Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ściągacze do sprężyn

Featured Replies

Napisano

Czy do takiego domowego zastosowania  typu raz na nie wiadomo ile potrzebuje rozbroić kolumnę MCphersona nadadzą się np takowe podejdzie klucz i chyba grzechotka też z tego co widzę.

Do tej pory taki manewr robiłem dwa razy i teraz będzie trzeci. Za kazdym razem musiałem szukać od kogo pożyczyć.

Napisano

cudow nie oczekuj, ale przy odrobinie uwagi nie zrobisz sobie krzywdy.

Zmienialem takim sprezyny juz w 3 autach i mam wszystkie palce ;)

Napisano

W przypadku ściągacza z linka nie ma problemu. Gorsze są te, które mają pojedynczą "stopkę", wtedy lubi się to ukosować, a często nawet ześlizgnąć ze sprężyny.

Napisano

te też się ukosują. Bo łapy są równo spręzyna ma zwoje ukośnie. Ale daje rade. 

Trzeba tylko dobrać długość. Jak będą za długie to trzeba trochę gimnastyki, żeby się udało :)

Napisano

Sam mam coś podobnego. Rozbrajałem dwa razy kolumny w dwóch różnych autach. Ani to wygodne ani bezpieczne. Ostatecznie w Renault SCII skończyło się na wizycie u mechanika, który ma prasę do ściskania sprężyn. 10 minut, 40 zł  i dwie strony uzbrojone, ja męczyłem się z godzinę i nie mogłem wystarczająco ścisnąć aby założyć nowe łożysko i nową poduchę.

Napisano

Z tym nie ma żartów. Kiedyś znajomemu mechanikowi, jeszcze w czasach PRL, kiedy wszystkiego brakowało, taka sprężyna rozcięła brzuch i uszkodziła jelita. Omal nie zginął.

Nie oszczędzaj na ściągaczu.

Napisano

a ja wydam z goła inną opinię

mam i ja takie ściągacze - i pomimo swoich lat i wielu wielu wymian jakie dokonały mają się świetnie

zatem - jak wszędzie trzeba uważać ale nie ma tragedii i ja nie widzę w nich nic za co by karać tego co to wymyślił

oczywiście  takie jak poniżej są o wiele lepsze

ale dla czy ja wiem czy to warto

Znalezione obrazy dla zapytania ÅciÄgacz do sprÄżyn

Napisano

dadzą radę , nawet pneumatem podejdziesz

trzeba uważać ale spokojnie poradzisz sobie

robiłem ze 20 samochodów, kolega pewnie ze 3x tyle - dalej ten sam ściągacz i wszystkie palce

Napisano

mam takie same i są OK

przydaje sie troche doświadczenia w ściąganiu, aby wiedziec za które zwoje złapać i będzie ok

Napisano

Problem się robi jak w aucie mamy amortyzatory dwustronnego działania, bo wtedy tłoczysko amortyzatora w położeniu neutralnym jest sporo wsunięte i sprężynę trzeba naprawdę fest ścisnąć (przy montażu):)

Napisano
Czy do takiego domowego zastosowania  typu raz na nie wiadomo ile potrzebuje rozbroić kolumnę MCphersona nadadzą się np takowe podejdzie klucz i chyba grzechotka też z tego co widzę.
Do tej pory taki manewr robiłem dwa razy i teraz będzie trzeci. Za kazdym razem musiałem szukać od kogo pożyczyć.
Przy ostroznej pracy dadzą radę... Pamiętaj: wylotem od siebie [emoji16]

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.