Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Coroczne przeglądy przyczep SAM obowiązkowe?

Featured Replies

Napisano

Na Elektrodzie ktoś wspomniał, że gdzieś tam słyszał, że przyczepy SAM czyli takie nie posiadające homologacji będą musiały przechodzić coroczne przeglądy.

Słyszał ktoś o tym coś?

:hmm:

Napisano

Nie słyszałem nTo by było fajne. Ile zadymy bylo ze 3-4 lata temu jak zabronili robić samy. Chodziło oczywiscie o opłacalność bo homologacja rzeczoznawca. A właśnie jakby zrobili coroczne przeglądy to mialo by sens. Parę zł zaplacic i niech diagnosta sprawdzi czy taki sam nie rozpada się. Wtedy sam osobiscie taką przyczepę bym zrobił.

Ps. Znalazłem jakis artykuł co z sensem to opisuje.

http://www.dlid.pl/home/3-prawo/183-stanowisko-w-sprawie-pojazdu-marki-sam

Tak to powinno działać moim zdaniem.

Robiąc przyczepę lekką sam jestem producentem. Więc jak nie chcę robić corocznie przeglądu powinienem uzyskać homologację na tą przyczepę. 

Natomiast nie mając homologacji powinienem miec prawo do zarejestrowanua jej ale warunkiem jest coroczny przegląd techniczny.

Edytowane przez karolchyla

Napisano

To ma wejść razem z resztą zmian PORD i rozporządzenia o warunkach technicznych. Na ten moment SAM-y lekkie są bezterminowe.

Napisano
  • Autor
Dnia 14.07.2018 o 09:57, Lato8 napisał:

To ma wejść razem z resztą zmian PORD i rozporządzenia o warunkach technicznych. Na ten moment SAM-y lekkie są bezterminowe.

Ale co ma wejść?

Napisano
1 minutę temu, fred77 napisał:

Ale co ma wejść?

Tego to jeszcze nie wiadomo ale jak wejdzie to pewnie zainteresowani się dowiedzą;]

Podobnie było z likwidacją bezterminowych przeglądów dla motorowerów w 2009 czy 2010 roku:)

Napisano
  • Autor

Jak dla mnie to nie powinno być dopuszczenia jednostkowego, które wymaga dodatkowo badania homologacyjnego. Przez to padła spora część rynku związana z popytem na części do przyczep lekkich oraz zmusza niektórych do kombinowania z zarejestrowaniem.

Przed dopuszczeniem do ruchu przyczepy SAM powinna być zwykła opinia rzeczoznawcy oraz badanie na stacji diagnostycznej. To wszystko.

Potem coroczne badania za śmieszne pieniądze, oraz zwykłe kontrole Policji, po to by wyeliminować coś takiego jak na zdjęciu, które przypadkowo zrobiłem parę lat temu.

mipeyp.jpg

Edytowane przez fred77

Napisano

Zająć powinni się, ale budowlańcami targającymi agregaty/pompy do betonu.  

Napisano
  • Autor
7 godzin temu, lukash21 napisał:

Zająć powinni się, ale budowlańcami targającymi agregaty/pompy do betonu.  

Dlaczego?

Napisano
18 minut temu, fred77 napisał:

Dlaczego?

Bo w większości nie mają zarejestrowanych tych przyczepek, mimo dużej wagi zapinają do obojętnego samochodu. Strach za takim wynalazkiem jechać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.