Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Podmurówka wisząca w powietrzu

Featured Replies

Napisano

To trochę może dziwne i trudne do wyobrażenia, ale zdjęcie poniżej wszystko rozjaśnia.
To jest efekt tego, że teren nie jest super płaski, tylko właśnie nieco opada.
A nie chciano robić uskoków w ogrodzeniu i wyszło jak widać.
I teraz tak: chciałem podlać betonu pod tą gotową podmurówką. Oczywiście nieco zakopać go w ziemi (10-15cm) i nieco szerszy ten beton zrobić (powiedzmy 10 cm) niż ta gotowa ma (5-6 cm). Ten nadmiar paru cm by wchodził do środka posesji.
I proste pytanie z mojej strony: czy to ma sens?

image.png.66265d7e07bec514457c25c0fce19434.png

Edytowane przez exor

Napisano
Godzinę temu, exor napisał:

Wg mnie nie ma. Mam podobny problem, tzn nie miałem dopóki nie miałem psa :) a pies odkrył, że w miejscu, gdzie taka systemowa podmurówka stykała się z ziemią (zaniżenie terenu bo w większości kilka cm ziemia wyżej jest) można gładko zrobić sobie przejście i od roku uskutecznia to z powodzeniem, co mu zasypię, to podkopie, już nawet gruzu sypnąłem w dołek i wyrównałem ziemią to sobie poradził.

Moja rada jak nie zamierzasz wyrównywać poziomu gruntu, to dokup jeszcze kilka tych gotowych systemowych i osadź je niżej na podsypce piaskowo-cementowej tak by dół obecnej licował się z górą kolejnej.tu gdzie masz słupki jak zajdzie potrzeba to kątówką z odpowiednią tarczą do betonu podetniesz.

Napisano
1 godzinę temu, exor napisał:

To trochę może dziwne i trudne do wyobrażenia, ale zdjęcie poniżej wszystko rozjaśnia.
To jest efekt tego, że teren nie jest super płaski, tylko właśnie nieco opada.
A nie chciano robić uskoków w ogrodzeniu i wyszło jak widać.
I teraz tak: chciałem podlać betonu pod tą gotową podmurówką. Oczywiście nieco zakopać go w ziemi (10-15cm) i nieco szerszy ten beton zrobić (powiedzmy 10 cm) niż ta gotowa ma (5-6 cm). Ten nadmiar paru cm by wchodził do środka posesji.

Podlewanie betonem nie ma sensu. 

Napisano
3 godziny temu, exor napisał:

Betonem nie, ale jak chce Ci się bawić możesz zrobić podsypkę cementowo - piaskową. Jak nie to ziemią podsypać.

U mnie aż tak ekstremalnie nie wyszło ale były miejsca gdzie podmurówka ledwie dotykała ziemi by w innym miejscu zagłębić się na ok 10cm. Obecnie po zrobieniu porządku i założeniu ogródka tam gdzie trzeba było doszło trochę ziemi i jest ok. Wygląda dobrze i nic się nie przeciśnie.

Napisano
  • Autor

Tu brakuje nam 10-15cm. Oczywiscie na posesji jeszcze bedzie podnoszony teren (tak, ze obecna gotowa podmurowka bedzie z 5cm zakopana).

Obawiam się, żeby:

- napór ziemi od środka działki nie złamał tego betonu

- większe deszcze nie wymyły tej ziemi, która będzie podsypana pod spodem.

Brałem także pod uwagę dokupienie takiej gotowej podm. i ewentualnie przycięcie jej po brzegach ze skosa (beton od słupków będzie kolidował).

Nawet myślałem, żeby dolną i górną połączyc razem jakoś mechanicznie.

Docelowo planuję pojechać ten beton takim samym tynkiem mozaikowym jaki jest na cokole domu. Dla efektu wizualnego.

Napisano
5 godzin temu, exor napisał:

Docelowo planuję pojechać ten beton takim samym tynkiem mozaikowym jaki jest na cokole domu. Dla efektu wizualnego.

po co ?

Przecież podmurówka będzie przy czy nawet w samej ziemii, będzie brudna po deszczu i nikt jej specjalnie nie bedzie oglądał a w przyszłości zapewne zarośnie roślinami. Te prefabrykowane podmurówki są na tyle "ładne", że nie potrzebują już upiększania, tym bardziej, ze można sobie wzorek wybrać. To co ludzie robią jak im kolor nie pasuj to jadą farbą do betonu.

Napisano

mogłeś kupić wyższe podmurówki, bo są na 20 i 30 cm

Napisano

Wstaw prosze zdjecie calego ogrodzenia, bo potrzebuje cos podobnego jak u Ciebie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.