Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakup auta z Francji na VAT marżę?

Featured Replies

Napisano

Czy kupując we Francji auto na VAT marżę od ASO (sprzedają auto zostawione przez klienta) w Polsce muszę dopłacić pełny VAT czy nie?

Tak na weekend na rozgrzewkę 😁

Edytowane przez mrBEAN

Napisano
Czy kupując we Francji auto na VAT marżę od ASO (sprzedają auto zostawione przez klienta) w Polsce muszę dopłacić pełny VAT czy nie?
Tak na weekend na rozgrzewkę [emoji16]
Tak na logikę, jak kupisz telewizor w Francji, na fakturę vat może być zwykła, czy też marża - to w Polsce musisz dopłacić VAT?

Wysłane z mojego telefonu

Napisano
  • Autor
17 minut temu, Raku napisał:

Tak na logikę, jak kupisz telewizor w Francji, na fakturę vat może być zwykła, czy też marża - to w Polsce musisz dopłacić VAT?

Wysłane z mojego telefonu

Tak na logikę to wiele przepisów jest nie logicznych i już nie jeden się o tym przekonał.

Telewizora nie trzeba rejestrować, płacić akcyzy itd., a auta są na cenzurowanym i stąd pytanie.

Na logikę i z tego co wyczytałem, płacić Vatu nie będzie trzeba ale nauczyłem się już, że kto pyta nie błądzi i stąd ten post.

Napisano
20 minut temu, mrBEAN napisał:

Tak na logikę to wiele przepisów jest nie logicznych i już nie jeden się o tym przekonał.

Telewizora nie trzeba rejestrować, płacić akcyzy itd., a auta są na cenzurowanym i stąd pytanie.

Na logikę i z tego co wyczytałem, płacić Vatu nie będzie trzeba ale nauczyłem się już, że kto pyta nie błądzi i stąd ten post.

zwracam honor 

http://www.e-samochod.pl/kupno-samochodu-oszustwo-na-vat-marza/

Bardzo często tego rodzaju przedsiębiorstwo jest likwidowane, a właściciel zakłada kolejną firmę. Sprzedaży używanego samochodu z zagranicy dokonuje się bezpośrednio bądź przez komis. Na końcowego nabywcę auta wystawiana jest faktura VAT-marża lub też faktura ze stawką VAT („zw.” albo „0%”). Kupujący otrzymuje od firmy szereg dokumentów (fakturę, pismo odnośne przeglądu technicznego, dowód opłaty akcyzy, tłumaczenia oraz dowód opłaty recyklingowej), dzięki czemu może dokonać rejestracji swojego świeżo nabytego samochodu. Należy pamiętać, iż Wydział Komunikacji nigdy nie sprawdza, czy samochód podlegał obowiązkowi opłacenia 23-procentowego podatku VAT, czy nie.

Następnie firma dokonująca sprzedaży samochodu z około trzymiesięcznym opóźnieniem otrzymuje wykaz zawartych transakcji, które podlegały obowiązkowemu opodatkowaniu 23% VAT-em. Te przedsiębiorstwa, które nie uiściły opłaty z tytułu podatku VAT wzywane są przez US do wyjaśnienia sytuacji. W tym czasie takie firmy ulegają zazwyczaj likwidacji. Po ujawnieniu tego, Urząd Skarbowy dociera do końcowego nabywcy feralnego auta

Napisano
3 godziny temu, mrBEAN napisał:

Tak na weekend na rozgrzewkę 😁

Jeżeli klient był osobą prywatną, to chyba można śmiało, bo oni tego auta w cenie netto nie kupili.

Napisano
5 godzin temu, mrBEAN napisał:

Czy kupując we Francji auto na VAT marżę od ASO

Na marżę nie. 

4 godziny temu, Raku napisał:

Tak na logikę

Jak kupi na fakturę vat i zapłaci tylko cenę netto to tak, vat płaci w polsce.

Napisano

Nie spotkałem żadnego oszukanego na VAT, który musiał zapłacić zaległy podatek, więc uważam ze cala ta historia to kit. W Polsce, w niemal każdym powiecie istnieje kilka komisow sprzedających 3-5 letnie auta z Zachodu, które wg. tego artukulu idealnie pasują do wałka na VAT i ludzie te auta biorą i nikt nie płacze. Urban legend Panie i Panowie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.