Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

starty rant opon - przyczyna nieznana

Featured Replies

Napisano

Witam,

borykam się z problemem, który nadszedł z nienacka... :)

Do rzeczy - zewnętrzny rant lewej przedniej opony starł się na szerokości jakiegoś 1cm prawie do zera, rant tylnej lewej opony starł się również na takiej szerokości ale o wiele mniej... obydwie opony po prawej stronie są nadal w  stanie bdb. Problem tylko po lewej stronie, od strony kierowcy. Sama końcówka bieżnika (1cm)... reszta bieżnika jak nowa.

Autko - megane iii 1.6, co do samych opon 17" goodride, modelu nie pamiętam - mają przejechane ok 90kkm, a problem pojawił się nagle jakieś 2-4kkm temu.

Byłem sprawdzić geometrię w polecanym zakładzie - maszyna laserowa, jakaś nowa... wszystko w normie. Przed sprawdzeniem geometrii mechanik sprawdził luzy w zawieszeniu - brak, ciśnienie opon książkowe przez cały czas, styl jazdy taki jak zawsze przez te 80kkm, auto to samo... No i mechanik nie ma pojęcia co to może być - sugeruje wadę opon.... ale dziwne że obydwie po tej samej stronie.

Ja nie mam pojęcia gdzie szukać przyczyny. Macie jakieś pomysły?

Chyba że faktycznie to trefne opony... ale aż mi się nie chce wierzyć żeby nierówne zużycie powodował ich wiek (mają z 4-5 lat) i to na takim wąskim pasku 1cm po zewnętrznej stronie opon.

Napisano

90kkm to chyba spory przebieg, na reszcie ile jeszcze bieżnika zostało?

Wygląda, ze auto jest pochylone na stronę kierowcy, pewnie najczęściej sam jeździsz, musisz mieć jakiś balast po stronie pasażera-wiem plotę bez sensu ale jakoś tak mi się skojarzyło;]

Napisano

masakra, napisz jak zrobić 90kkm na komplecie opon. Opony  smietnik !!

Napisano
11 minut temu, polleck napisał:

masakra, napisz jak zrobić 90kkm na komplecie opon. Opony  smietnik !!

Obstawiam, że auto zrobiło 90 tys ale w tym czasie 4 sezony na zimówkach ;] Ja po 80 tys minus jedna zima wymieniałem w październiku. U mnie już szmata przebijała miejscami ;]

Napisano
2 godziny temu, 00Tom00 napisał:

Do rzeczy - zewnętrzny rant lewej przedniej opony starł się na szerokości jakiegoś 1cm prawie do zera, rant tylnej lewej opony starł się również na takiej szerokości ale o wiele mniej... obydwie opony po prawej stronie są nadal w  stanie bdb.

czekaj no co oznacza stan bdb w Twoim przypadku z takim przebiegiem? Chyba nie super bieżnik, ale raczej prawie łyse ale zużyte równomiernie ;]

Sama końcówka bieżnika (1cm)... reszta bieżnika jak nowa.

Ja nie mam pojęcia gdzie szukać przyczyny. Macie jakieś pomysły?

jak pisali zmień opony i zapomnij o temacie a jeśli nie masz pewności to przełóż stronami i obserwuj, u mnie opony nowe na nowym aucie od czerwca ubiegłego do października tego minus 1 zima tyle, że z prawej strony wycięło do szmaty od zewnętrznej strony (wewnętrzna minimalnie lepiej wyglądała a środek jeszcze nie dojechał do znaczka twi. Fajnie to wyglądało po autostradzie gdzie wyraźnie widać było, że powierzchnia styku z podłożem sięga krawędzi opony poniżej granicy gdzie kiedyś kończył się bieżnik (szkoda że tego nie :pstryk:)

lewa strona podobnie z tym że na bokach były jeszcze ślady po bieżniku.

I tak długo wytrzymały bo 1,5 sezonu, ale to szerokośc 215/40. Na fabiach przy 175/70 wycinałem opony od wiosny do zimy a środka zostawało niewiele poniżej połowy ;]

Chyba że faktycznie to trefne opony... ale aż mi się nie chce wierzyć żeby nierówne zużycie powodował ich wiek (mają z 4-5 lat) i to na takim wąskim pasku 1cm po zewnętrznej stronie opon.

Edytowane przez wilu

Napisano
  • Autor

Jutro wrzucę zdjęcia opon po tych 90kkm - na prawdę bieżnik jest bdb, ma  6-7mm wysokości. Sam się dziwię ale tak jest - fakt zimówki to drugi komplet kół, więc ten przebieg na letnich jest mniejszy w rzeczywistości.

Co do startego rantu - tak jak pisałem starty jest 1 cm, a na pozostałej części opony 6mm. Dziwne.

Rzeczywiście jeżdżę sam w większości, ale to chyba nie może być problemem w takim stopniu zużycia. Aż taki cięzki nie jestem haha

A tak swoją drogą ja to jakiś chyba dziwny jestem, bo mi opony na na prawdę długo wystarczają, ale to może zasługa tego że głównie robię "trasy". Dla przykładu w poprzedniej Astrze H letnie wymieniłem po uwaga - 180kkm (przebieg łączny z zimówkami) i to nie dlatego że nie było bieżnika, tylko z uwagi na wiek 5 lat - po prostu zrobiły się śliskie... Aaaa i taka ciekawostka w tej astrze - tarcze i klocki przód zmieniłem po raz pierwszy z oponami :)

Napisano

jezu,  to Ty chyba jeszcze ślamazarniej jeździsz od Fred'a 

Napisano
8 godzin temu, technix napisał:

jezu,  to Ty chyba jeszcze ślamazarniej jeździsz od Fred'a 

Po prostu nie hamuje. Mam tak samo. Prawie nie muszę wymieniać opon ani hamulców w czasie życia auta.

Napisano

ale żeby nie musieć hamować to trzeba być zawalidrogą 

Napisano
13 minut temu, technix napisał:

Nie, potrzeba tylko używać głowy zamiast nóg :phi:

Napisano
30 minut temu, technix napisał:

Bzdura. Mozna byc najszybszym. Szczególnie na zakrętach bo na prostej ktoś może mieć więcej pod maską.

U mnie np. CR-V zawsze był kręcony do odcinki na każdym biegu przy przyspieszaniu a w ciągu jego życia (315tys. km) zużyłem w sumie trzy komplety opon. Dwa letnie i jeden zimowy. W sumie to nawet niecałe bo drugi letni miał jeszcze z 5mm.

Prawie nie dotykałem hamulca. Auto robiło w 80% trasy.

;)

Napisano
Godzinę temu, Joki napisał:

Auto robiło w 80% trasy.

;)

no i to jest klucz do sukcesu 

Napisano

Dużo zależy od opony, na starych Debica Vivo Matizem mogłem zrobić bez problemu 100kkm. Ale na deszczu był dramat, nie opony.

Napisano
8 godzin temu, steyr napisał:

Ale na deszczu był dramat, nie opony.

Podobnie było z Passio. Opony chyba niezniszczalne ale ruszanie i hamowanie na mokrym :facepalm:.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.