Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Białe wino - jak zrobić?

Featured Replies

Napisano

Nie wiem czy to dobry kącik, ale zapytam tutaj. Mam 20kg białych bardzo słodkich winogron, które jeszcze dzisiaj chciałbym nastawić na wino. Macie jakiś sprawdzony przepis?

Napisano

Na 20 kg owoców to dawałem 7 kg cukru, 20 litrów wody + drożdze. Chcesz dokładny przepis co i jak? Masz duży galon, rurki, korek itp.?

Napisano
  • Autor
52 minuty temu, Sharpy napisał:

Na 20 kg owoców to dawałem 7 kg cukru, 20 litrów wody + drożdze. Chcesz dokładny przepis co i jak? Masz duży galon, rurki, korek itp.?

Mam galon 30l, rurki i korek. Na chwile obecna dalem 10kg winogron, 6l wody i 4kg cukru. Drozdze winiarskie kupie dopiero jutro. Czy to dobre proporcje? Kiedy mam odcedzic miazsz?

Napisano
12 minut temu, sadlos napisał:

Mam galon 30l, rurki i korek. Na chwile obecna dalem 10kg winogron, 6l wody i 4kg cukru. Drozdze winiarskie kupie dopiero jutro. Czy to dobre proporcje? Kiedy mam odcedzic miazsz?

jeśli nie myłeś winogron to z drożdżami się wstrzymaj powinno ruszyć samo

dodatkowo musisz mieć czym sprawdzić BLG  żeby mieć pewność czy zeżarło cały cukier cczy jednak sposiłkować się drożdżami

jak przestanie bulkać to sprawdź BLG czyli czy jest cukier

jak nie ma, spuść znad osadu i fermentuj ponownie po dodaniu cukru z wodą

Napisano
  • Autor
5 minut temu, 4thelement napisał:

dodatkowo musisz mieć czym sprawdzić BLG  żeby mieć pewność czy zeżarło cały cukier cczy jednak sposiłkować się drożdżami

Nie mam jak sprawdzic BLG 😕

Napisano

Drożdże dadzą Ci szybszą fermentację i może "szlachetniejszy" smak - cukier dajesz dla % alko. Możesz dać całe winogrona (niemyte), na nich sa drożdze ale mało, a możesz dać tylko moszcz, czyli wyciśnięty sok bez pestek i skórek - wtedy na 100%  masz białe wino ( pestki maja barwniki)

Edytowane przez Sharpy

Napisano
24 minuty temu, sadlos napisał:

Nie mam jak sprawdzic BLG 😕

Musisz zakupić alkoholomierz - w OBI, Casto czy LM powinnny być jak i cała resza osprzętu do produkcji, no i drożdże tez :)

Napisano
32 minuty temu, 4thelement napisał:

Proporcje ok imo

Napisano
Musisz zakupić alkoholomierz - w OBI, Casto czy LM powinnny być jak i cała resza osprzętu do produkcji, no i drożdże tez [emoji4]
Cukromierz kolego, cukromierz :)

tapatalked

Napisano
44 minuty temu, luccass napisał:

Cukromierz kolego, cukromierz :)

tapatalked

lub winomierz

Napisano
21 godzin temu, Sharpy napisał:

a możesz dać tylko moszcz, czyli wyciśnięty sok bez pestek i skórek - wtedy na 100%  masz białe wino

To jest podstawowy warunek by wino było białe. dalej podobnie jak z czerwonym, ale miernik BLG to podstawa. Jak dla mnie za dużo cukru, ale to ustalisz po zbadaniu cukromierzem bo winogrona mogą mieć różną zawartość cukru i czy chcesz mieć wino słodkie, czy wytrawne. Wolę cukier dodawać w mniejszych ilościach i w kilku porcjach (etapach). W pierwszym etapie i szczególnie następnych (!) nie powinno się przekroczyć 20* BLG.

Napisano
  • Autor

Dzisiaj odcedzilem miazsz wyciskajac go i dodalem drozdze Tokay. Odstawilem do garazu gdzie jest 22* i zalozylem rurke fermentacyjna. W sklepie dali mi jakas pozywke, ktora mam jutro dosypac.

Napisano

Bardzo dobrze, w czasie fermentacji temperatura nastawu nie powinna przekroczyć jeśli dobrze pamiętam 28*C.

BLG-stopnie Ballinga określające stężenie cukru w roztworze. Mierzyłeś stężenie cukru?

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Mija wlasnie 10 tydzien produkcji wina. W tym czasie dwa razy zlewałem wino znad osadu i w 5 tygodniu dodalem 1kg cukru, poniwaz wino było bardzo wytrawne w smaku. Obecnie wino powoli sie klaruje i jest slodkie w smaku. Dopiero teraz kupilem cukromierz, który wskazuje ok. 5 BLG, czy to nie za dużo? Czy taki kolor tez jest prawidlowy?

IMG_3030(1).JPG

Edytowane przez sadlos

Napisano
1 godzinę temu, sadlos napisał:

Czy taki kolor tez jest prawidlowy? 

Nie jest. Opalizacja wina to wada.

Napisano
  • Autor
9 godzin temu, shapyr napisał:

Nie jest. Opalizacja wina to wada.

No wlasnie mi tez tak sie wydaje. Co jest przyczyna takiego koloru?

• 2 tygodnie później...
Napisano
Dnia 20.10.2018 o 08:23, sadlos napisał:

No wlasnie mi tez tak sie wydaje. Co jest przyczyna takiego koloru?

Brak ochrony przed powietrzem , oksydacja czy oksydowanie nie pamiętam jak to się w PL nazywa.

Jak zaczniesz jeść jabłko i zostawisz to podobny kolor znajdziesz.

Można temu zapobiec dając drożdże najszybciej jak się da.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.