter-Tyres-wheels-Snow-Chains-For-Cars-Suv-Car-Styling/32725601045.html

https://www.aliexpress.com/item/10pcs-Lot-Car-Universal-Mini-Plastic-Winter-Tyres-wheels-Snow-Chains-For-Cars-Suv-Car-Styling/32839208877.html

na jednym zdj widać jak się ro rozpina, działa to tak samo jak trytytka, którą też można rozpiąć kilka razy.

PS.

po kiego diabła walisz te entery między liniami tekstu?

Napisano
12 godzin temu, Ozarek napisał:

wszystkie te ''opaski'' zapinane wokół felgi i opony mają jedną zasadniczą wadę/wymaganie. Musi być odpowiedni dystans między zaciskiem a felgą i odpowiednia felga dająca możliwość przełożenia tego paska na płasko.

Szanse na działanie to ma, ale tylko jako totalnie awaryjna rzecz na wyjechanie z parkingu bo do jazdy po zaśnieżonej drodze się nie nadaje.

Ten pasek to chyba jest nie grubszy niż 2 milimetry... Tyle zapasu to powinno być w każdym aucie, przynajmniej z seryjnymi/fabrycznymi felgami:hmm:

Ja bym się raczej obawiał o tę klamerkę, bo na filmie wyżej widać jak pięknie felgę kaleczy;]. Te z linka mają wprawdzie jakieś plastiki ale...

Pozostaje też kwestia wystawania klamer poza obrys pojazdu:hmm:

Napisano
18 minut temu, volf6 napisał:

Ten pasek to chyba jest nie grubszy niż 2 milimetry... Tyle zapasu to powinno być w każdym aucie, przynajmniej z seryjnymi/fabrycznymi felgami:hmm:

czasami jest tyle zapasu żeby cienkie ciężarki nakleić bo klasyczne już stukają o zacisk ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.