Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brudny klosz lampy jak wyczyścic?

Featured Replies

Napisano

Zrobilo mi sie takie cos w lampie. Wyglada jak pleśn lub cos podobnego. Zdemontowalem dzisiaj lampę i zastanawialem sie jak sie za to zabrać. W koncu nalalem wody i zaczalem to plukac. Potem plyn  do szyb, plyn do naczyn, piana aktywna az a koncu wsadzilem rurke i w to miejsce psiklem zmywaczem do hamulcow. Efekt caly czas to samo. Probowalem tez rozkleic opalarka ale klej twardy ze nie chce puscic. Najlepiej byloby to wyszorowac. Ale nie mam czym tam podejsc. Drucikiem probowalem i tez nic. Any idea?

20180619_215456.jpg

Napisano

MMMMMmmmmm... a po co?
Jaki wpływ ma to zabrudzenie na świecenie reflektora?

Napisano

Kiedyś po rozklejeniu wytarlem plastikowy klosz reflektora od wewnatrz aby pozbyć się brudu i lampa poszła do wymiany. Wewnetrzna strona jest bardzo delikatna a po tym co narobiłem powstay rysy których nie dało  się wwypolerować. Fachowcy od regeneracji powiedzieli że klosze od środka się płucze. Może podjedź do takiego zakładu i zapytaj.

Edytowane przez Lukass186

Napisano
8 godzin temu, Lukass186 napisał:

Kiedyś po rozklejeniu wytarlem plastikowy klosz reflektora od wewnatrz aby pozbyć się brudu i lampa poszła do wymiany. Wewnetrzna strona jest bardzo delikatna a po tym co narobiłem powstay rysy których nie dało  się wwypolerować. Fachowcy od regeneracji powiedzieli że klosze od środka się płucze.

I to najlepiej wodą demineralizowaną wtedy po wyschnięciu nie będzie plam.:ok:

Napisano
8 godzin temu, Prozaq napisał:

I to najlepiej wodą demineralizowaną wtedy po wyschnięciu nie będzie plam.:ok:

Do płukania pół tabletki do zmywarki na 1l ciepłej wody i dobrze wyplukac później demineralizowaną. 

Patent z któregoś kącika Fiata, btw, działa :oki:

Napisano

@Pipper rozumiem że nie zostają żadne ślady w postaci osadów itp.? Mam podobny problem u siebie też w Corsie D, ale bardziej jest to kurz i brud bo poprzedni właściciel zgubił zaślepkę od długich świateł i tak jeździł niestety przez co lampa strasznie zaszła od środka. Rozumiem że wyjąć tylko żarówki a reszta elektroniki da radę? Oczywiście po tym dokładne suszenie ;)

Napisano
2 godziny temu, arek_m napisał:

Mognesy neodymowe z allegro zaszyc w szmatke ..

a co da magnes na plastikowy klosz?,żadne szmatki bo i po delikatnym przetarciu zostają ślady, czy tam w tej lampie siedzi jakiś bród? czy raczej zaczyna się tz. (korozja)odbłyśnika ?

Napisano
  • Autor

Zabrałem się dzisiaj ponownie za lampę. Zrobiłem tak jak ktoś sugerował. Zaszyłem magnes w szmatkę i płukałem poruszająć lampą. Myślałem że drugim magnesem pociągnę po plastiku i wyczyszczę ale to nie takie łatwe.

Płukałem płynem do mycia szyb i płynem do naczyń. Potem wypłukałem demineralizowaną. W niektórych miejscach kropki zostają ale ta pleśń jest ciągle widoczna. Nie wiem co to jest wygląda ciut lepiej.

Czytałem że niektórzy używają denaturatu albo alkoholu izoprpylowego. Nie testowałem troszkę się bałem czy nei uszkodzę odbłyśnika.

Temat zostawiam bo myślę, że to jest w plastiku.

20180620_210435.jpg

Edytowane przez Gregor_BS
Dodanie tekstu

Napisano
4 godziny temu, Damisss napisał:

@Pipper rozumiem że nie zostają żadne ślady w postaci osadów itp.? Mam podobny problem u siebie też w Corsie D, ale bardziej jest to kurz i brud bo poprzedni właściciel zgubił zaślepkę od długich świateł i tak jeździł niestety przez co lampa strasznie zaszła od środka. Rozumiem że wyjąć tylko żarówki a reszta elektroniki da radę? Oczywiście po tym dokładne suszenie ;)

W Pandzie z 2004r i w Punto z 2000r z soczewką nie było zacieków.

Trzeba dobrze wypłukać wodą demineralizowaną i wysuszyć - to jest najtrudniejsze :oki:

Napisano

Czy ten klosz nie był czasem klejony ponownie jakimś klejem cyjanoaktylowym? Po superglue czy innych kropelkach często takie cuda wychodzą.

Napisano
  • Autor

Ja to auto mam rok i po roki czasu zrobilo sie cos takiego. Nie wykluczam tego ze byl juz klejony.

Napisano
13 godzin temu, Gregor_BS napisał:

Ja to auto mam rok i po roki czasu zrobilo sie cos takiego. Nie wykluczam tego ze byl juz klejony.

To opary po kleju mogą być, jak wcześniej @karolchyla słusznie zasugerował...

Napisano
  • Autor

Uzywana na allegro z czarnym wklafrm 300-400 zl. Nowa nie wiem. Ale auto tez nie jest nowe wiec trzeba naprawiac co się da 🙂

Edytowane przez Gregor_BS

Napisano

a nie myślałeś nad oddaniem lampy do regeneracji?są takie zakłady co się tym trudnią

Edytowane przez Waldek40

Napisano
  • Autor

Szczerze to myslalem ze to bulka z maslem bedzie. Wyciagnac wyplukac i zlozyc. Ale trudno zostawiam tak jak to wyszlo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.