Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

padła pralka...

Featured Replies

Napisano

witam,

Umarła mi pralka, jak się okazało padł panel sterowania.

Teraz nie wiem co robić, czy wymienić panel sterowania za ok 300zł, czy iść do sklepu po nową pralkę?

Pacjent To Gorenje wa60129.

Pralka ma minimalnie ponad 7 lat.

Jeżeli kupić nową, to co teraz się kupuje?

Chcę aby pralka miała te 6kg wsadu, obroty wirowania 1000-1200 wystarczą.

Nie chciał bym aby nowa była głośniejsza niż obecna. (50dB pranie, 74dB wirowanie)

co polecacie?

pozdrooo :)

Napisano

ja bym sobie darował jakiekolwiek naprawy , zaraz posypie się coś innego :( lepiej kupić nową , teraz za 1200 zł można kupić taką jakie masz wymagania :) , a firma to już drugi temat :)

Napisano

Zależy jakie objawy padu panelu bo może naprawa samego panelu jest banalna i kosztuje 5zł dla ogarniętego elektronika? 

Napisano
  • Autor

Generalnie objaw jest taki, że po zalaczeniu jej dzieje się nic. Wyswietlacz nic nie pokazuje, zadne diody kontrolne nie migaja.
Generalnie panel pojechał do znajomego elektronika i zobaczymy co powie.

Zależy jakie objawy padu panelu bo może naprawa samego panelu jest banalna i kosztuje 5zł dla ogarniętego elektronika? 

Wysłane z S7

Napisano
55 minut temu, _ArtuR_ napisał:

Generalnie objaw jest taki, że po zalaczeniu jej dzieje się nic.

To zwykle najprostsze usterki wynikające z braku zasilania do elektroniki. Przyczyna hipotetycznie  może być poza panelem. Nie znam konstrukcji tej konkretnej pralki.

W Amice pada kondensator, przez który zasilanie idzie szeregowo z 230V do mostka. Wymienia się go co kilka lat za 2zł. Oczywiście cfani serwisanci wciskają nowy panel za kilka stów.

Jak napisałem na elektrodzie co jest prawdziwą przyczyną usterek i jak banalna jest naprawa to mnie zbanowali.

;)

Napisano

Ta Amica i jej zasilanie to raczej wyjątek, w większości pralek jest typowy zasilacz impulsowy z wykorzystaniem jakiegoś specjalizowanego układu scalonego.

Da się to w miarę tanio naprawić, chyba, że poszło gdzieś przepięcie i ubiło procesor:)

Napisano
12 minut temu, volf6 napisał:

Ta Amica i jej zasilanie to raczej wyjątek

Jasne, chodzi o przykład. Takie usterki, że wszystko martwe zwykle są jednak najprostsze do naprawy.

Napisano
4 godziny temu, Joki napisał:

Jasne, chodzi o przykład. Takie usterki, że wszystko martwe zwykle są jednak najprostsze do naprawy.

Dokładnie tak jest.

Na skomplikowane usterki w serwisach nie mają czasu, bo tam czas to pieniądz.

Za to jakiś hobbysta może sobie podumać parę dni nad sterownikiem i znaleźć nietypową usterkę.

Ja kiedyś kupiłem za bezcen suszarkę do brań AEG, topowy model, z dziwną usterką, nie opisana w instrukcji serwisowej -  była w serwisie, nie znaleźli przyczyny, więc była konieczność wymiany płyty głównej za 1000 zł.

Kupiłem ją za 200 zł.

Naprawa zajęła mi trzy dni myślenia, pomiarów, analizowania schematów.

Koszt - 0 zł - zimny lut. Tylko trzeba było znaleźć gdzie on był.

Napisano
12 godzin temu, maras77 napisał:

Dokładnie tak jest.

Na skomplikowane usterki w serwisach nie mają czasu, bo tam czas to pieniądz.

Za to jakiś hobbysta może sobie podumać parę dni nad sterownikiem i znaleźć nietypową usterkę.

Ja kiedyś kupiłem za bezcen suszarkę do brań AEG, topowy model, z dziwną usterką, nie opisana w instrukcji serwisowej -  była w serwisie, nie znaleźli przyczyny, więc była konieczność wymiany płyty głównej za 1000 zł.

Kupiłem ją za 200 zł.

Naprawa zajęła mi trzy dni myślenia, pomiarów, analizowania schematów.

Koszt - 0 zł - zimny lut. Tylko trzeba było znaleźć gdzie on był.

I poprawiłeś tylko ten lut? Czy przelutowałeś całość dla pewności? Tak z ciekawości pytam.

Napisano
15 minut temu, kenickie napisał:

I poprawiłeś tylko ten lut? Czy przelutowałeś całość dla pewności? Tak z ciekawości pytam.

Jak już było wyjęte, to przelutowałem wszystkie punkty lutownicze.

Napisano
20 godzin temu, _ArtuR_ napisał:

Generalnie objaw jest taki, że po zalaczeniu jej dzieje się nic. Wyswietlacz nic nie pokazuje, zadne diody kontrolne nie migaja.
Generalnie panel pojechał do znajomego elektronika i zobaczymy co powie.

Wysłane z S7

W pralce Elektrolux takie objawy dawał kondensator przeciwzakłóceniowy 47 nF, który po latach nie trzymał znamionowej pojemności. Koszt nowego 0,50 PLN, wymiana we własnym zakresie na podstawie informacji z elektrody. Cena nowego modułu około 600 PLN.

Napisano

Te kondensatory czy zasilacze to chyba częsta sprawa w AGD.

Przez blisko 6 lat niezbyt częstego użytkowania ekspresu ciśnieniowego Zelmera, dwa razy wymieniałem kondensator, a raz jakiś stabilizator czy inny element odpowiedzialny za zasilanie.

Tylko któremu serwisowi chce się bawić w szukanie, które wcale nie musi przynieść sukcesu?

Zatrudnią elektronika do szukania takich usterek i ile usterek zdiagnozuje w ciągu dnia? Jedne trafi od razu a innych będzie szukał i szukał. Niech wyjdzie średnio jedna awaria dziennie - naprawa 200 zł, części zamienne 1zł. A jak od razu powiedzą że to moduł czy płyta główna, to raz że takich awarii można obsłużyć kilkadziesiąt dziennie, a dwa, zrobi to mniej wykwalifikowany pracownik.

Napisano
Dnia 2.06.2018 o 14:50, Joki napisał:

W swojej poprzedniej pralce poprawiałem zimne luty na płytce panelu i pomogło.

A wcześniejsze objawy to różne "wariactwa" typu 23h do końca cyklu prania itp pikania i mrugania w zależności od pogody ;)

Przejechałem lutownicą na ślepo głównie przy przyciskach bo nie miałem nic do stracenia (miała 8 lat)

Edytowane przez wald0

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.