Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Do fachowców od izolacji - moja walka z wilgocią w garażu

Featured Replies

Napisano

Hej,

Kiedyś już pisałem ale spróbuje raz jeszcze. Garaż w moim posiadaniu od 7 lat, ostatni w rzędzie garaży z odsłoniętą jedną ścianą narażoną na warunki atmosferyczne, wybudowany w latach 80-tych. Najprawdopodobniej postawiony z suporexu czy innego miękkiego pustaka żużlowego. Od początku walczę z wychodzącą wilgocią na łączeniu zewnętrznej ściany z posadzką. 

1677742719_wilgo.jpg.94262a265fade02c76cfee5e047471dc.jpg

grzyb.jpg.3dd2819cb058c49d0af23879478b1a22.jpg

5 lat temu odkopaliśmy ławę,  została wysmarowana masą bitumiczną i zostało to przykryte folią kubełkową lecz w połowie była łączona (dwa kawałki).

Ściana została przysypana ponownie jak wcześniej 30-50 cm ponad posadzką wylewką.

Niestety to nie pomogło więc przyszedł pomysł do głowy że jest problem z izolacją poziomą. Znajomy przyciągnął z pracy profesjonalną maszynę i zrobiliśmy iniekcję ciśnieniową - w ścianę wbite zostały parkery.

;iniekcja.jpg.2ef7e62e97f38308ee44987c86a639a5.jpg

Po pierwszym deszczu z parkerów jak z sikawek na wodę wlewała się woda do garażu.

Rozwierciłem wszystkie otwory wiertłem fi20mm i przez dwa dni wlewałem wodę szklaną a potem zalewałem otwory cementem motażowym z dodatkiem wody szklanej.

Teraz jest chyba jeszcze gorzej niż przed pierwszą robotą....

Jedyne co mi przychodzi do głowy to ponowne odkopanie ściany na wysokość posadzki. Niby izolacja pionowa jest (folia kubełkowa) ale jest przysypana ziemią w której stoi woda i ona sobie jakoś dociera i ściana wodę pije. Gdyby ściana nie była przysypana ziemią a tylko na wysokość ławy to woda mogłaby przechodzić pod garażem.

Aha, ziemia przysypująca scianę garażu idzie pod delikatnym skosem z sąsiedniej działki więc woda tym bardziej napiera na garaż.

Tak to wygląda:

516994473_gara.png.6c8add3ad3a7539721ce08398906b24c.png

A gdyby zrobić to w sposób taki o którym pisałem -odkopanie ściany, pozostawienie izolacji pionowej (folia kubełkowa) :

2063141658_gara2.png.3f2ab1421ef4ebc93da41fb8a4b3d829.png

Co zrobić wtedy z folią która będzie na wierzchu? Zostawić? Przysypać gruzem/kamieniami/położyć na folii płytki?

Co o tym myślicie? Jakieś pomysły?

Będę dozgonnie wdzięczny za pomoc :)

Edytowane przez Lukass186

Napisano

Ja na fundament izolację pionową stosowalem chyba dysperbit potem styro potem dysperbit. Foli nie miałem tylko siatka i klej.

Może drenaż zrób?

Napisano
50 minut temu, Lukass186 napisał:

Po pierwszym deszczu z parkerów jak z sikawek na wodę wlewała się woda do garażu.

Po czymś takim nieszczelności szukałbym na dachu.

Napisano
  • Autor

Na dachu jest nowa papa. Z dachu nic nie kapie. 

Ja podejrzewam że z góry napiera mocno woda..

Myślałem o drenażu ale nie orientuje się co i jak. Musze poczytać na jakiej głębokości ile od murów etc.

Edytowane przez Lukass186

Napisano
5 minut temu, Lukass186 napisał:

Na dachu jest nowa papa. Z dachu nic nie kapie.

Jeśli się leje to musi być jakieś ciśnienie. Skoro tak to musi być jakiś słup wody. Musi ona spływać z góry i stać w otworach pustaków. Kapilarnie tak nie podciągnie.  

Napisano

odwierty za wysoko zrobione, ale to nic, bo to niewiele daje.

ja bym odkopał, ale głębiej- do końca fundamentu, posmarować dysperbitem, jak wyschnie to przykleić styropian eps na styrbit, dopiero folia i zasypać.

ziemia może być nasypana do równa z folią

Napisano

Musisz poczytać o izolacji wodnej ciężkiej. Widać parcie wody jest bardzo duże z tej skarpy.

Możesz też zrobić drenaż jeśli masz gdzie odprowadzić wodę.

Możesz też rozwalić garaż i wybudować nowe ściany z izolacją poziomą, której chyba brak u ciebie, kto wie, czy finalnie nie wyszłoby taniej ;)

Napisano
4 godziny temu, Lukass186 napisał:

Sprawdź dach.

Napisano

Zaizolować w miarę możliwości z ławą. Chyba trochę problem, że od wewnątrz fundamentu i posadzki już się nie poprawi a parcie wody również może być i z tej strony.

Co do dobrej izolacji przeciw wodnej to przekonuje mnie papa termozgrzewalna. Tutaj łopatologicznie jest pokazane co i jak:

Filmik

Napisano

Zaprosić kogoś z uprawnieniami kierownika budowy

W perspektywie dekad: są drzewa, kóre sadzi się, by obniżyć poziom wód gruntowych: wierzby, olchy etc - 

Edytowane przez Orochimaru
Usunąłem nieregulaminowy cytat.

Napisano

Izohan eko 2k jakieś  3 kg/m2 na zewnątrz powinno pomóc.

Edytowane przez Orochimaru
Usunąłem nieregulaminowy cytat.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.