Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

rolety, nadproża, ocieplenie

Featured Replies

Napisano

Chcemy rolet mieć zewnętrze.

Takie niewidoczne, schowane w ociepleniu i pod tynkiem.

Nad oknami, żeby nie zasłaniały (zmniejszały) okien.

Oczywiście nadproża nie są jakoś specjalnie przygotowane pod to, nikt nie wspominał, że warto jakoś przygotować ten element przy budowaniu. W projekcie domu jest wspomniane, że rolety mają być.

Okna też nie są wysunięte z muru, tylko równo z nim są wstawione.

Naczytałem się o mostkach termicznych w przypadku montażu rolety tak bezpośrednio do nadproża.

Zatem jakaś izolacja potrzebna.

Tylko ile jej dać? Ocieplenie zewn. jest planowane jako 15cm. Obawiam się, że nie zmieści się w tym skrzynka rolety (jeśli damy te 5cm styropianu pod nią).

Zatem znalazłem jakieś cudo, co to 5mm odpowiada 10cm styropianu. Ile w tym prawdy?

https://allegro.pl/listing?string=alufox mata termoizolacyjna 0 5cm 10cm styropianu&description=1&order=m&bmatch=ss-base-relevance-floki-5-nga-hcp-uni-1-2-1003

I druga rzecz: prowadnice rolet. Jak się skrzynkę rolety odsunie od muru to trzeba będzie zapewne zastosować jakieś dystanse pomiędzy ościeżem okna a tą prowadnicą? Są takie?

Czy olać temat i montować bezpośrednio do nadproza? Aż takie straty ciepła będzie ten kawałek powodował?

Napisano

używam alufoxa do ocieplenia rur CO biegnących u mnie na strychu...oczywiście działa to jako izolacja, ale nie wydaje mi się, żeby było mega lepsze od piankowych otulin to raz i nie wierzę w odpowiednik aż 5cm styro...ja bym w twoim przypadku tego nie stosował...

Napisano

AFAIR rozmawialismy keidyś nt temat, mówiłem Ci o przygotownaiu nadproży. Teraz już nie zrobisz dobrze, albo masz (spory) mostek albo wystające rolety, chyba że masz możliwość dać 20cm lub wiecej ocieplenia.

Zacznij najpierw od wyceny rolet z prośba o podanie wielkości puszek, u mnie były 16-18cm (dużo witryn). Do ocieplenia należy użyć możliwie ciepłego materiału, czyli np pianki PIR - dobrze się też nadaje jako szalunek tracony podczas wylewania nadproży.

Napisano
  • Autor

Zapewne rozmawialiśmy, ale wtedy nie kumałem tego za bardzo. Teraz dopiero do mnie to dotarło. Jak zobaczyłem jak się takie rzeczy montuje.

Liczyłem na architekta, zgłaszaliśmy rolety zewn. podczas ustaleń. Albo może majster tu zrobił po swojemu. Teraz to już nie jest ważne.

Puszki 16-18 cm to są do wysokich okien balkonowych?

My mamy tylko 1 takie.

Dlaczego miałbym nie móc dać 20cm ocieplenia? OK - w projekcie jest faktycznie 15 tylko...

Napisano
21 godzin temu, exor napisał:

Zapewne rozmawialiśmy, ale wtedy nie kumałem tego za bardzo. Teraz dopiero do mnie to dotarło. Jak zobaczyłem jak się takie rzeczy montuje.

Liczyłem na architekta, zgłaszaliśmy rolety zewn. podczas ustaleń. Albo może majster tu zrobił po swojemu. Teraz to już nie jest ważne.

Puszki 16-18 cm to są do wysokich okien balkonowych?

My mamy tylko 1 takie.

Niestety do wszystkich okien w moim przypadku były takie puszki, najniższe okno jakie miałem ma 1,5m, reszta to witryny, czyli przeszło 2m. Sprawdź to u firm co się tym zajmują, może inny producent/inny pancerz to inna skrzynka.

Pamiętaj, że koniecznie trzeba dać ocieplenie (np ową piankę) pomiędzy nadproże i puszkę, czyli w sumie mamy te 5-8cm + puszka - to trzeba zakryć w elewacji.

21 godzin temu, exor napisał:

Dlaczego miałbym nie móc dać 20cm ocieplenia? OK - w projekcie jest faktycznie 15 tylko...

Może nie chcesz :phi:. Poważnie to trzeba przejrzeć dobrze projekt, bo jeżeli projektant brał pod uwagę 15cm a np masz uskok/ wnękę gdzie są drzwi to na "bocznej" ścianie nie dasz więcej bo się drzwi nie otworzą.

Napisano
10 godzin temu, sherif napisał:

Może nie chcesz :phi:. Poważnie to trzeba przejrzeć dobrze projekt, bo jeżeli projektant brał pod uwagę 15cm a np masz uskok/ wnękę gdzie są drzwi to na "bocznej" ścianie nie dasz więcej bo się drzwi nie otworzą.

To się robi wcięcie w ociepleniu na drzwi - i jest to wtedy dodatkowe urozmaicenie elewacji.

Edytowane przez maras77

Napisano
Dnia 16.02.2018 o 15:06, exor napisał:

Ja nie liczyłem, architekci to ukierunkowani na wygląd artyści nie znający się na budownictwie. ;] Tak oceniam moich, ale nie można generalizować ;)

Architekt nie ma zielonego pojęcia jak przygotować projekt nadproży pod rolety Intermo, nie wie że sama puszka ma 16-18 cm i styro 15 nie wystarczy :phi: chyba, że dostawiasz puszkę do nadproża bez izolacji.

Tego dowiadujesz się przy składaniu zamówień na okna, ja zdążyłem zareagować na czas i i wystarczyło przerobić 3 nadproża, reszta poszła już dobrze.

U mnie przy 5m HST nie dali nic pomiędzy roletę a nadprożę, rzekomo nic już nie mieściło się, a jednak 2cm styro jakoś by weszło, teraz muszę albo pchać tam wełnę albo jakieś pianki.

Na zdjęciu widać jak wygląda przygotowane nadproże pod rolety podtynkowe.

IMG_20180212_094231.jpg

Edytowane przez komor

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.