Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co to znaczy złe paliwo

Featured Replies

Napisano

Szykuję się do wakacyjnego wyjazdu. I wśród wielu innych stresów, których dostarcza zagraniczny wojaż, pojawił się temat paliwo. Mam silnik VW diesla 2.0 na pompkach (jak ktoś śledzi AK, to dopiero co regenerowanych za worek pieniążków). Tym autem byłem najdalej u Madziara, poprzednim z identycznym silnikiem objechałem prócz Słowacji i Węgier Serbie, Chorwację, Czarnogórę, Rumunię.

Na Węgrzech tankowałem zawsze na Shelu, ten lepszy diesel. W Serbii jest jakaś taka ogólnonarodowa sieć, OMV czy coś takiego, też lałem ichniejszego diesla premium. W Czarnogórze i Chorwacji albo Shell, albo Lukoil, profilaktycznie paliwo premium. Nigdy żadnych problemów z tego tytułu. Teraz wybieram się do Albanii, gdzie duże sieciówki nam znane nie występują w przyrodzie. Na forach internetowych polecają lokalny koncern Kastrati, przewija się tu i ówdzie Albpetrol i coś znane obecnie pod nazwą IT, wcześniej znane jako Taci Oil. Na żadnej z tych stacji, z tego co pokazuje ludzik Google, nie ma paliw premium. Stacje też jakieś takie nie nasze - góra cztery dystrybutory, a często mała budka wciśnięta pomiędzy budynki, daszek 4x4 i dwa dystrybutory. Jednocześnie jak patrzę na Google, to tamtejszy park motoryzacyjny jest dość przyzwoity - są oczywiście stare mercedesy z których Albania słynęła, ale są i całkiem nowe gwiazdy, a oprócz tego sporo aut klasy średniej, jakie wszędzie spotkać można. I to wszystko przecież tam tankuje i jeździ.

I tak się zastanawiam, co oznacza hasło "diesel złej jakości". Bo o ile stacja może bez problemu okantować na ilości paliwa (np. do baku wchodzi więcej niż nominał - ludzie opisują takie sytuacje tu i ówdzie, ale dotyczy raczej Węgier, Serbii i Macedonii, stacji przy autostradach), to jakie inne wałki są możliwe? Chyba właściciel czy ajent nie stoi ze szlauchem z wodą nad zbiornikiem i nie rozcieńcza 1:1, bo miałby problemy ze strony lokalsów. Natomiast ewentualny niedobór jakości może pojawić się po stronie dostawcy i producenta - ale diesel jest diesel, oktanów jak w benzynie chyba tak nie czuć, zresztą nawet jakby liczba cetanowa była mniejsza, to diesle mają chyba czujnik spalania stukowego i jakoś się ECU autka przed tym broni. Podobnie paprochy wyłapie filtr i też nic dziać się nie powinno. Rozumiem jeszcze, że problemy mogą pojawić się w zimie - jak coś z paliwem nie teges, to parafina zablokuje filterek i po ptakach.

Natomiast w środku lata, o ile nie tankuje się pod stodołą z bańki, to chyba dziać się nic nie powinno. Dlatego nie do końca rozumiem rozmowy na forach, w których ścierają się opinie "Paliwo na Bałkanach jest takie samo / lepsze niż u nas) i hasła "Nie tankuj w (tu nazwa kraju), tylko w....," albo całkiem hardkorowe "Nie tankuj w ogóle w....) - przecież nikt przyczepy z paliwem z Polski wiózł nie będzie.

Napisano

My nie mieliśmy nigdy problemów z paliwem, mamy samochód który przepali wszystko ale do Japońców znajomi zawsze zabierali uszlachetniacze i dolewali flaszę "na wszelki wypadek" do zbiornika przy tankowaniu. 

Co może się stać?

Auto może Ci wejść w tryb awaryjny, Vmax 50km-h. Znajomi mieli taki przypadek w Pajero, samochód wymagał wizyty u magika, który musiał wgrać inną mapę do silnika aby chciał współpracować z dieslem dostępnym w tamtym rejonie. 

Trzeba podchodzić do tego rozsądnie, nie tankować z wiadra ( choć się nam zdarzało), szukać "markowej stacji. Albania to mały kraj, masz zasięg pewnie 800-900km na zbiorniku więc nie tankujesz co chwilę. 

Napisano
29 minut temu, chojny napisał:

Znajomi mieli taki przypadek w Pajero, samochód wymagał wizyty u magika, który musiał wgrać inną mapę do silnika aby chciał współpracować z dieslem dostępnym w tamtym rejonie. 

To z powieści sci-fi:hehe:

Napisano
17 minut temu, volf6 napisał:

Wcale nie. To opowieść z wakacji. :cfaniak2:

Samochód ledwo się dokulał do Machaczkały a tam lokalny magik od diesli wgrał mapy na ichnie paliwo. Mówił że sto standard, sprowadzane auta od razu do niego trafiają na zmianę oprogramowania. 

Ostrzegł że auto nie przejdzie kontroli spalin w Europie ale nie było już nim kłopotów do końca wyjazdu. 

A złe paliwo może oznaczać w wysilonym silniku spalanie stukowe albo w silnikach turbo boostcut. Przeżyłem coś takiego po zatankowaniu 98 do JapSpeca. Skończyło się dolaniem octane boostera i dalszego tankowania racinga na shelu... plus octane boostery. ;) 

Wiem że "śmiejemy się z tego czego nie rozumiemy" ale nie wiem czy tankowałeś kiedyś paliwo wiadrem... tak, są takie "stacje", paliwo jest trzymane w wannach na wypadek awarii prądu albo w środku niczego gość wynosi paliwo w wiadrze z chałupy :P

Edytowane przez chojny

Napisano
  • Autor
42 minuty temu, chojny napisał:

My nie mieliśmy nigdy problemów z paliwem, mamy samochód który przepali wszystko ale do Japońców znajomi zawsze zabierali uszlachetniacze i dolewali flaszę "na wszelki wypadek" do zbiornika przy tankowaniu. 

Co może się stać?

Auto może Ci wejść w tryb awaryjny, Vmax 50km-h. Znajomi mieli taki przypadek w Pajero, samochód wymagał wizyty u magika, który musiał wgrać inną mapę do silnika aby chciał współpracować z dieslem dostępnym w tamtym rejonie. 

Trzeba podchodzić do tego rozsądnie, nie tankować z wiadra ( choć się nam zdarzało), szukać "markowej stacji. Albania to mały kraj, masz zasięg pewnie 800-900km na zbiorniku więc nie tankujesz co chwilę. 

Ja bardziej myślałem o tankowaniu co chwilę, nawet jak wleję coś gorszego, to wymiesza się z lepszym 😀

Na baku 700 km, więc wjazd od Macedoni a wyjazd do Czarnogóry, nie ma szans obejść się bez paliwa po drodze.

Zastanawiam się natomiast, czy pomijając tankowanie gnoju z wiadra te wszystkie opowieści o złym paliwie nie są przesadzone? Choć znowu w necie piszą o silinkach CR, gdzie pompę załatwiło podobno jedno tankowanie.

Jeśli chodzi o dolewki, co można w ogóle dolać? Preparaty antyparafinowe bez sensu,czyściki do układu wtryskowego bez sensu,specyfików do podnoszenia liczby cetanowej chyba nie ma.

Napisano
1 minutę temu, chojny napisał:

Wcale nie. Samochód ledwo się dokulał do Machaczkały a tam lokalny magik od diesli wgrał mapy na ichnie paliwo. Mówił że sto standard, sprowadzane auta od razu do niego trafiają na zmianę oprogramowania. 

To tam nie jeżdżą europejskie ciężarówki, bo nie słyszałem by ktoś zalewał do ciężarowych paliw premium czy zmieniał mapy silnika co chwilę a te auta jeżdżą sporo i normy emisji mają nie gorsze niż w osobowych?

Napisano
Teraz, volf6 napisał:

To tam nie jeżdżą europejskie ciężarówki, bo nie słyszałem by ktoś zalewał do ciężarowych paliw premium czy zmieniał mapy silnika co chwilę a te auta jeżdżą sporo i normy emisji mają nie gorsze niż w osobowych?

Tam jeżdżą chińskie ciężarówki albo stare zajechane Magnumki, które zapewniam nie spełniają żadnych norm. 

Przez dwa tygodnie traktu Pamirskiego nie widziałem żadnej ciężarówki na europejskich blachach ;)

Tam jest 3-4 życie TIRa. :cfaniak2:

Napisano
5 minut temu, artipb napisał:

Ja bardziej myślałem o tankowaniu co chwilę, nawet jak wleję coś gorszego, to wymiesza się z lepszym 😀

Na baku 700 km, więc wjazd od Macedoni a wyjazd do Czarnogóry, nie ma szans obejść się bez paliwa po drodze.

Zastanawiam się natomiast, czy pomijając tankowanie gnoju z wiadra te wszystkie opowieści o złym paliwie nie są przesadzone? Choć znowu w necie piszą o silinkach CR, gdzie pompę załatwiło podobno jedno tankowanie.

Jeśli chodzi o dolewki, co można w ogóle dolać? Preparaty antyparafinowe bez sensu,czyściki do układu wtryskowego bez sensu,specyfików do podnoszenia liczby cetanowej chyba nie ma.

Tankuj na ładnych stacjach a nie powinno być problemu. W bardzo wrażliwym Subaru Boxer diesel nie mieliśmy w tamtym rejonie żadnych problemów. Uszlachetniacze dolewaliśmy, na wszelki wypadek. ;)

Napisano
  • Autor
23 minuty temu, volf6 napisał:

W Albani normalne stacje są, znajomy niby miał problem z wolnymi obrotami po tankowaniu, ale czy to problem paliwa?

Napisano
  • Autor

Tankuj na ładnych stacjach a nie powinno być problemu. W bardzo wrażliwym Subaru Boxer diesel nie mieliśmy w tamtym rejonie żadnych problemów. Uszlachetniacze dolewaliśmy, na wszelki wypadek. ;)

Ale czym w ogóle można uszlachetnić diesla?

Napisano
7 minut temu, artipb napisał:

Nie wiem, nie jestem chemikiem. ;) 

Takie małe buteleczki wlewałem do zbiornika. 

Napisano
7 minut temu, chojny napisał:

Tam jeżdżą chińskie ciężarówki albo stare zajechane Magnumki, które zapewniam nie spełniają żadnych norm. 

Przez dwa tygodnie traktu Pamirskiego nie widziałem żadnej ciężarówki na europejskich blachach ;)

Tam jest 3-4 życie TIRa. :cfaniak2:

Dobra ale w pytaniu mowa o Europie bardziej zachodniej niż Dagestan (czy inny koniec świata;]) i nawet w Albanii nie powinno być tragedii.

Tankować na dużych stacjach i tyle:ok:

19 minut temu, chojny napisał:

A złe paliwo może oznaczać w wysilonym silniku spalanie stukowe albo w silnikach turbo boostcut. Przeżyłem coś takiego po zatankowaniu 98 do JapSpeca

W dieslu spalanie stukowe?

Napisano
Teraz, volf6 napisał:

Dobra ale w pytaniu mowa o Europie bardziej zachodniej niż Dagestan (czy inny koniec świata;]) i nawet w Albanii nie powinno być tragedii.

Tankować na dużych stacjach i tyle:ok:

Dlatego napisałem że w rejonach gdzie kolega jedzie problemów nie ma, przynajmniej ja nie miałem ale spotkałem się z nimi i opisałem jak wyglądały "na końcu świata". 

1 minutę temu, volf6 napisał:

Diesel 98 albo Racing? 

Napisano
Teraz, volf6 napisał:

Co to takiego8]

No się Ciebie właśnie pytam 8]

Napisano
  • Autor
21 minut temu, volf6 napisał:

Stukowe w sumie w benzynie wg terminologii fachowej, ale w dieslu liczba cetanowa poniżej 45, bardziej w okolicach 40 powoduje zbyt wczesny samoczynny zapłon mieszkanki. Można po odgłosach do spalania stukowego porównać, choć tak naprawdę nim nie jest. Tak, że rozumiem skrót myślowy zastosowany przez kolegę wcześniej.

Niemniej intryguje mnie temat małych buteleczek. Są buteleczki "antyparafinowe" nazwijmy to ogólnie, do stosowania w zimie. Teraz bezsens. Są dodatki mające poprawić wypalanie DPF - nie wiem, nie znam się bo DPF nie mam - ale też bez sensu. Wszelkiego typu czyściki do układu wtryskowego (parę razy używałem czarnego STP - nie wiem, czy pomógł w czymkolwiek, czy nie, wtryski i tak wylądowały w Boschu i były dość mocno rozjechane) - czy na paliwo złej jakości pomoże, wątpię (jak z wodą, to w ogóle bez szans, jak zanieczyszczone chemicznie lub mechanicznie - to też).

Swoją drogą zastanawiam się, czy na Bałkanach, o ile są tam mniej radykalne normy ekoterrorystyczne, a więc np. bardziej zasiarczony diesel, auto nie będzie czuło się lepiej - w końcu siarka w rozsądnych ilościach smarowała układ paliwowy i silnik może nie będzie mocniejszy, ale powinien ciszej chodzić.

Edytowane przez artipb

Napisano
41 minut temu, artipb napisał:

AR 6900 D

http://archoil.pl/ar6000-fuel-treatments/

"(...) aktywne składniki AR6900-D MAX smarują, czyszczą, poprawiają skuteczność procesu spalania a także podwyższają liczbę cetanową oleju napędowego (...)"

Ogólnie na tej stronie sporo marketingowego bełkotu, ale ja zadowolony byłem z niego. :ok:

Ktoś teraz tutaj kupił, chyba @bochumil , jak tam u Ciebie testy? ;)

Napisano
41 minut temu, chojny napisał:

No się Ciebie właśnie pytam 8]

Nigdy nie słyszałem ani nie pisałem o paliwie ''diesel 98'' ale skoro Ty napisałeś to może tankowałeś:nie_wiem:

Napisano
Teraz, volf6 napisał:

Nigdy nie słyszałem ani nie pisałem o paliwie ''diesel 98'' ale skoro Ty napisałeś to może tankowałeś:nie_wiem:

Opisałem sytuacje dotyczącą paliwa 98 w samochodzie wystrojonym na Japonię oraz Racinga a Ty się pytasz o diesla w kontekście tej wypowiedzi, więc się pytam "o co Ci chodzi?" :nie_wiem:

Napisano
2 minuty temu, chojny napisał:

Opisałem sytuacje dotyczącą paliwa 98 w samochodzie wystrojonym na Japonię oraz Racinga a Ty się pytasz o diesla w kontekście tej wypowiedzi, więc się pytam "o co Ci chodzi?" :nie_wiem:

Powoli-moje pytanie:

Odpisujesz:

51 minut temu, chojny napisał:

Diesel 98 albo Racing?

Napisano
Teraz, volf6 napisał:

Powoli-moje pytanie:

Odpisujesz:

No tak, jak diesel 98 albo Racing? Nie rozumiesz co czytasz? 

Człowieku, doczytaj jeszcze raz o czym pisałem i gdzie Ty tam widzisz wzmiankę o dieslu? 

Napisano

@chojny 

On się czepia, że nie ma "diesla 98", bo zjadłeś przecinek, powinno być "diesel, 98 albo Racing" jak się domyślam.

Napisano

No tak, jak diesel 98 albo Racing? Nie rozumiesz co czytasz? 

Człowieku, doczytaj jeszcze raz o czym pisałem i gdzie Ty tam widzisz wzmiankę o dieslu? 

Dobra, wygrałeś:skromny:

Napisano
Teraz, AstraC napisał:

@chojny 

On się czepia, że nie ma "diesla 98", bo zjadłeś przecinek, powinno być "diesel, 98 albo Racing" jak się domyślam.

Nie, nie brakuje przecinka. :p

Czepia się głupio i się pokapował jak głupio. 

Napisałem posta o benzynie a ten wyskakuje z dieslem, wiec się pytam co to jest diesel 98 ;)

Napisano

Nie, nie brakuje przecinka. 😛

Czepia się głupio i się pokapował jak głupio. 

Napisałem posta o benzynie a ten wyskakuje z dieslem, wiec się pytam co to jest diesel 98 ;)

Mnie wasz komflikt mało interesuje, i po niczyjej stronie nie stoję - ale Ty zacząłeś od Pajero w dieslu, i później tak się do tematu odniosłeś, że ja też zrozumiałem, że mówisz o spalaniu stukowym w dieslu. ;)

Ale ogólnie, spokój chłopcy i po temacie. ;)

Napisano
Teraz, volf6 napisał:

Dobra, wygrałeś:skromny:

pobrane.jpg

Napisano
Teraz, AstraC napisał:

Mnie wasz komflikt mało interesuje, i po niczyjej stronie nie stoję - ale Ty zacząłeś od Pajero w dieslu, i później tak się do tematu odniosłeś, że ja też zrozumiałem, że mówisz o spalaniu stukowym w dieslu. ;)

Ale ogólnie, spokój chłopcy i po temacie. ;)

Temat dotyczy diesla ale padło pytanie o skutki i wpływu złego paliwa na funkcjonowanie silnika. Opisałem co się działo w dieslu oraz co się działo z silnikiem benzynowym. 

Napisano
14 godzin temu, artipb napisał:

I tak się zastanawiam, co oznacza hasło "diesel złej jakości". Bo o ile stacja może bez problemu okantować na ilości paliwa (np. do baku wchodzi więcej niż nominał - ludzie opisują takie sytuacje tu i ówdzie, ale dotyczy raczej Węgier, Serbii i Macedonii, stacji przy autostradach), to jakie inne wałki są możliwe? Chyba właściciel czy ajent nie stoi ze szlauchem z wodą nad zbiornikiem i nie rozcieńcza 1:1, bo miałby problemy ze strony lokalsów. Natomiast ewentualny niedobór jakości może pojawić się po stronie dostawcy i producenta - ale diesel jest diesel, oktanów jak w benzynie chyba tak nie czuć, zresztą nawet jakby liczba cetanowa była mniejsza, to diesle mają chyba czujnik spalania stukowego i jakoś się ECU autka przed tym broni. Podobnie paprochy wyłapie filtr i też nic dziać się nie powinno. Rozumiem jeszcze, że problemy mogą pojawić się w zimie - jak coś z paliwem nie teges, to parafina zablokuje filterek i po ptakach.

Kiedyś mechanik dał mi powąchać to co spuścili z baku, waliło wyraźnie domestosem. Samochód przestał jechać i szykowana była naprawa układu wtryskowego. Tego bym się bał najbardziej ale to najprędzej spotkasz tam, gdzie paliwo jest ogólnie drogie ze względu na podatki.

Napisano

Mnie się w Polsce zdarzyło mieć problemy po zatankowaniu NoPb95 na pewnym Orlenie - po nocnym postoju na mrozie silnik po porannym odpaleniu pracował na 3 gary, jak mu to przeszło to podczas ostrego przyspieszania świecił się check - wizyta w ASO - lipne paliwo.

Focusa tankowałem na pewnym Shellu do czasu, aż zaczęły mi regularnie padać sony lambda- zmiana stacji i był spokój, a to tylko archaiczny 1.6 100 km benzyniak.

Napisano
17 minut temu, prawoimotoryzacja napisał:

po nocnym postoju na mrozie silnik po porannym odpaleniu pracował na 3 gary, jak mu to przeszło to podczas ostrego przyspieszania świecił się check - wizyta w ASO - lipne paliwo.

Była robiona analiza paliwa czy tylko tak ASO powiedziało:hmm:

Powodów mogło być wiele a ASO powiedziało co im było na rękę i już:hehe:

Napisano
2 minuty temu, volf6 napisał:

Wypompowane paliwo do poziomu takiego, żebym się dotoczył do stacji - zalałem premium i od tego czasu spokój , a miało to miejsce kilka lat wcześniej. Kiedyś sobie przeglądałem wyniki badań paliwa i na tej stacji wyszły nieprawidłowości.

Napisano
3 minuty temu, prawoimotoryzacja napisał:

Wypompowane paliwo do poziomu takiego, żebym się dotoczył do stacji - zalałem premium i od tego czasu spokój , a miało to miejsce kilka lat wcześniej. Kiedyś sobie przeglądałem wyniki badań paliwa i na tej stacji wyszły nieprawidłowości.

To akurat nic nie znaczy. Miałeś podejrzenie to trzeba było temat pociągnąć, zwłaszcza patrząc na Twój nick:ok:

Napisano
22 minuty temu, volf6 napisał:

To akurat nic nie znaczy. Miałeś podejrzenie to trzeba było temat pociągnąć, zwłaszcza patrząc na Twój nick:ok:

Czas, mały WPS (nic się nie uszkodziło finalnie), koszt - temat olany :)

Napisano
AR 6900 D
"(...) aktywne składniki AR6900-D MAX smarują, czyszczą, poprawiają skuteczność procesu spalania a także podwyższają liczbę cetanową oleju napędowego (...)"
Ogólnie na tej stronie sporo marketingowego bełkotu, ale ja zadowolony byłem z niego. :ok:
Ktoś teraz tutaj kupił, chyba [mention=189995]bochumil[/mention] , jak tam u Ciebie testy? [emoji6]
Mówiąc szczerze, spektakularnych zmian nie zanotowałem, ale obecnie za mało jeżdżę żeby robić jakieś podsumowania. Odezwę się po przejechaniu całego zbiornika. Na razie zrobiłem pół. Przy okazji sprawdzę korekty pod softem. Będzie to jakiś wymierny przykład ewentualnej skuteczności dodatku :-)
Napisano
17 minut temu, bochumil napisał:
Dnia 9.07.2018 o 10:48, AstraC napisał:
AR 6900 D
Ktoś teraz tutaj kupił, chyba [mention=189995]bochumil[/mention] , jak tam u Ciebie testy? emoji6.png

Pokaż więcej  

Mówiąc szczerze, spektakularnych zmian nie zanotowałem, ale obecnie za mało jeżdżę żeby robić jakieś podsumowania. Odezwę się po przejechaniu całego zbiornika. Na razie zrobiłem pół. Przy okazji sprawdzę korekty pod softem. Będzie to jakiś wymierny przykład ewentualnej skuteczności dodatku 🙂

Spektakularnych zmian nie będzie, u mnie były minimalne, trochę bardziej elastyczny i ciut mniej palił. To wszystko. :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.