Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak się kupuje samochody z zachodu?

Featured Replies

Napisano

Pytanie tak proste i otwarte jak tylko być może ;] 

Jest sobie model samochodu który mi się spodobał. Średnio popularny u nas, bardzo popularny na zachodzie.

Teoretycznie mógłbym kupić go od rodzimego handlarza, ale skoro jakiś pacjent potrafi taki samochód sprowadzić, to czemu nie miałbym zrobić tego samemu?

Zakładam, ze znajduję ogłoszenie (kilka) w Internecie. Dogaduję wszystko telefonicznie lub mailowo, ustalam termin i jadę oglądać.

Zakładając, że któryś mi się spodoba - co dalej? Jakiś papiery, pozwolenia, ubezpieczenia, na coś zwrócić uwagę? Czy umowa K-S i dzida do domu? ;] 

Napisano

To zależy od kraju, z którego zamierzasz kupić ten samochód.

Z tym "dzida do domu" to najtrudniej będzie, ponieważ zazwyczaj sprzedający będzie chciał wyrejestrować swój samochód w lokalnym WK. A to oznacza, że musisz mieć auto formalnie przygotowane do legalnego poruszania się po drogach EU. To jest do załatwienia ale procedura (oraz koszty) będą się różnić w poszczególnych krajach.

Łatwiej jest przywieźć taki samochód (auto)lawetą bądź wręcz zlecić transport firmie, która ściąga je po 8-9 sztuk na lohrach.

Napisz, co to za samochód. Może trzeba poszukać na różnych rynkach EU, bo mogą być spore różnice w cenach. Bądź wyposażeniu / wersjach silnikowych itp.

Napisano
  • Autor
29 minut temu, Bartłomiej napisał:

Napisz, co to za samochód. Może trzeba poszukać na różnych rynkach EU, bo mogą być spore różnice w cenach. Bądź wyposażeniu / wersjach silnikowych itp.

Peugeot 508 RXH albo - jako drugi typ - 3008

Hybrydowy klekot,  w okolicy 2012-2013 (po FL)

Koniecznie: panoramiczny dach, automat i "oszukany" 4×4

Na razie to luźny pomysł. Po prostu mi się ten samochód spodobał ;) cena u nas to 45k w górę za pojazd niewiadomego pochodzenia (3008 zaczynają się poniżej 40)

Jeżeli da się zamknąć temat w 40-45k za coś czego przebiegu i stanu będę miał pewność, to chyba nadal lepsza opcja niż oglądanie dolnej półki cenowej w kraju?

Wiem, że na zachodzie samochodów nie rozdają za darmo, ale raz, że będzie większy wybór, dwa, że te modele średnio się przyjęły (tzn RXH, bo 508 jest sporo a 3008 jeździ od groma) i mocno tracą na wartości.

Edytowane przez camel00

Napisano

Odpuść 508 RXH. Zysk z hybrydowości znikomy, a skrzynia biegów dramatyczna.

Edytowane przez grogi

Napisano
11 minut temu, camel00 napisał:

Peugeot 508 RXH albo - jako drugi typ - 3008

Hybrydowy klekot,  w okolicy 2012-2013 (po FL)

Koniecznie: panoramiczny dach, automat i "oszukany" 4×4

Na razie to luźny pomysł. Po prostu mi się ten samochód spodobał ;) cena u nas to 45k w górę za pojazd niewiadomego pochodzenia (3008 zaczynają się poniżej 40)

Jeżeli da się zamknąć temat w 40-45k za coś czego przebiegu i stanu będę miał pewność, to chyba nadal lepsza opcja niż oglądanie dolnej półki cenowej w kraju?

Wiem, że na zachodzie samochodów nie rozdają za darmo, ale raz, że będzie większy wybór, dwa, że te modele średnio się przyjęły (tzn RXH, bo 508 jest sporo a 3008 jeździ od groma) i mocno tracą na wartości.

3008 to chyba nawet nie bylo z hybryda...

508RXH to bezsensowna wydukma z kiepska skrzynia, za 40-45kPLN to bedzie jakis gruz ;]

IMHO sensowne auta na zachodzie sa sporo drozsze niz w PL.

Napisano
  • Autor
10 minut temu, grogi napisał:

Odpuść 508 RXH. Zysk z hybrydowości znikomy, a skrzynia biegów dramatyczna.

7 minut temu, Maciej__ napisał:

3008 to chyba nawet nie bylo z hybryda...

508RXH to bezsensowna wydukma z kiepska skrzynia, za 40-45kPLN to bedzie jakis gruz ;]

No i właśnie dlatego nie pisałem w pierwszym poście jakie auto ;] 

3008 też było z elektrycznym silnikiem na tylnej osi ;)

Abstrahując od modelu. 

Rozumiem, że każdy rynek ma swoje prawa i nie da się tego załatwić "na wariata"? 

Napisano
4 minuty temu, Maciej__ napisał:

IMHO sensowne auta na zachodzie sa sporo drozsze niz w PL.

No chyba, że te perełki znalezione przez każdego Mirka :phi:

Zawsze po sprowadzeniu są tańsze i nie wymagające wkładu :skromny:

Napisano
1 minutę temu, camel00 napisał:

Rozumiem, że każdy rynek ma swoje prawa i nie da się tego załatwić "na wariata"?

Chodzi Ci o sprowadzenie?

Można to zrobić, ale to sporo zachodu, bo musisz sobie załatwić papiery wyjazdowe z kraju kupna i jeszcze upewnić się, czy po drodze, np. Niemcy czy Austria, bedą one honorowane. To może kosztować sporo dodatkowego czasu, urzędy nie działają w weekend oraz pieniędzy (blachy + ubezpieczenie). Poza tym jakoś się musisz dostać do miejsca kupowania samochodu, więc jedziesz z kimś, jakimś innym samochodem. Dodaj sobie koszt paliwa tego dodatkowego auta. Zakładam, że chętnego na podróż znajdziesz.

Taniej pojechać lawetą.

Albo osobówką, obskoczyć kilka miejsc i dopiero później organizować transport z miejsca, gdzie faktycznie kupiłeś auto.

Napisano

RHXy są do kupienia za minimum 12k€, Holandia, Belgia bądź Francja. W Niemczech ofert jak na lekarstwo.

A co to za skrzynia w tym RHXie, że taka słaba?

Napisano
2 minuty temu, Bartłomiej napisał:

RHXy są do kupienia za minimum 12k€, Holandia, Belgia bądź Francja. W Niemczech ofert jak na lekarstwo.

A co to za skrzynia w tym RHXie, że taka słaba?

ETG, EGS czy jak ją tam zwali... Manual z robotem... 

Napisano
Godzinę temu, camel00 napisał:

Pytanie tak proste i otwarte jak tylko być może

Kupuję tylko lekkorozbitki, więc nie wiem czy Ci to pomoże.

Oglądam na mobile.de, sprawdzam opinie o sprzedawcy, dzwonię rezerwując towar, wysyłam lawetę z dużej firmy spedycyjnej, która cały czas ma auta w całej EU, dając kasę kierowcy.

Mniej więcej po tygodniu szrot jest u mnie.

;)

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, Joki napisał:

Kupuję tylko lekkorozbitki, więc nie wiem czy Ci to pomoże.

Oglądam na mobile.de, sprawdzam opinie o sprzedawcy, dzwonię rezerwując towar, wysyłam lawetę z dużej firmy spedycyjnej, która cały czas ma auta w całej EU, dając kasę kierowcy.

Mniej więcej po tygodniu szrot jest u mnie.

I to jest jakieś rozwiązanie. Ryzykowne z perspektywy amatora, ale - raz się żyje ;] to kawałek metalu a nie cyrograf.

Tylko w którym momencie i kto płaci sprzedającemu oraz w którym momencie i jak stajesz się właścicielem? Bo rozumiem, że fizycznie nie masz kontaktu z samochodem przed zdjęciem z lawety a sprzedawcą generalnie w ogóle? 

Napisano

Kasę płaci kierowca.

Umowa jest ze sprzedawcą na Twoje dane. Reszty nie chcę pisać w otwartym internecie. Jak coś, to odezwij się na priv

Napisano
2 minuty temu, camel00 napisał:

Tylko w którym momencie i kto płaci sprzedającemu oraz w którym momencie i jak stajesz się właścicielem?

Trochę poza prawem. Kierowca bierze umowę i stawia trzy krzyżyki w moim imieniu.

;]

Przy większych kwotach pewnie nie ryzykowałbym ale w grę wchodzi zwykle 1 - 2 tys. EUR. Ludzie boją się Dai i tanie są. ;)

Napisano

Nie wiem jaki sens jest samemu wprowadzać, jeżeli w wolsce kupisz od handlarza za mniejsze pieniadze i z mniejszym przebiegiem.[emoji16]

Napisano
3 godziny temu, camel00 napisał:

Pytanie tak proste i otwarte jak tylko być może ;] 

Jest sobie model samochodu który mi się spodobał. Średnio popularny u nas, bardzo popularny na zachodzie.

Teoretycznie mógłbym kupić go od rodzimego handlarza, ale skoro jakiś pacjent potrafi taki samochód sprowadzić, to czemu nie miałbym zrobić tego samemu?

Zakładam, ze znajduję ogłoszenie (kilka) w Internecie. Dogaduję wszystko telefonicznie lub mailowo, ustalam termin i jadę oglądać.

Zakładając, że któryś mi się spodoba - co dalej? Jakiś papiery, pozwolenia, ubezpieczenia, na coś zwrócić uwagę? Czy umowa K-S i dzida do domu? ;] 

Jeżeli jesteś zaakceptować samochód po internetowych oględzinach to rozwiązanie jest ok. A tak to kto w Twoim imieniu będzie oglądał i decydował o kupnie? Np. okaże się że było coś malowane a Ty tego nie zaakceptujesz. Przygotuj sobie dobra umowę z kupującym/laweciarzem;)  Ty wykładasz kasę i dajesz mu prowizję ale musicie ustalić których wad nie ma auto. On też musi mieć wiedzę jak to sprawdzić. Inaczej możesz trafić na minę. Np. będzie źle działający automat. Ja już z taką miną się bujam rok czasu bo od sprowadzającego/handlarza nie odebrałem samochodu. Teraz naprawia na własny koszt po zaangażowaniu prawnika. Na moje szczęście dużo mniejszy budżet miałem niż Ty ale niesmak pozostał. 

Prezej bym zmienił wybór auta niż zdecydował się na ponowny zakup bez mojego udziału. Sam jesteś w stanie temat ogarnąć w 2 dni i sam sobie auto przywieźć bez lawety. To nie jest jakieś specjalne trudne. Tylko weź sobie tydzień wolnego zaplanuj w razie czego. I kilka aut obejrzyj. No i ktoś musi Cię tam zawieźć chyba że ryzykujesz samolot. 

Napisano
6 minut temu, grogi napisał:

Stylistycznie dużo ciekawsze, ale pod spodem dokładnie to samo... I to tylko auto dla czterech osób. 

Kurde ładne, ale jesli technicznie podobna kupa co 508 to raczej nie ma co sie zaglebiac. I faktycznie nie zwrocilem uwagi, ze to 4os:)

W podobnym budzecie widzialem, ze sa jeszcze Ampery, ale to juz chyba kompletny egzotyk na naszym rynku :hmm:

Napisano
Teraz, zinger napisał:

Kurde ładne, ale jesli technicznie podobna kupa co 508 to raczej nie ma co sie zaglebiac. I faktycznie nie zwrocilem uwagi, ze to 4os:)

W podobnym budzecie widzialem, ze sa jeszcze Ampery, ale to juz chyba kompletny egzotyk na naszym rynku :hmm:

Ampera jest wyzajedwabista, mimo że też 4-osobowa. Jak chcesz coś dziwnego, to chyba najlepsza opcja...

Mimo że puryści wytkną, że technicznie tak nie jest, to w praktyce to jest elektryk z silnikiem spalinowym służącym jako generator (series hybrid). 

Musiałbyś poszukać czy ktoś Ci to auto wyserwisuje. Obawiam się, że nawet ASO Opel rozłoży ręce. Ale jeśli chodzi o technologie - to jest Back to the Future. 

Napisano
4 minuty temu, grogi napisał:

Ampera jest wyzajedwabista, mimo że też 4-osobowa. Jak chcesz coś dziwnego, to chyba najlepsza opcja...

Mimo że puryści wytkną, że technicznie tak nie jest, to w praktyce to jest elektryk z silnikiem spalinowym służącym jako generator (series hybrid). 

Musiałbyś poszukać czy ktoś Ci to auto wyserwisuje. Obawiam się, że nawet ASO Opel rozłoży ręce. Ale jeśli chodzi o technologie - to jest Back to the Future. 

Nie to, ze chce cos dziwnego, ale mialem kiedys Priusa i bylem zniego mega zadowolony no i bardzo podobala mi sie bezszelestna jazda. Poki co tylko luzno sie rozgladam za roznymi opcjami. Najpierw musze zone przekonac, zeby chciala w ogole auto zmienic :)

Wracajac do Ampery, to rozumiem, ze miasto na samym elektryku obskoczy bez koniecznosci odpalania silnika, czy tak jak w klasycznej hybrydzie, przynajmniej podczas rozruchu? No i serwis to moze byc faktycznie najwiekszy problem, chociaz 10 lat temu, jak kupowalem Priusa, to tez wiekszosc patrzyla na niego jak na ufo, a od strony serwisu to bylo zwykle auto, tyle ze kompletnie bezproblemowe i smiesznie tanie w obsludze. Musze zbadac temat.

Napisano
Teraz, zinger napisał:

Wracajac do Ampery, to rozumiem, ze miasto na samym elektryku obskoczy bez koniecznosci odpalania silnika

Tak. 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.