Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dom szkieletowy, Kanadyjczyk. ktoś coś?

Featured Replies

Napisano

Witam.

Przymiezam się z żoną do rozpoczęcia na jesień lub wiosny 2019r budowy. Bardzo chętnie poznam opinie o domkach szkieletowych. Mogą być tu lub na priv, interesuje mnie zdanie osób mających coś na ten temat faktycznego do powiedzenia ;-) widziałem po forum, że chyba kilka osób w czymś takim mieszka więc proszę o kontakt.

Dzięki

Adrian

Napisano
31 minut temu, aditola napisał:

Witam.

Przymiezam się z żoną do rozpoczęcia na jesień lub wiosny 2019r budowy. Bardzo chętnie poznam opinie o domkach szkieletowych. Mogą być tu lub na priv, interesuje mnie zdanie osób mających coś na ten temat faktycznego do powiedzenia ;-) widziałem po forum, że chyba kilka osób w czymś takim mieszka więc proszę o kontakt.

Dzięki

Adrian

Swego czasu byłem mocno nakręcony na budowanie domu szkieletowego. Po sumarycznym podliczeniu budowy domu zysk jest niewielki a ewentualna odsprzedaż jeszcze trudniejsza. Czas budowy domu również jest podobny zakładając, że dzisiaj idziesz do fabryki, która takie domy buduje, zamówisz go i uzgodnisz termin. Też Ci każą czekać kilka miesięcy na jego wyprodukowanie, choć faktycznie samo złożenie będzie szybkie. Biorąc pod uwagę, że murowany dom można postawić z przeprowadzeniem się w mniej niż w pół roku to w ujęciu totalnym gra nie jest warta świeczki. No i chyba mimo wszystko technologia tradycyjna tak mocno poszła do przodu, że żeby coś spieprzyć w budowie klasycznej to trzeba się mocno starać a w szkieletowej byle kombinacja na drewnie może przynieść gorsze skutki w późniejszym okresie.

Co do samego utrzymywania ciepła w domu to Kanadyjczyka szybciej ogrzejesz, ale też szybciej się ochłodzi. Murowany jak złapie ciepło to dłużej je kumuluje w sobie.

Edytowane przez spad

Napisano

Witam,

Budowałem dom szkieletowy z jednej z podkarpackich firm. Jest to szkielet stalowy. Mieszkam 5 rok i nie mam zastrzeżeń - dom jest bardzo ciepły, łatwy w modernizacji, szybki w budowie, dużo można zrobić samemu co pozwala na zaoszczędzenie sporych pieniędzy. Drugi raz budowałbym tą samą technologią. Dom ogrzewany pompą ciepła PW (brak gazu w okolicy) a także rekreacyjnie kominkiem z PW.

Napisano

Budowałem własnoręcznie kanadyjkę (zdecydowało doświadczenie z usa).

Mieszkam od 4 lat.

Jak masz pytania to wal śmiało.

Napisano
  • Autor

Generalnie chodzi mi o jakość życia/mieszkania, czy coś się z tym dzieje po paru latach, czy koszty ogrzewania i ogólnego utrzymania są relatywnie akceptowalne? Mieszkałem rok czasu w Norwegii a tam bardzo dużo się tego stawia i dla mnie to jest bardzo fajna technologia i wygoda.

Na razie jesteśmy z żoną zainteresowani  firmą ibudhaus ze Śląska. Byliśmy w kilku ich domach pokazowych oraz na etapie budowy i jesteśmy po rozmowach z małżeństwem, które mieszka kilka lat w takim domu.

Chcemy nieduży domek ok 90-100m2, parterowy jeśli wejdzie lub piętrowy. Gaz jest w działce, więc raczej ogrzewanie gazowe, pięć jednofunkcyjny z zasobnikiem, tak? Bez zbędnych wydumek bo nie mamy na to worka pieniędzy.

Od razu uprzedzając standardy AK z innych wątków o budowaniu: ma to być nieduży dom i nie namowie się na 150m2 bo mnie nie stać a poza tym niepotrzebne nam tyle. Bez garażu bo kasa pójdzie w coś innego. Raczej bez kominka i bez rekuperacji ale nad tym jeszcze myślę, czy by sobie zostawić otwartej furtki na przyszłość.

Na dole podlogowka, u góry grzejniki.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, rwIcIk napisał:

Ile takie coś będzie kosztowało pod klucz?

Stan surowy zamknięty czyli dach, ocieplenie, elewacja, okna, drzwi, fundament 150-160tys zł. Po czymś takim ktoś mi robi ogrzewanie, ja robię elektrykę, teść kładzie wod-kan. Później chyba wylewka na parterze, regipsy teść, płytki teść, malowanie też. Liczę, że 3000zl za m2 powinno wystarczyć?

Napisano
41 minut temu, aditola napisał:

Stan surowy zamknięty czyli dach, ocieplenie, elewacja, okna, drzwi, fundament 150-160tys zł. Po czymś takim ktoś mi robi ogrzewanie, ja robię elektrykę, teść kładzie wod-kan. Później chyba wylewka na parterze, regipsy teść, płytki teść, malowanie też. Liczę, że 3000zl za m2 powinno wystarczyć?

Drogo!

IMO za 300 000 zł w technologii tradycyjnej można mieć trochę większy dom, albo tańszy tej wielkości.

Ale kto co lubi. Jak ktoś chce dom z drewna, to też może mieć swój urok i klimat :ok:

Napisano
  • Autor

Powiedzmy, że nie chcemy pustaków, betonów, murarki, tynków itd... chcemy coś innego, coś lekkiego a nie to co wszyscy ;-)

Kwota 300tys zł to ja mam na wszystko, łącznie z wykończeniem i umeblowaniem :-P mam jednak nadzieję że odrobinka zostanie ;-)

Napisano
46 minut temu, aditola napisał:

Powiedzmy, że nie chcemy pustaków, betonów, murarki, tynków itd... chcemy coś innego, coś lekkiego a nie to co wszyscy ;-)

Kwota 300tys zł to ja mam na wszystko, łącznie z wykończeniem i umeblowaniem :-P mam jednak nadzieję że odrobinka zostanie ;-)

Rozumiem to :ok:

Ja zmieściłem się w 300 kzł w technologii tradycyjnej dla całkowitej około 140 m2, chyba nawet z meblami.

Napisano
4 godziny temu, aditola napisał:

Parę lat temu właśnie tu, na AK ktoś fajnie napisał, że w murowanym po pożarze czy zalaniu jednak coś można odbudowywać, w przeciwieństwie do innych technologii. Biorąc pod uwagę różnice w kosztach to jest to bardzo mocny argument za budową klasyczną

A nadzieja na to, że budowa będzie tańsza niż się zakłada to chyba wszechobecny standard. I podobno tak nawet się udaje, tylko akurat nie tym co budują dla siebie ;]

Napisano

Co do kosztów w moim przypadku sprawdziło się powiedzenie:

Wszystko co masz plus wszystko co możesz pożyczyć plus 20% ;]

Napisano
Dnia 2.03.2018 o 16:16, aditola napisał:

Generalnie chodzi mi o jakość życia/mieszkania, czy coś się z tym dzieje po paru latach, czy koszty ogrzewania i ogólnego utrzymania są relatywnie akceptowalne? Mieszkałem rok czasu w Norwegii a tam bardzo dużo się tego stawia i dla mnie to jest bardzo fajna technologia i wygoda.

Na razie jesteśmy z żoną zainteresowani  firmą ibudhaus ze Śląska. Byliśmy w kilku ich domach pokazowych oraz na etapie budowy i jesteśmy po rozmowach z małżeństwem, które mieszka kilka lat w takim domu.

Chcemy nieduży domek ok 90-100m2, parterowy jeśli wejdzie lub piętrowy. Gaz jest w działce, więc raczej ogrzewanie gazowe, pięć jednofunkcyjny z zasobnikiem, tak? Bez zbędnych wydumek bo nie mamy na to worka pieniędzy.

Od razu uprzedzając standardy AK z innych wątków o budowaniu: ma to być nieduży dom i nie namowie się na 150m2 bo mnie nie stać a poza tym niepotrzebne nam tyle. Bez garażu bo kasa pójdzie w coś innego. Raczej bez kominka i bez rekuperacji ale nad tym jeszcze myślę, czy by sobie zostawić otwartej furtki na przyszłość.

Na dole podlogowka, u góry grzejniki.

U mnie jest 120m2 parterowka bez garazu, bez kominka.

Ocieplenie: standard 15cm wełny w scianie 0,39 i 5cm welny elewacyjnej 0,35.

Ogrzewanie: niestety brak gazu więc ekogroszek, spalanie roczne czyli ogrzewanie i CWU 2,5-3,0 tony (temp w domu 23C)

Jedyną rzeczą którą polecam a która w założeniach wykluczyłeś jest rekuperacja.

Domy drewniane są wrażliwe na wilgoć a rekuperacja znacząco ogranicza i normuje wilgotność powietrza wewnątrz domu.

Druga sprawa, że cały czas masz świeże powietrze - komfort mieszkania/spania nieporównywalnie wyższy niż przy grawitacji.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.