Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Alfa 1.9 16v jtd 140KM egr

Featured Replies

Napisano

Cześć,

pisze tutaj bo większy ruch, czy w ww. silniku możliwe jest całkowite zaślepienie EGR-u czy też częściowe? Auto odpala i natychmiast gaśnie, błędy P0238 i P1238. Nie miałem czasu do tego zajrzeć oprócz podpięcia kompa, ale zauważyłem że blaszka po piwie pod EGR jest wstawiona:phi:

Napisano

Można zaślepić całkowicie -> nawet jeśli wywali błąd to nic poza tym zlego się nie będzie działo. Choć wydaje mi się że w 140 nie będzie wywalać

Napisano
  • Autor

Właśnie czytałem i różnie piszą, muszę rozebrać i sprawdzić bo właściciel mówił że po odpaleniu dymi spalinami z kolektora po sciągnieciu przewodu dolotowego. Wychodzi na to jakby egr był cały czas otwarty, tylko pytanie czy blaszka się przepaliła po piwie czy też miała otwory a egr robi problem.

Napisano

Ja blaszke testowo założyłem jak mi się wywalił bład egr - wypaliło mi się po jeździe testowej już ;)

Spróbuj rozebrać EGR i go pomoczyć w benzynie -> u mnie pomogło. 

Napisano
  • Autor

Też masz 1.9 16v jtd? Tzn. tak szybko Ci wypaliło blaszkę? W tym wypadku blaszka jest pomiędzy egr a przewodem od układu wylotowego.

Napisano
1 minutę temu, steyr napisał:

Też masz 1.9 16v jtd? Tzn. tak szybko Ci wypaliło blaszkę? W tym wypadku blaszka jest pomiędzy egr a przewodem od układu wylotowego.

Do EGRa dawałem grubą blachę, nierdzewkę, tzw. japonkę.

Blaszka z puszki to śmiech nie zaślepka ;]

Napisano
  • Autor

Ktoś taką założył i tyle w temacie:phi: W Matizie chyba z 8 lat temu zamontowałem blachę góra ~0,5mm [bez problemu gięła się rękami] i do tej pory jeździ.

Napisano
5 minut temu, steyr napisał:

Ktoś taką założył i tyle w temacie:phi: W Matizie chyba z 8 lat temu zamontowałem blachę góra ~0,5mm [bez problemu gięła się rękami] i do tej pory jeździ.

No to dwa razy grubsza od blaszki z puszki :ok:

Napisano

Co do egr 1.9 16v. Mam takowy silnik w stilo. Zalozona blaszka znotworami miedzy egr a kolektor. 

Co do samego egr. Wykrec,oddziel elektro magnes od korpusu, sprawdz jak chodzi tloczysko w korpusie ppwinno chodzic lekko. Co do elektro magnesu- sprawdz jak chodzi bolec ma wchodzic bez oporow i odbijac sam. 

Moj elektro magnes zapiekl sie i tzpien szlag trfil. Kupilem uzywke z astry zammontowalem sam elektro magnes i dziala do dzisiaj

Napisano
1 godzinę temu, HARDTECHNO napisał:

Co do egr 1.9 16v. Mam takowy silnik w stilo. Zalozona blaszka znotworami miedzy egr a kolektor. 

Co do samego egr. Wykrec,oddziel elektro magnes od korpusu, sprawdz jak chodzi tloczysko w korpusie ppwinno chodzic lekko. Co do elektro magnesu- sprawdz jak chodzi bolec ma wchodzic bez oporow i odbijac sam. 

Moj elektro magnes zapiekl sie i tzpien szlag trfil. Kupilem uzywke z astry zammontowalem sam elektro magnes i dziala do dzisiaj

Czyli mimo zaślepienia sam elektromagnes musi być sprawny czy jak, znaczy po co te akrobacje skoro zaślepione:)

Napisano
25 minut temu, volf6 napisał:

Czyli mimo zaślepienia sam elektromagnes musi być sprawny czy jak, znaczy po co te akrobacje skoro zaślepione:)

Niesprawny EGR wywala błąd. ;]

Oczyścić, uruchomić i zaślepić :ok:

Napisano
1 godzinę temu, volf6 napisał:

Czyli mimo zaślepienia sam elektromagnes musi być sprawny czy jak, znaczy po co te akrobacje skoro zaślepione

Jezeli elektro magnes nie bedzie dzialal plynnie tzn ecu bedzie odczytywac zakres zero jedynkowo a nie % to wywali check i blad air quantity. Zaslepienie czesciowe nie rozwiazuje w 100%jego dzialanie. Cala zasada dzialania opiera sie o elektromagnes.

Przerobilem to juz kilka razy.

W 8v mozna go nawet odpiac i bedzie ok. W 16v juz nie :(

Napisano

W 8v można odpiąć ale JTD, w MJ wywala błąd i przechodzi w tryb awaryjny.

Napisano
11 godzin temu, steyr napisał:

błędy P0238 i P1238

Odepnij wtyczke od map sensora na kolektorze i sprawdz czy pali auto. Jak bez zmian to 

P0238 - do sprawdzenia overbost,wezyki podcisnienia sztanga w gruszce od turbo(czy czasem nie masz zablokowanej)...

P1238 sprawdz elektromagnes w egr rozkrec go tzn oddziel korpus od elektro i jak chodzi trzpien

Napisano
  • Autor

Tak jak podejrzewałem, blaszka po puszce po piwie się przepaliła. Awaryjnie znów zaślepiłem puszką po piwie, pod koniec przyszłego tygodnia będę to doprowadzał do ładu jak zakupie odpowiednie zaślepki i będziemy działać. Planuje zakupić częściową zaślepkę, przeczyścić EGR tak jak piszecie włącznie z Mapsensorem i tak jak HARDTECHNO pisze overboost-a i sztanga na gruszce od turbo. Teraz przy zaślepionym całkowicie EGR wyrzuca po chwili na wolnych obrotach błąd P1238.

Edytowane przez steyr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.