Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pomóżcie zagospodarować pomieszczenie.

Featured Replies

Napisano

Na przeciwko drzwi wejściowych do mieszkania będę miał takie pomieszczenie gospodarcze jak na rysunku. Założeniem jest by w mieszkaniu jak najmniej przechowywać i co się da trzymać tam. Zredukowanie ilości szaf i komód w mieszkaniu to zwiększenie i tak jego małej powierzchni. Im więcej tam upchnę, tym lepiej. Chodzi o to by wstawić tam regały i teraz pytania: przemysłowe? z Ikei? Szukać na allegro? Przechowywać wszystko w kartonach? Pewnie będzie się kurzyło - jak temu zapobiec - kartony? Pewnie postawię tam też koła na zmianę do auta. Nie mam pojęcia jak do tego podejść...

kanciapa.jpg

Napisano

Najpierw sam sobie odpowiedz na pytanie czy chcesz szuflady, i zamykane szafki, czy cześć bez frontów i co tam w ogóle chcesz przechowywać oprócz opon :)

tapatalked

Napisano
2 godziny temu, electrofinger napisał:

Na przeciwko drzwi wejściowych do mieszkania będę miał takie pomieszczenie gospodarcze jak na rysunku. Założeniem jest by w mieszkaniu jak najmniej przechowywać i co się da trzymać tam. Zredukowanie ilości szaf i komód w mieszkaniu to zwiększenie i tak jego małej powierzchni. Im więcej tam upchnę, tym lepiej. Chodzi o to by wstawić tam regały i teraz pytania: przemysłowe? z Ikei? Szukać na allegro? Przechowywać wszystko w kartonach? Pewnie będzie się kurzyło - jak temu zapobiec - kartony? Pewnie postawię tam też koła na zmianę do auta. Nie mam pojęcia jak do tego podejść...

Z racji wielkości, w grę wchodzą tylko raczej regały odkryte. Nic zamykanego, bo nie ma miejsca na ruch drzwiczek, szuflad, etc, Chyba że spłycisz półki, tracąc miejsce przechowywania. Tak naprawdę, najlepiej byłoby zrobić drzwi chowane w ścianę, bo w tej chwili jak otworzysz drzwi, to do prawej strony nie masz dostępu.

Ja bym zrobił (a właściwie zrobiłem) to tak:

1. Półki z OSB na wymiar, w kształcie pełnego U. Zostaje praktycznie tylko tyle miejsca, aby drzwi zamknąć/otworzyć. Z zastrzeżeniem: jak nie zostawisz z lewej strony nieco miejsca, to jak wejdziesz to nie zamkniesz drzwi (sam sobie będziesz przeszkadzał) i nie dojdziesz do prawej strony. Musi być tu miejsce na Twoją postać z wciągniętym brzuchem :P. Ergo po lewej stronie można zrobić płytsze (np. 80), bo przy głębokości 119 umordujesz się sięgając coś z głębi. Sposób mocowania - dowolny. Ja bym dał na ściany kątowniki metalowe jako podparcie dobierając odpowiednio długości i punkty podparcia. W pionie będą to trzymały pionowe "ściany" takich półek, w zależności jak sobie to będziesz chciał podzielić na wielkości poszczególnych sekcji. Gdyby to miały być "wielgachne półki", to po prostu daj dwie kantówki podłoga-sufit w miejscach załamania U.
  2. Obniżyłbym sufit do wysokości framugi uzyskując w ten sposób pawlacz. Klapa "wlotowa" w obrysie otwierania drzwi. Dzięki temu na górze: mniej się kurzy, nie spada Ci na głowę to co tam leży upchnięte, na obrysie pomieszczenia tracisz tylko tyle przestrzeni, ile zajmuje sama klapa. Resztę wykorzystujesz co do cm. Mam tak w piwnicy i super się to sprawdza.

Przy każdym z gotowych systemów stracisz jakiś fragment cennych cm :) IMO będzie też sporo drożej.

Jeżeli chodzi o kurzenie się, to ja np. ciuchy chowane do piwnicy stretch'uję. Robią się z tego foliowane "wałeczki", które łatwo upychać. Raz że stretch bardzo fajnie kompresuje taką paczkę, dwa że się nie brudzi. Minus taki, że jak się wyciąga to strasznie pogniecione :).

Radzę zrobić podświetlenie nad każdą z półek. Przy tak głębokich półkach i górnym świetle, będzie na nich ciemno ja w d...e, zwłaszcza z tyłu. Ja nad każdą dałem świetlówkę LED. I do nich dałem odrębny obwód niż do górnego światła. Za każdym razem jak czegoś szukam w głębi półek, to sobie serdecznie gratuluję tego pomysłu.

Napisano
  • Autor
44 minuty temu, luccass napisał:

Najpierw sam sobie odpowiedz na pytanie czy chcesz szuflady, i zamykane szafki, czy cześć bez frontów i co tam w ogóle chcesz przechowywać oprócz opon :)

tapatalked

Jeżeli sprecyzowałbym to o co pytasz to nie musiałbym pytać bo znałbym odpowiedź.

Napisałem że wszystko lub prawie wszystko to co normalnie trzyma się z mieszkaniu. Zamiast w szafie to w tym pomieszczeniu. Trzeba wymyślić/dobrać regały tak by to miało ręce i nogi.

Napisano
Jeżeli sprecyzowałbym to o co pytasz to nie musiałbym pytać bo znałbym odpowiedź.
Napisałem że wszystko lub prawie wszystko to co normalnie trzyma się z mieszkaniu. Zamiast w szafie to w tym pomieszczeniu. Trzeba wymyślić/dobrać regały tak by to miało ręce i nogi.
To chyba nie pomogę, bo trudno mi sobie wyobrazić jak w jednym pomieszczeniu można trzymać ubrania, ręczniki, pościele, opony, środki czystości, słoiki, odkurzacz, mopa i dokumenty.

tapatalked

Napisano
Dnia 3.03.2018 o 13:36, electrofinger napisał:

kanciapa.jpg

Tak jak było wcześniej pisane proponuję zrobić dookoła całego pomieszczenia regały z półkami, a wśród nich pozostawić jedno miejsce na składowanie opon (albo 2 mniejsze po 2 opony).

Jak wszystko ładnie rozmierzysz i zamówisz formatki z płyty meblowej to wyjdzie ci pięknie zagospodarowane pomieszczenie za niewielkie pieniądze.

Wg mnie wszystkie materiały zamkną się w niewielkiej kwocie (myślę, że do 1000 PLN) a będzie miał to zagospodarowane jak w domu.

Napisano
4 godziny temu, luccass napisał:

To chyba nie pomogę, bo trudno mi sobie wyobrazić jak w jednym pomieszczeniu można trzymać ubrania, ręczniki, pościele, opony, środki czystości, słoiki, odkurzacz, mopa i dokumenty.

tapatalked

Ludzie nie posiadający piwnic/schowków/komórek wszystko to (poza oponami) trzymają w domach.

Napisano

Jeżeli pomieszczenie rzadko używane, rozważyłbym zmianę kierunku otwierania drzwi. Otwieranie drzwi do środka przy tak małych pomieszczeniach mija się trochę z celem.

Napisano

Mamy w spiżarni w domu takie regały (wymiar nie ten, ale typ) http://www.e-regaly.pl/product-pol-24284-Regal-magazynowy-Standard-II-180x90x45-5P-1000-kg.html i świetnie się sprawdziły.

Ja bym zagospodarowała dwie ściany, dłuższą i jedną z krótszych, drugą zostawiając na opony i coś co na podłodze może stać.

Trzymamy w spiżarni (jest mniejsza 200x100 cm) walizki, deskę do prasowania, odkurzacz, pudełka, jakieś słoiki, ozdoby świąteczne... no cały ten [kurza twarz]*nik, który zwyczajowo jest poupychany wszędzie. I bardzo sobie to chwalę.

Napisano

A może system przechowywania ELFA (leroy merlin)? Ja kupiłem to do pomieszczenia gospodarczego i się sprawdza. Z tym że mam tylko szyny i półki. Drogie nie było a dopasowałem do różnych wnęk ściennych. 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.