Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

podkręcanie

Featured Replies

Napisano

moze wie ktoś tu co można jeszcze zmodyfikować w silniku oprocz standardowych przeróbek(głowica, zamach, wyważenie korbowodów i tłoków, itp.) mam astre 1.4 na mono i mam zamiar wydłubać z niej silnik i chciałbym zrobić raz a porzadnie:)

Napisano

polerke kanałów, kolektora, wieksze srednice kanałów wieksze zawory, wolny wydech, dolot jakis dobry, wtrysk jakis wiekszy. I przedewszystkim nowy program na kompie dostosowany do takich przeróbek w silniku cool.gif

Napisano

> moze wie ktoś tu co można jeszcze zmodyfikować w silniku oprocz

> standardowych przeróbek(głowica, zamach, wyważenie korbowodów i

> tłoków, itp.) mam astre 1.4 na mono i mam zamiar wydłubać z niej

> silnik i chciałbym zrobić raz a porzadnie:)

osobiscie sie nie znam na tych silnikach... ale pierwsze co mi przyszlo do glowy to wielopunktowy wtrysk. poza tym jest jeszcze elektronika. zeby bylo ciekawie mozna rozwiercic cylindry wink.gif no i oczywiscie podstawa czyli dobry dolot i wydech;) pozdrawiam.

Napisano

a nie lepiej zmienic silnik cfaniaczek.gif nawet jesli dobrze go wydlubiesz, wsadzisz sporo kasy, to i tak seryjne 1,6 beda cie objezdzac oslabiony.gif

ja bym proponowal swapowac ok.gif i to najlepiej od razu na 2,0 zlosnik.gif

pozdr.

Napisano
  • Autor

dzieki, głównie chodzi mi o elektronike, bo mechaniczne cuda juz znam, bawiłem sie na wszystkie sposoby kaszlakiem, przełamywał szafe:), nie wie nikt o ile mozna wyprzedzić rozrząd, bo w malcu wyprzedziłem o 2 mm i była poprawa, ale przy tym naspawałem troszke krzywki( brak funduszy na wałek by świątek), myślałem jeszcze nad oszukaniem czujnika AIT rezystorkiem, ale sam nie wiem, co o tym myslicie, polerka kanalow wiem z wlasnego doswiadcyenia ze duzo daje, ale niektorzy mowia ze powinno sie polerowac na glaciutko, ale jest szkola twierdzaca ze powinny pozostac wzdluzne rysy w celu lepszego mieszania paliwka z powietrzem, moze to tesh juz ktos opatentowal

Napisano

Zgadzam się z kolegą lepiej będzie przeszczepić większy silnik bo jeśli poddasz przeróbce 1.4 to długo ona nie pociągnie skromny.gif

Napisano
  • Autor

> a nie lepiej zmienic silnik nawet jesli dobrze go wydlubiesz,

> wsadzisz sporo kasy, to i tak seryjne 1,6 beda cie objezdzac

> ja bym proponowal swapowac i to najlepiej od razu na 2,0

> pozdr.

no tak, silnik 2.0 to kazdy potrafi przelozyc. z moich wyliczen osiagnalbym ok 80, 100kucy bez wiekszego wkladu, z zamilowania od malego podkrecalem silniki w czym tylko ojciec mi pozwolil, wiec nawet jakbym mnialbym 2.0 to bym go rozlozyl na drobno

Napisano
  • Autor

> Zgadzam się z kolegą lepiej będzie przeszczepić większy silnik bo

> jeśli poddasz przeróbce 1.4 to długo ona nie pociągnie

a widziales kaszlaka co smiga 150 z silnikiem 650 fsm, chociaz chcialem wswadzic cylindry od garbiego 1,6 . mnialbym wtedy 800. kaszlaczek mnial pare kucy wiecej, ale 2 lata nim jezdzilem i nie narzekam,

Napisano

> a widziales kaszlaka co smiga 150 z silnikiem 650 fsm, chociaz

> chcialem wswadzic cylindry od garbiego 1,6 . mnialbym wtedy 800.

> kaszlaczek mnial pare kucy wiecej, ale 2 lata nim jezdzilem i

> nie narzekam,

chyba licznik ci spooooro przeklamywal smirk.gif albo z giewontu zjezdzales zlosnik.gif

pozdr.

Napisano
  • Autor

> chyba licznik ci spooooro przeklamywal albo z giewontu zjezdzales

> pozdr.

a powiedz mi co robiles w swoim zyciu z silnikiem, bo tuning to nie neony za 5 zlociszy, ale przede wszystkim modyfikacja silnika

Napisano

> a powiedz mi co robiles w swoim zyciu z silnikiem, bo tuning to nie

> neony za 5 zlociszy, ale przede wszystkim modyfikacja silnika

wybacz moj sceptycyzm (bo trudno mi uwierzyc w maluszka pedzacego 150 i to z silnika 650 zlosnik.gif) ale nie posadzaj mnie od razu o posiadanie neonow za 5zl oslabiony.gif za tyle to kupilem chip rezystor (notabene dajacy +10KM i +15Nm) na allegro hehe.gif

pozdr.

Napisano

> wybacz moj sceptycyzm (bo trudno mi uwierzyc w maluszka pedzacego 150

> i to z silnika 650 ) ale nie posadzaj mnie od razu o posiadanie

> neonow za 5zl za tyle to kupilem chip rezystor (notabene dajacy

> +10KM i +15Nm) na allegro

> pozdr.

osobiscie smigałem seria malaczem 125 km/h i wiem ze poniedurzych przeróbkach da sie zrobic te 150 na h a czemu nie modyfikowac 1.4 co wy ludzie złego w tym widzicie ja tez mam 1.4 i zanierzam mu troszke powera dodac a moje 1.4 robi niektóre 1.6 a jet totalna seria grinser006.gifgrinser006.gifcool.gif

Napisano

1.4 spi masz 60 km chyba? no i no i wydasz kuuuuuupe kasy na to wszystko co chcesz zrobic (chyba ze wszystko robisz sam ale watpie zebys sobie program sam zrobil) i osiagniesz jakims cudem 90km i jeee brawo bedzie tyle ile 1.4 16V w serii sick.gif

Napisano

z c14nz (x14nz) nie zrobisz nic specjalnego. wiem bo mialem... sprzedalem i kupilem GSi grinser006.gif

Napisano

Tylko jedna odpowiedź - turbo zlosnik.gif

Napisano

> osobiscie smigałem seria malaczem 125 km/h i wiem ze poniedurzych

> przeróbkach da sie zrobic te 150 na h a czemu nie modyfikowac

> 1.4 co wy ludzie złego w tym widzicie ja tez mam 1.4 i zanierzam

> mu troszke powera dodac a moje 1.4 robi niektóre 1.6 a jet

> totalna seria

moj malacz tez 120 jezdzil (po delikatnej kosmetyce silnika, a raczej jego osprzetu) ale to bylo 120 licznikowe biglaugh.gif

pozdr.

Napisano

> osobiscie smigałem seria malaczem 125 km/h i wiem ze poniedurzych

> przeróbkach da sie zrobic te 150 na h a czemu nie modyfikowac

> 1.4 co wy ludzie złego w tym widzicie ja tez mam 1.4 i zanierzam

> mu troszke powera dodac a moje 1.4 robi niektóre 1.6 a jet

> totalna seria

Ja też lubie dłubać, ale to dla lubiacych wydawać kasę bo bardziej opłacalne jest swapowanie i wtedy ewentualnie podłubać delikatnie . Efekt bedzie o niebo lepszy, ale nigdy niepotepiam tego ze popostu ktos lubi i bedzie dłubał. Sam mam 1.4 i nie nazekam, ale przeszło mi krecenie tego silnika. Po przeliczeniu kilku rzeczystwierdziłem ze bardziej opłacalne bedzie dla mnie jak kupie rozbita ibize Cupre i zrobię przeszczep. waytogo.gif

Napisano

No to dlaczego ludzie tak lubią przerabiać fiatoskie 1,1 i 1,2

Ja bym się tam nie stresował tylko robił.

W moich okolicach jeżdzi SC z silnikiem 1.1 i ma około 130KM 270751858-jezyk.gif A seria to 55KM wazniak.gif

Napisano

> No to dlaczego ludzie tak lubią przerabiać fiatoskie 1,1 i 1,2

> Ja bym się tam nie stresował tylko robił.

> W moich okolicach jeżdzi SC z silnikiem 1.1 i ma około 130KM A

> seria to 55KM

Bo koszty, tak jak napisałem wcześniej. Akurat w tym przypadku bardziej opłaca się swapa na 1.2 niż kombinować z 1.4 czy większymi bo to same problemy, a poza tym ciężko tam coś innego zmieścić. Znam podobne dziwadła więc te 130 koni to nie robi na mnie aż takiego wrazenia.

Napisano

blok silnika i głowca mogą być takie same jak w 1.6, warto się tym zainteresować, bo jeśli średnica tłoka jest taka sama lub mniejsza niż w 1.6, to już wiesz co na początek, dalej listwa wtrysku, wiązka i komputer z C16SE jak się uda zdobyć i może być już ciekawie zlosnik.gif

Napisano

> chyba licznik ci spooooro przeklamywal albo z giewontu zjezdzales

> pozdr.

a ty mało widziałeś rotfl.gif

> moj malacz tez 120 jezdzil (po delikatnej kosmetyce silnika, a raczej

> jego osprzetu) ale to bylo 120 licznikowe

> pozdr.

a malacz którym ja jeżdziłem licznikowe 125km/h łapał na serii

a po generalce silnika i dłubnięciu wykonanym u chojnackiego 150km/h leciał spalał przy tym 9,5 l/100 ale zasuwał biglaugh.gif coć za to przy spokojnej jeżdzie do 100km/h to tylko 4,5 biglaugh.gif

Napisano

imo najlepiej coś z zasilaniem sie pobawić, zaadoptować system mpi z innego silnika astry i na dodatek zrobić jakiś fajny kolektor

ponoć tego typu dużo dają, a zrobić takie coś to nie duży problem

p10102753va.jpg

p10102763yx.jpg

Napisano

> a ty mało widziałeś

> a malacz którym ja jeżdziłem licznikowe 125km/h łapał na serii

> a po generalce silnika i dłubnięciu wykonanym u chojnackiego 150km/h

> leciał spalał przy tym 9,5 l/100 ale zasuwał coć za to przy

> spokojnej jeżdzie do 100km/h to tylko 4,5

ale to dalej wartosci licznikowe smirk.gif

a tak na marginesie, do ilu km/h wyskalowany jest licznik w maluchu cfaniaczek.gif

pozdr.

Napisano

> ale to dalej wartosci licznikowe

> a tak na marginesie, do ilu km/h wyskalowany jest licznik w maluchu

> pozdr.

w starych typach, tych malutkich byly 2 typy do 130 i 140 a w nowych byly tylko do 140

Napisano

> w starych typach, tych malutkich byly 2 typy do 130 i 140 a w nowych

> byly tylko do 140

to skad oni wiedza ze jechali 150 biglaugh.gif

pozdr. zlosnik.gif

Napisano

były Astry C14SE 82KM - musiałby wymienić listwe wtrysków, pompe paliwa, wiązke i kompa

Napisano
  • Autor

> to skad oni wiedza ze jechali 150

> pozdr.

bo jechal za mna kumpel astra, a melacz przecietnie spalal mi 13l/100, ale mnie to nie martwilo, bo nie bylo kaszla na miescie zebym go nie wciagnal, cieniasy 700 tesh zostawaly, a czasem i 900.

nie wiem czy wiecie ale z silnika malucha po ostrych przerobkach mozna wyciagnac max 106 KM, silnik wtedy starcza na jeden rajd i nie chodzi juz juz na zwyklym paliwie tylko na metylobenzolu czy jakiejs tam innej mieszance. Moj bez moich inwencji tworczych polecial 125km/h, ale fajnie jest zobaczyc mine kierowcy wyprzadzajacego kaszla lecacego 150, wiec.....sie pobawilem z tym i owym.w astrze mam zwykly 1,4 i chyba szkaoda zachodu w przeszczep silnika, poniewaz idzie za tym dopasowanie skrzyni i komputerka, wiec wole sie z tym pobawić jak znajde chwile wolną

Napisano

uturbic albo ..... zmienic samochod bo za silnikiem powinny pojsc hamulce, zawias i pare innych pierdolek.

Napisano

> a powiedz mi co robiles w swoim zyciu z silnikiem, bo tuning to nie

> neony za 5 zlociszy, ale przede wszystkim modyfikacja silnika

ciekawe, a zrobiles za te 5 zlotych hamulce w tym kaszlu czy podeszwy zdzierales? tuning to nie tylko silnik misiu.

Napisano
13/100 to mi 1.8T pali a frajda wieksza niz z malacza
Napisano

> imo najlepiej coś z zasilaniem sie pobawić, zaadoptować system mpi z

> innego silnika astry i na dodatek zrobić jakiś fajny kolektor

> ponoć tego typu dużo dają, a zrobić takie coś to nie duży problem

Taki fajny kolektor daje przyrosty mocy na wysokiech obrotach i w silnikach 16v. Do tego konieczna modyfikacja oprogramowania bo AFR sie wali poza tym moment traci w przedziale średnich obrotów. Mile widziane jest przesunięcie odcinki z 6300 w serii do max 7500. Powyzej siada hydraulika zaworów. Mowa o silnikach x14{16}xe

Napisano

> były Astry C14SE 82KM

te silniki idealnie znoszą turbo ok.gif

Napisano

> uturbic albo ..... zmienic samochod bo za silnikiem powinny pojsc

> hamulce, zawias i pare innych pierdolek.

od chamulców to sie prawdziwy tuning rozpoczyna bo nie sztuka auto rozpedzic sztuka to bezpiecznie schamowac puźniej

no i zawieszenie tez nalezy miec dobre zeby nie odleciec z drogi

Napisano
  • Autor

> ciekawe, a zrobiles za te 5 zlotych hamulce w tym kaszlu czy podeszwy

> zdzierales? tuning to nie tylko silnik misiu.

hamulce mniale na przodku tarczowe z cieniasa misiu:)

Napisano
  • Autor

> od chamulców to sie prawdziwy tuning rozpoczyna bo nie sztuka auto

> rozpedzic sztuka to bezpiecznie schamowac puźniej

> no i zawieszenie tez nalezy miec dobre zeby nie odleciec z drogi

tak jak juz mowiłem, wsadzilem na przod tarczowe Hamulce z cieniasa, tyl standart, pÓźniej go obniżyłem, dokladnie resor na prosto+ dodtakowe pióro, skrócone twardsze sprężyny o 1,5 zwoja, no i oczywiście nowe amorki( firma krzaczasta, na lepsze nie było mnie stać), na tyle kółka 13", 155 szer. chyba, trzymał szose jak umarły różaniec

Napisano

> to skad oni wiedza ze jechali 150

> pozdr.

jak kolega wcześniej napisał z liczników innych samochodów to po pierwsze po drugie na maluchoeskim liczniku odległość od 140 km/h do zera gdzie znajdował się ogranicznik by wskazówka nie spadła poniżej wynosi tyle co między 0 a 20, 20 a 40, 120 a 140 itd. więc logicznie mozma wysnuc wniosek że jak wskazówka prędkościomierza była pionowo dokładnie pomiędzy 140 a 0 to odpowiadało to 150km/h po trzecie wreszcie z min wyprzedzanych innych użytkowników dróg biglaugh.gif

Poza tym jeżeli da się podnieść w CC czy SC moc o 30 i więcej % dokładając do tego dobry zawias i hamulce to równie dobrze a nawet łatwiej i wcześniej podnieść moc malacza z 24 KM do 35 KM założyć dobry zawias i hamulce od CCS biglaugh.gif

bo w końcu od czegoś trzeba było zacząć te przerabianie silników czy SWAP-y

P.S. A propo SWAP-u to kiedyś w mojej okolicy gostek do malacza załorzył motocylkowy silnik ze skrzynią jakies 900 czy 1000 ccm i jeździł biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

silnik w kaszlu jest starej konstrukcji, wiec ma wiele rzeczy ktore mozna poprawic po fabryce, a ja lubie grzebac w samochodach, mimo ze z wykształcenia jestem elektronikiem. Tak jak kolega pisał 35km w kaszlu to nie taki problem osiagnać, a przy tej mocy jush mozna krecic bączki na ulicy.

PS. dobrze ze za niewidoczne zmainy w silniku dowód nie leci, bo za przeróbki nadwozia to chyba 7 razy mi zabrali:), raz to mnialem go przez 2 dni policial.gif

Napisano

> silnik w kaszlu jest starej konstrukcji, wiec ma wiele rzeczy ktore

> mozna poprawic po fabryce, a ja lubie grzebac w samochodach,

> mimo ze z wykształcenia jestem elektronikiem. Tak jak kolega

> pisał 35km w kaszlu to nie taki problem osiagnać, a przy tej

> mocy jush mozna krecic bączki na ulicy.

> PS. dobrze ze za niewidoczne zmainy w silniku dowód nie leci, bo za

> przeróbki nadwozia to chyba 7 razy mi zabrali:), raz to mnialem

> go przez 2 dni

jak masz to wrzuc fotki tego maluszka, ciekawi mnie jakie mial zmiany nadwozia ze zabieralic co chwile DR

Napisano
  • Autor

niestety sprzadałem pół roku temu, ale tak.....za brewki ( wspawane, wychodzące z przedniego pasa, własnej konstrukcji), brak zamka w tylnej klapie, rejestracja na zderzaku, tłumnik jak to on powiedział- uszkodzony, szyby przyciemnione, to tyle z tych podstawowych.... a później- brak rejestracji i zderzaka, coś o podświetlany silnik, brak przeglądu (zapomniałem podbić), itp.

a co najlepsze później szykowałem wszystkim samochody u mechanika jak robiłem (dziwnie sie na mnie patrzyli), ale teraz mam spokuj- nawet nie dostałem mandatu ostanio za złe parkowanie:)

Napisano

on ma zdaje się C14NZ

Napisano

słuchaj - nie przesadzasz? seryjny zawias i hample radzą sobie z silnikiem 1.6 16V 100KM, a do tylu tego 1.4 pewnie łatwo nie dociągnie - więc luuz

Napisano
  • Autor

dokładnie, c14nz:)

Napisano

> słuchaj - nie przesadzasz? seryjny zawias i hample radzą sobie z

> silnikiem 1.6 16V 100KM, a do tylu tego 1.4 pewnie łatwo nie

> dociągnie - więc luuz

tylko ze w c14nz byly zwykle niewentylowane tarcze, kupa a nie hamulce prawde powiedziawszy hmm.gif

Napisano

napewno? aaa to sorry.. ja w X16SZR mam wentylowane i są w miare ok.gif na tylko dobrych tarczach i klockach hamuje na luzaku, do tego dobre amory i tyle

Napisano

> napewno? aaa to sorry.. ja w X16SZR mam wentylowane i są w miare na

> tylko dobrych tarczach i klockach hamuje na luzaku, do tego

> dobre amory i tyle

na pewno zlosnik.gif wiem bo mialem zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

no nie sa wentylowane, ale mam całe zawieszenie przednie z astry 2.0 , moze kiedyś sie pobawie i wcisne je do siebie.......ale najpierw musze zrobić blachareczke i pomalować całość

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.