Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przemarzające tynki przy wieńcu czyli tynkowanie ZIMĄ

Featured Replies

Napisano
53 minuty temu, Joki napisał:

Obić cementowo-wapienny to trzeba mieć talent.

:ok:

Ile dzieci w wieku do 10 lat posiadasz?;] Jeździki, rowerki biegowe itp tematy potrafią skutecznie zdemolować dom/mieszkanie.

Napisano
32 minuty temu, AkuQ napisał:

Ile dzieci w wieku do 10 lat posiadasz?;] Jeździki, rowerki biegowe itp tematy potrafią skutecznie zdemolować dom/mieszkanie.

To musi być wapienny a nie cementowo-wapienny.

;]

Napisano
2 minuty temu, Joki napisał:

To musi być wapienny a nie cementowo-wapienny.

;]

CW, to tacy "puryści" budowlani trochę :) 

Napisano
9 godzin temu, AkuQ napisał:

Też mam diamanta, nie ma nigdzie odkształceń na ścianach po 3 latach i małych dzieciach, przy CW u szwagierki, wszelkie narożniki są do poprawy. Na górze trochę popękał, ale to wina projektu/projektanta mam drewniane podpory dachu w ścianach i one pracują, budynek też osiadał więc pęknięcia są. Ale na uszkodzenia mechaniczne ludzkie-super diamant się zachowuje, nie żałuję ani grosza. I niczym nie waliło w grudniu jak się wprowadziłem, a tynki położone w maju, więc dementuję o waleniu gipsem/chemią.

Zwykły gips psuje się od patrzenia, źle oparte krzesło i już ślad, wgniecenie.

U rodziców moich CW też poobijał się w tak, że widać kątowniki a dzieci te same :)

W CW jest inne wiązanie, więc tynk potrafi pęknąć bo taka jest charakterystyka wiązania cementu, gips jest bardziej elastyczny. To wychodzi zwykle dość szybko po tynkowaniu. Efekt osiadania jest trudny do uniknięcia i dot wszystkich tynków.

Napisano
8 godzin temu, Joki napisał:

Obić cementowo-wapienny to trzeba mieć talent.

:ok:

Przekażę dzieciom :skromny:

:phi:

Napisano
8 godzin temu, sherif napisał:

Przekażę dzieciom :skromny:

:phi:

Zły adres. Patałachom, którzy robili...;]

Napisano
9 godzin temu, sherif napisał:

W CW jest inne wiązanie, więc tynk potrafi pęknąć bo taka jest charakterystyka wiązania cementu

Jeśli piszesz o tych mikropęknięciach, które później świetnie uzupełnia gruntowanie, to zgoda. Każde inne pęknięcia to zwyczajny błąd w sztuce. 

Napisano
3 godziny temu, Joki napisał:

Zły adres. Patałachom, którzy robili...;]

Nie bój, tata jest ins. budowlanym i zna ekipy, więc do wykonania nie można było mieć zastrzeżeń.

3 godziny temu, luccass napisał:

Jeśli piszesz o tych mikropęknięciach, które później świetnie uzupełnia gruntowanie, to zgoda. Każde inne pęknięcia to zwyczajny błąd w sztuce. 

Taki, pisze o takich pajączkach, niektóre były głębsze (pewnie tam gdzie było więcej tynku). U mnie poprawiał to zacieraniem a nie gruntem, który IMHO by nie uzupełnił pęknięć.

Napisano
1 godzinę temu, sherif napisał:

Nie bój, tata jest ins. budowlanym i zna ekipy, więc do wykonania nie można było mieć zastrzeżeń.

To co poszło nie tak? Cement ukradli?

Bez młotka z takim tynkiem nic nie zrobisz.

Napisano
5 godzin temu, sherif napisał:

Taki, pisze o takich pajączkach, niektóre były głębsze (pewnie tam gdzie było więcej tynku). U mnie poprawiał to zacieraniem a nie gruntem, który IMHO by nie uzupełnił pęknięć.

Mam sporo więcej tynków CW od Ciebie i taką głębszą rysę tylko jedną, ale i tak to wina raczej budynku, a nie tynku. Coś musiało pójść u Ciebie nie tak z tym tynkowaniem. U mnie te mikropęknięcia były widoczne tylko wtedy kiedy zmoczyło się scianę (a moczyć musiałem, bo tynkowane było w największy upał). 

Napisano
3 godziny temu, luccass napisał:

Mam sporo więcej tynków CW od Ciebie i taką głębszą rysę tylko jedną, ale i tak to wina raczej budynku, a nie tynku. Coś musiało pójść u Ciebie nie tak z tym tynkowaniem. U mnie te mikropęknięcia były widoczne tylko wtedy kiedy zmoczyło się scianę (a moczyć musiałem, bo tynkowane było w największy upał). 

Niestety u mnie nie było widać tego tylko na mokro. Pęknięcia małe i nieregularne - typowe pajączki, wg opinii moje tynkarza TTTM, przy wiązaniu cementu powstają naprężenia i pęka powłoka. Ta sama ściana dalej oraz z drugiej strony miałą Diamanta i tam nie było pęknięć. Miałem tak w 3 z 5 pomieszczeń z CW, 2 poprawili, w jednym zlałem, bo szła glazura.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.