Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Podkład pod panele.

Featured Replies

Napisano

Jakie zastosować podkłady pod panele na nierówną podłogę, miejscami jest różnica około  7 mm . Wylewka poziomująca niestety jest nie możliwa. 

Napisano

Cokolwiek dasz i tak panele się połamią na zamkach.

Napisano
12 minut temu, zzzz napisał:

płyty OSB?...

A jak je zamontujesz?

cieńka płyta będzie pracować bez solidnego podparcia.

bardziej bym się zastanowił dlaczego samopoziom jest niemożliwy

bo jak na razie to jedyny sensowny pomysł

no chyba że ktoś kasę znajduje na ziemii

Napisano
1 godzinę temu, bob96 napisał:

Jakie zastosować podkłady pod panele na nierówną podłogę, miejscami jest różnica około  7 mm . Wylewka poziomująca niestety jest nie możliwa. 

wybacz

sensownie to albo nierówność zaciągnąć elastycznym klejem do płytek albo jednak samopoziom

dlaczego zatem samopoziom nie wchodzi w rachubę 

Napisano
  • Autor

Dzięki Wam za rady i sugestie, zastosowałem elastyczny klej do płytek i sprawa załatwiona :)

• 1 miesiąc później...
Napisano

Podpinam się do tematu ;]

Pod panelami zastosowałem podkład Arbiton Optima Thermo z folią paroizolacyjną.

img_1507831.jpg

Po montażu zauważyłem, że wykonawca ułożył podkład paroizolacją do dołu czyli odwrotnie niż producent pokazuje na swoich prezentacjach. Nie wiem czy zastosował taśmy łączące, ale podejrzewam, że nie gdyż ja ich nie zapewniłem a on nic nie proponował.

Czy takie ułożenie podkładu sprawdza się czy jest zrobione niezgodnie ze sztuką? :hmm:

Napisano
20 godzin temu, komor napisał:

Podpinam się do tematu ;]

Pod panelami zastosowałem podkład Arbiton Optima Thermo z folią paroizolacyjną.

img_1507831.jpg

Po montażu zauważyłem, że wykonawca ułożył podkład paroizolacją do dołu czyli odwrotnie niż producent pokazuje na swoich prezentacjach. Nie wiem czy zastosował taśmy łączące, ale podejrzewam, że nie gdyż ja ich nie zapewniłem a on nic nie proponował.

Czy takie ułożenie podkładu sprawdza się czy jest zrobione niezgodnie ze sztuką? :hmm:

Dziwny ten wykonawca ;) Na tym podkładzie wzdłuż jest już taśma łącząca, widać ją na zdjęciu. Jedynie na łączeniach podkładu poprzecznych powinien skleić.

Co do odwrotnego założęnia - podłoga coś tam chyba pracuje, w końcu jest pływająca, czy sie folia uszkodzi - nie wiem ;)

Napisano

No i po rozmowie przed kolejnym montażem już wiem.

Celowo układa odwrotnie do propozycji producenta ze względu na mniejsze ruchy paneli przy bardzo równym jastrychu.

Łączy oczywiście podkłady taśmami na rolkach jak i taśmą tam gdzie trzeba.

Jeśli jastrych posiada nierówności wtedy daje pianką do dołu co by izolacji nie pozrywało.

Gość pewnie wie co mówi, montuje podłogi dla praktycznie wszystkich salonów u nas w mieście.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Dnia 1.07.2018 o 23:09, 4thelement napisał:

dlaczego zatem samopoziom nie wchodzi w rachubę 

Być może posadzka jest pochyła ? :)

Napisano
4 godziny temu, wald0 napisał:

Być może posadzka jest pochyła ? :)

dlatego też samopoziom służy do wyrównania poziomu to raz

dwa to to że pozbywamy się nierówności i mamy idealnie gładką powierzchnię 

Napisano

@komor Zastanów się .... gość wie lepiej od producenta, jak powinien być ułożony podkład? 

Producent ma prawdopodobnie inżynierów, którzy to maja odpowiednie wykształcenie i wiedzę do projektowania takich podkładów. Skoro oni określili zdecydowanie, którą stroną układa się podkład, to tak ma być, a jeżeli jakiś gość, twierdzi że jest inaczej to jest w błędzie. To pewnie przeszło odpowiednie testy itp. Gdyby można było kłaść albo tak, albo tak, to wierz mi, że producent nie omieszkałby zaznaczyć tego w instrukcji obsługi, bo co miałby niby mieć na celu, żeby wprowadzać użytkownika w błąd?

Niestety dużo budowlańców stosuje te same metody, oni wiedzą lepiej, a jak się pomylą to próbują wcisnąć klientowi, że tak ma być. 

Chyba nie spodziewałeś się, że gość powie ... ah, panie Komorze ... faktycznie pomyliłem się, więc zerwę całą podłogę, przełożę podkład i ułożę od nowa rotfl

Napisano
Dnia 11.09.2018 o 19:51, 4thelement napisał:

dlatego też samopoziom służy do wyrównania poziomu to raz

dwa to to że pozbywamy się nierówności i mamy idealnie gładką powierzchnię 

Nie rozumiemy się...

Być może posadzka jest pochyła i ma zostać pochyła. Pochylnia taka - na przykład. To mi tylko do głowy przychodzi, jako powód, dla którego nie można dać samopoziomującej wylewki.

Edytowane przez wald0

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.