Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki profil na słupek ogrodzeniowy ?

Featured Replies

Napisano

Spróchniały mi drewniane słupki w ogrodzeniu działki. Chce wymienić na stalowe ale nie mam pojęcia jaki dać profil, żeby nie iść w koszta, a żeby były wystarczająco wytrzymałe. Mają do utrzymania przęsła ze sztachetami 1,5m. Znalazłem w dobrej cenie słupki 50x30 x1,5. Nie za mało ?

Napisano
3 godziny temu, Radauskas napisał:

Spróchniały mi drewniane słupki w ogrodzeniu działki. Chce wymienić na stalowe ale nie mam pojęcia jaki dać profil, żeby nie iść w koszta, a żeby były wystarczająco wytrzymałe. Mają do utrzymania przęsła ze sztachetami 1,5m. Znalazłem w dobrej cenie słupki 50x30 x1,5. Nie za mało ?

Od stali nie będzie trwalszy beton ?

W sensie gotowe betonowe słupki ?

U siebie na działce stalowe wymieniałem właśnie na betonowe gdyż te pierwsze przerdzewiały przy ziemi ( były tylko zalane betonem bez cokołu )

Napisano
Godzinę temu, Marko33 napisał:

U siebie na działce stalowe wymieniałem właśnie na betonowe gdyż te pierwsze przerdzewiały przy ziemi ( były tylko zalane betonem bez cokołu )

Po ilu latach przerdzewiały? Były jakoś zabezpieczone antykorozyjnie?

I jeszcze jakie grube ścianki w tych słupkach były?

Edytowane przez volf6

Napisano
6 minut temu, volf6 napisał:

Po ilu latach przerdzewiały? Były jakoś zabezpieczone antykorozyjnie?

I jeszcze jakie grube ścianki w tych słupkach były?

Przerdzewiały po jakiś 20tu latach.

Z zabezpieczenia antykorozyjnego to były malowane co jakiś czas.

Rura dość gruba - minus taki że była bezpośrednio w ziemi - jakikolwiek cokół ponad grunt poprawiłby żywotność.

Napisano
3 minuty temu, Marko33 napisał:

Rura dość gruba

Czyli pewnie typowa rura do wody, ścianka zależna od  średnicy rury ale na pewno dużo grubsza niż 1.5mm:)

Takimi właśnie 50x30x1.5 (przekrój jajowaty) niedaleki sąsiad robi ogrodzenie ale pod siatkę (rozstaw gdzieś 2 metry) a rury malowane jeszcze przed betonowaniem...

Napisano
2 godziny temu, Marko33 napisał:

Od stali nie będzie trwalszy beton ?

W sensie gotowe betonowe słupki ?

pewnei od spodu nie byly wbite w ziemie, tylko zacemenotwane i przerdzewiały tak jak piszesz. Wilgość stała i kwitło.

Napisano
9 minut temu, mazi napisał:

pewnei od spodu nie byly wbite w ziemie, tylko zacemenotwane i przerdzewiały tak jak piszesz. Wilgość stała i kwitło.

Tak, były zalane betonem ale od góry przykryła je warstwa ziemi.

Żeby się nie kiwały to wbite musiałyby być na 2 metry w ziemię :-)

Napisano

ja kupowałem profil 100x100x5

5 szt.  każdy po 2,40m wyniosły ok.  800 zł plus  robota  czyli  cięcie każdego na 2m i dospawywanie odcinków 40cm. 

Obecnie  trzymają bramę o skrzydle długości 2,5m, ale  taką  marketową z panelu siatkowego. 

Jestem przekonany,  że  po  pierwsze  mnie przeżyją,  po drugie  mogę wieszać sobie na nich  w przyszłości  co chcę 

Napisano
  • Autor

No ciekawe jakbyś miał pierdyknąć 70 takich słupków :) Stąd walka o każdy kilogram stali.

Napisano
11 minut temu, Radauskas napisał:

No ciekawe jakbyś miał pierdyknąć 70 takich słupków :) Stąd walka o każdy kilogram stali.

Dokładnie. Szukaj na olx. też jestem na etapie poszukiwań.

Napisano
10 godzin temu, Radauskas napisał:

Bez przesady, kolega to pod bramę ma, tam zupełnie inne siły i zwłaszcza momenty działają, pod zwykłe ogrodzenie 40x60mm chyba powinny wystarczyć? Jak myślicie? jaka ścianka?

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

No i jest dylemacik. Miejscowy wykonawca sugeruje mi, że oni na taki płot dają słupki stalowe 40x40x2 mm. To daje przekrój stali 320mm2. Ja natomiast znalazłem w dobrej cenie słupki 60x40x1,5mm - czyli przekrój stali 300mm2. Wykonawca twierdzi, że słupek z blachy 1,5mm będzie za cienki. Ale czy na pewno nie styknie ? Mi się wydaje, że będzie ok.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.