Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wybór pilarki spalinowej

Featured Replies

Napisano

O wszechwiedzący,

naszła mnię chęć zakupić sobie pilarkę spalinową. Ale wybór jest ogromny.

Zakładam, że zawodowych pilarzy tutaj nie ma i nikt nie będzie sugerował sprzętu za miliony monet.

Do czego jest mi potrzebne:

ze dwa razy w roku przejrzeć i przeciąć drzewka koło domu.

Do tej pory miałem elektryczną - ale ze względu na zaawansowane procesy starcze - zaczyna mnie wkurczaczać rozciąganie 30 metrów kabla do jednej gałęzi.

Niedawno miałem okazję ciąć u kolegi jakimś Nac - i dawał radę - kosztował 300 zł i nie było dramatu.

Jak przeglądam inne fora - to wszędzie zaczynają doradztwo od Stihla MS 181 (ale wg mnie to armata na szczury).

Coś ktoś w tym temacie?

Napisano
6 minut temu, CRAZY_Wroc napisał:

O wszechwiedzący,

naszła mnię chęć zakupić sobie pilarkę spalinową. Ale wybór jest ogromny.

Zakładam, że zawodowych pilarzy tutaj nie ma i nikt nie będzie sugerował sprzętu za miliony monet.

Do czego jest mi potrzebne:

ze dwa razy w roku przejrzeć i przeciąć drzewka koło domu.

Do tej pory miałem elektryczną - ale ze względu na zaawansowane procesy starcze - zaczyna mnie wkurczaczać rozciąganie 30 metrów kabla do jednej gałęzi.

Niedawno miałem okazję ciąć u kolegi jakimś Nac - i dawał radę - kosztował 300 zł i nie było dramatu.

Jak przeglądam inne fora - to wszędzie zaczynają doradztwo od Stihla MS 181 (ale wg mnie to armata na szczury).

Coś ktoś w tym temacie?

Mam podobne potrzeby ;] Ale pilarkę to sobie kupiłem mocno przewymiarowaną ;l Tani NAC na gaźniku Walbro i z prowadnicą Oregon. Ponoć 3,8KM i czuć moc jak tnę buka do wędzarni ;]

Napisano

Do Twoich potrzeb w zupełności wystarczy elektryczna. Podłączasz i działa. Ze spalinową zawsze będziesz miał jakieś problemy. Żeby posłużyła długo, powinna stać bez paliwa z suchym gaźnikiem. Jak będziesz chciał coś uciąć, musisz zrobić mieszankę, ze świeżej benzyny. Zanim to zrobisz, to elektryczną zdążysz rozłożyć i uciąć.

Ja mam spalinową, ale jak trzeba uciąć kawałek deski, to biorę elektryczną tarczową, ciach i gotowe.

Jeśli jednak koniecznie chcesz spalinową, to NAC, czy Partner, spokojnie dadzą radę.

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, Orochimaru napisał:

Do Twoich potrzeb w zupełności wystarczy elektryczna. Podłączasz i działa. Ze spalinową zawsze będziesz miał jakieś problemy. Żeby posłużyła długo, powinna stać bez paliwa z suchym gaźnikiem. Jak będziesz chciał coś uciąć, musisz zrobić mieszankę, ze świeżej benzyny. Zanim to zrobisz, to elektryczną zdążysz rozłożyć i uciąć.

Ja mam spalinową, ale jak trzeba uciąć kawałek deski, to biorę elektryczną tarczową, ciach i gotowe.

Jeśli jednak koniecznie chcesz spalinową, to NAC, czy Partner, spokojnie dadzą radę.

bez sęsu z tą świeżą mieszanką - naprawdę to tak działa? mam kosę spalinową - włączam, zapalam i działa - też dwusów - teraz mnie zacząłeś przerażać.....

Napisano

farmazony z tym paliwem w Simsonie mam paliwo z 2016r w tym roku robiłem przepał i zapalił bez problemu moc też była identycznie mam w kosie spalinowej Nac tyle że paliwo z zeszłego roku. 

Napisano
3 minuty temu, szyman napisał:

farmazony z tym paliwem w Simsonie mam paliwo z 2016r w tym roku robiłem przepał i zapalił bez problemu moc też była identycznie mam w kosie spalinowej Nac tyle że paliwo z zeszłego roku. 

Ja z kosiarki, czy kosy nie spuszczam paliwa na zimę.

Na wiosnę zawsze palą bez problemu :)

W traktorze zalecają, by nie trzymać paliwa w gaźniku, więc zakręcam i pyrkam aż wypali. Nie wiem, czy coś to daje ;]

Napisano
11 godzin temu, Orochimaru napisał:

To chyba tzw. legenda miejska a może wiejska:hehe: Ewentualnie rozważania teoretyków co pilarkę mieli raz w życiu w rękach;] Może tak było w zamierzchłych czasach jak się stosowało oleje lux czy ten stary miksol:hmm:

Chodzi oczywiście o to świeże paliwo i suchy gaźnik. Mam Stihla 023 od nowości, czyli gdzieś od 95/96 roku. Używam jak mam potrzebę, czasami intensywnie przez kilka dni a czasami i rok leży nieużywana. Nigdy nie spuszczałem paliwa czy osuszałem gaźnika ani nie bawiłem się w jakieś płukanki czy dolewki świeżego-po prostu odpalam i działam a jak wypalę to co w zbiorniku do leję świeżą mieszankę lub...  starą (jeśli jeszcze mam). I nic się nie zepsuło (pomijam łańcuchy, zębatkę napędową no i prowadnicę wypadaloby zmienić). Świeca oryginalna, gaźnik nie ruszany, czyści się tylko filtr i ostrzy łańcuch co kilka zbiorników wypalonego paliwa.

Jak na tyle lat to wynik niezły a myślę, że jeszcze posłuży:ok:

Prawdę mówiąc jeśli autor tematu chce raz w roku przyciąć gałązki na kilku drzewkach to najlepszą opcją będzie... piłka ręczna:)

Napisano
  • Autor
29 minut temu, volf6 napisał:

Prawdę mówiąc jeśli autor tematu chce raz w roku przyciąć gałązki na kilku drzewkach to najlepszą opcją będzie... piłka ręczna:)

trochę nie mam czasu z piłką ręczną - to czasami jednak są grubsze gałęzie, które wypada sensownie uprzątnąć. To dom i ogród rodziców - wpadam tam na weekendy i nigdy nie wiem od czego zacząć.

Ale pewnie kupię jednak taniego NACa. Jeszcze w tym sezonie muszę wyciąć jabłoń i mocno przyciąć jodłę - to będzie okazja do testów

Edytowane przez CRAZY_Wroc

Napisano

Ja polecam najtańszego Stihla, modelu nie pomnę. Nawet w TV reklamują, że mają raty 0%, 10x69 zeta,więc tragedii nie ma. Teściu ma i działa 2 rok, a on ma ciężkie ręce...

Napisano

Kupisz Naca i być może będziesz zadowolony, a być moze i nie.
Jak koledzy piszą wpuszczanie paliwa to jakieś Urban legend. Od kilkunastu lat mam husqvarne i nigdy nie spuszczalem paliwa. Wiosną trzy razy więcej szarpne i trochę pokopci przy starcie.
Sąsiad ma Naca, nie lubię go i z przyjemnością przez siatkę patrzę jak się męczy żeby zapalić ten zlom. W szczególności jak jest ciepła. Miód na serce jak szarpie i szarpie i szarpie i klnie pod nosem. Wtedy wychodzę ja, cały na biało i palę za trzecim pociagnieciem. Warto dla takich chwil wydać te 2 tysiaki. Polecam ;).

Napisano
13 godzin temu, amciek napisał:

Kupisz Naca i być może będziesz zadowolony, a być moze i nie.
Jak koledzy piszą wpuszczanie paliwa to jakieś Urban legend. Od kilkunastu lat mam husqvarne i nigdy nie spuszczalem paliwa. Wiosną trzy razy więcej szarpne i trochę pokopci przy starcie.
Sąsiad ma Naca, nie lubię go i z przyjemnością przez siatkę patrzę jak się męczy żeby zapalić ten zlom. W szczególności jak jest ciepła. Miód na serce jak szarpie i szarpie i szarpie i klnie pod nosem. Wtedy wychodzę ja, cały na biało i palę za trzecim pociagnieciem. Warto dla takich chwil wydać te 2 tysiaki. Polecam ;).

Serwis ma inne zdanie. U mnie kosa NAC używana 2x do roku stała z paliwem czasami i pół roku nie ruszana. Padły membrany, opinia serwisu, że stała zalana paliwem a tak nie powinno się użytkować tego sprzętu.

Z zapalaniem nigdy nie miałem problemu.

Napisano
14 godzin temu, amciek napisał:

Sąsiad ma Naca, nie lubię go i z przyjemnością przez siatkę patrzę jak się męczy żeby zapalić ten zlom. W szczególności jak jest ciepła. Miód na serce jak szarpie i szarpie i szarpie i klnie pod nosem.

Może trzeba pokręcić którąś śrubką na gaźniku ;]

Mam kosę NAC - czasem są problemy - trzeba regulować śrubami na gaźniku.

Napisano
  • Autor

dobra - pobawiłem się jakimś chińczykiem za grosze - i zamówiłem Partnera P340S - niby tania marka Husqvarny - zobaczymy

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.