Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowo ułożona podłoga lekko skrzypi...

Featured Replies

Napisano

W zeszłym tygodniu w dwoch pokojach ułożyłem deske bambusowa 12.5x14x183 na podkładzie z korka 2mm. Teraz kiedy po niej chodze w kilku miejscach lekko skrzypi. Dylatacja to 1cm, deski leża w garażu gdzie jest 16* a w układanym pomieszczeniu jest 18* Czy skrzypienie ustąpi, czy robię coś źle?

Napisano
  • Autor

Podłoge sprawdzalem łatą 2m przed ułożeniem i było OK. 

Napisano

W zeszłym tygodniu w dwoch pokojach ułożyłem deske bambusowa 12.5x14x183 na podkładzie z korka 2mm. Teraz kiedy po niej chodze w kilku miejscach lekko skrzypi. Dylatacja to 1cm, deski leża w garażu gdzie jest 16* a w układanym pomieszczeniu jest 18* Czy skrzypienie ustąpi, czy robię coś źle?

Czy możesz jeszcze raz podać wymiary? Nie wiem, czy jest gruba na 12.5mm, szeroka na 14cm, czy odwrotnie. Tak, czy owak, wygląda, że to deska lita, a nie barlinecka, bo ta druga z reguły jest sporo szersza, dzięki czemu można ją układać jako podłogę pływającą. Tak wąską litą klei się do wylewki na stałe.
Napisano
  • Autor
49 minut temu, Olleo napisał:
3 godziny temu, sadlos napisał:

Pokaż więcej  

Czy możesz jeszcze raz podać wymiary? Nie wiem, czy jest gruba na 12.5mm, szeroka na 14cm, czy odwrotnie. Tak, czy owak, wygląda, że to deska lita, a nie barlinecka, bo ta druga z reguły jest sporo szersza, dzięki czemu można ją układać jako podłogę pływającą. Tak wąską litą klei się do wylewki na stałe.

Źle podałem wymiar powinno byc 125x14x1830. Jest to deska lita typu klik.

Edytowane przez sadlos

Napisano

W zeszłym tygodniu w dwoch pokojach ułożyłem deske bambusowa 12.5x14x183 na podkładzie z korka 2mm

Trochę nie w temacie-to jest już fabrycznie lakierowane i jak cena orientacyjna za m kwadratowy?

Napisano
  • Autor

Jest fabrycznie lakierowany. Placilem 120zl netto za m2. (ponizej zdjecie) Deske ta daje w pokojach na poddaszu, na dole dawałem parkiet bambusowy ktory wyszedl 250zl brutto m2. 

IMG-20180311-WA0001.jpeg

Napisano
Źle podałem wymiar powinno byc 125x14x1830. Jest to deska lita typu klik.
Dlatego skrzypi - wąska, gruba, na miękkim podkładzie.
Napisano
  • Autor

Takie bylo zalecenie producenta... Korek w porownaniu z gabka wydaje sie byc twardy.

Napisano
Takie bylo zalecenie producenta... Korek w porownaniu z gabka wydaje sie byc twardy.
Generalnie takie podłogi się klei.
Napisano
4 godziny temu, Olleo napisał:

Dlatego skrzypi - wąska, gruba, na miękkim podkładzie.

Mam podobne wymiary paneli 1845x188 x 12mm przeszło 100m2 i nic nie skrzypi, ale leżą na twardym podkładzie kwarcowym.

Skrzypienie to powstawanie naprężeń, więc albo są nierówności albo coś przy zamkach się napręża jak podkład się ugina.

Napisano
Mam podobne wymiary paneli 1845x188 x 12mm przeszło 100m2 i nic nie skrzypi, ale leżą na twardym podkładzie kwarcowym.
Skrzypienie to powstawanie naprężeń, więc albo są nierówności albo coś przy zamkach się napręża jak podkład się ugina.
W jaki sposób szerokość 12.5cm jest podobna do 18.8cm?
Napisano

Panele są szersze, cieńsze i bardziej elastyczne - poddają się na całej szerokości, a nie pracują, jak grubsza i węższa deska bambusowa tylko na felcu. A jeśli na dodatek masz panele z hdf lub na bazie sosny, to już w ogóle nie ma o czym mówić.

Napisano
  • Autor
54 minuty temu, sherif napisał:

Dzwoniłem dzisiaj do przedstawiciela tych desek, usłyszałem ze skrzypienie po jakimś czasie ustąpi i nie ma się czym przejmować bo to normalne. Dodali, że podczas układania mogę bardziej "przeginać" deskę aby bardziej się na zatrzaskach układała.

Napisano
28 minut temu, Olleo napisał:
Godzinę temu, sherif napisał:

W jaki sposób szerokość 12.5cm jest podobna do 18.8cm?

w stosunku do marketowych .. zbliżona.

Napisano
w stosunku do marketowych .. zbliżona.
Do marketowych czego i co?
Napisano
9 minut temu, Olleo napisał:

Do marketowych czego i co?

paneli

Napisano
paneli

Mam na poddaszu marketowe najtańsze i mają 18.8cm, jak Twoje.

Na parterze i piętrze mam lity parkiet dębowy 14cm i to już było takie minimum szerokości, które dobrze wygląda.

Napisano
1 godzinę temu, Olleo napisał:

Mam na poddaszu marketowe najtańsze i mają 18.8cm, jak Twoje.

Na parterze i piętrze mam lity parkiet dębowy 14cm i to już było takie minimum szerokości, które dobrze wygląda.

Są różne a im grubsze tym mniejszy wybór. Ja chciałem 12mm to praktycznie (w normalnych cenach) tylko jedna firma robiła, pozostała część wymiarów była obojętna.

Napisano

Ale ja piszę o szerokości :)

Grubość wpływa na elastyczność i podatność na ugięcie podłogi pływającej.

Napisano
2 godziny temu, sadlos napisał:

Dzwoniłem dzisiaj do przedstawiciela tych desek, usłyszałem ze skrzypienie po jakimś czasie ustąpi i nie ma się czym przejmować bo to normalne.

Miałem położoną deskę trójwarstwową jako pływającą. Skrzypienie spowodowało, że skończyła jako klejona.

2 godziny temu, sadlos napisał:

Dodali, że podczas układania mogę bardziej "przeginać" deskę aby bardziej się na zatrzaskach układała.

I możesz połamać zatrzaski.

Napisano
  • Autor

Po kilku dniach od ułożenia sprawa ze skrzypieniem ma się znacznie lepiej. Chyba faktycznie podłoga musi się troche ułożyć. Według mnie powodem tegoproblemu są deski "banany", które w pierwszym układanym pokoju nie były odrzucane i w nim słychać najbardziej. Dopiero w kolejnym zwracałem na to uwagę i tam jest znacznie lepiej, dzisiaj musiałem bardzo się wsłuchać żeby coś usłyszeć. 

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Żeby calkowice pozbyć się problemu musze przykleić deskę do posadzki... Czy mogę to zrobić z  deską typu klik?

Napisano

Czy mogę to zrobić z  deską typu klik?

Deskę podłogową trójwarstwową z zamkami kleiłem i ma się ok. Nie oszczędzaj bardzo na kleju a o kleju Dragon od razu zapomnij. Sika albo Uzin. :ok:

Napisano
  • Autor
7 godzin temu, shapyr napisał:

Deskę podłogową trójwarstwową z zamkami kleiłem i ma się ok. Nie oszczędzaj bardzo na kleju a o kleju Dragon od razu zapomnij. Sika albo Uzin. :ok:

Jest to deska prasowana, klej kupię od parkeciarza co układał mi na dole (po kilku minutach można było delikatnie chodzić po podłodze). Bardziej mi chodzi czy podczas układania w pióro wpust i dociskanie nie deformowało kleju, który był pod spodem, bo deskę przeznaczoną do kleju tylko się dosuwa.

Napisano
  • Autor

Wczoraj ułożyłem pierwszy pokój na klej i w końcu nic nie skrzypi i jest tak jak być powinno. Szybko idzie bo deski już docięte i dobrane odcieniami. Jeszcze 3 pokoje i garderoba:) Wniosek nasuwa się sam, jak deska to tylko na klej!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.