Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana uszczelek w oknach PCV

Featured Replies

Napisano

Mam zamiar wymienić uszczelki w oknach PCV - trochę już straciły właściwości ale mam w oknach zgrzewane uszczelki dodatkowo wklejane w rowek - ma ktoś jakiś patent jak to w miarę skutecznie usunąć bo przyznam,że trzymają jak wściekłe...

Napisano
Dnia 2.12.2018 o 14:58, lukash4 napisał:

Mam zamiar wymienić uszczelki w oknach PCV - trochę już straciły właściwości ale mam w oknach zgrzewane uszczelki dodatkowo wklejane w rowek - ma ktoś jakiś patent jak to w miarę skutecznie usunąć bo przyznam,że trzymają jak wściekłe...

Te wklejane w rowek da sie też wytargac ale ciężko. Najgorzej jest w narożach gdzie zgrzewarka zespoliła wszystko razem . Po wyskubaniu uszczelki, wiertełkiem trzeba zrobić taki "frezik" o srednicy jakies 3mm na łączeniu rowków . Tak żeby nowa uszczelka mogła sie załamac . Uszczelki kupisz w kazdym sklepie handlujacym i montujacym okna . Wez tylko ze soba kawałek starej uszczelki celem porównania kształtu.

Napisano

ja w podobnej sytuacji odpuściłem zabawę i przykleiłem białe E do ramy. Poluzowałem dociąg zamka, trochę regulacji na zawiasach i po sprawie, 2-3 rok tak jest i nie widzę sensu na zabawę z fabrycznymi.

Napisano
  • Autor

Dzięki za porady - zostawiam zabawę na lato a teraz też przykleiłem białe uszczelki do ramy - nie ma sensu teraz się w to bawić ;)

• 3 tygodnie później...
Napisano
Dnia ‎2018‎-‎12‎-‎09 o 11:19, demoneczek napisał:

Te wklejane w rowek da sie też wytargac ale ciężko. Najgorzej jest w narożach gdzie zgrzewarka zespoliła wszystko razem . Po wyskubaniu uszczelki, wiertełkiem trzeba zrobić taki "frezik" o srednicy jakies 3mm na łączeniu rowków . Tak żeby nowa uszczelka mogła sie załamac . Uszczelki kupisz w kazdym sklepie handlujacym i montujacym okna . Wez tylko ze soba kawałek starej uszczelki celem porównania kształtu.

pierwszo słyszę żęby zgrzewać profile razem z uszczelkami.... a własnoręcznie swojego czasu robiłem okna PCV :]

zazwyczaj uszczelkę się wprowadza po zgrzaniu i oczyszczeniu zgrzewów….

czasem w rogach jest wklejana.... czasem nie - zależy również od kształtu uszczelki... czasami narożniki okna w szczelinie na uszczelkę są lekko rozwiercane tak żeby uszczelka miałą gdzie się ułożyć "na zakręcie" …

uszczelki tzw. balonowe są wkłądane normalnie, natomiast nie balonowe (takie np: szersze, bardziej płąskie) sa w miejscu narożnika lekko nacinane "w trójkąt") tak żeby ładnie się zgięły i nie wybrzuszały w tym miejscu... i dlatego narożnik może być ciężki do wyrwania, bo albo wklejony albo na wcisk i jest szczelina w narożniku bardzo szczelnie wypełniona...  

Napisano
2 godziny temu, DZIDA napisał:

pierwszo słyszę żęby zgrzewać profile razem z uszczelkami.... a własnoręcznie swojego czasu robiłem okna PCV :]

zazwyczaj uszczelkę się wprowadza po zgrzaniu i oczyszczeniu zgrzewów….

czasem w rogach jest wklejana.... czasem nie - zależy również od kształtu uszczelki... czasami narożniki okna w szczelinie na uszczelkę są lekko rozwiercane tak żeby uszczelka miałą gdzie się ułożyć "na zakręcie" …

uszczelki tzw. balonowe są wkłądane normalnie, natomiast nie balonowe (takie np: szersze, bardziej płąskie) sa w miejscu narożnika lekko nacinane "w trójkąt") tak żeby ładnie się zgięły i nie wybrzuszały w tym miejscu... i dlatego narożnik może być ciężki do wyrwania, bo albo wklejony albo na wcisk i jest szczelina w narożniku bardzo szczelnie wypełniona...  

No niestety technika poszła do przodu tfu... do tyłu. Koszty koszty koszty. Wszystkie profile 3 uszczelkowe tak mają . Przynajmnie z tych fabryk z którymi współpracuje. Ten "postęp" wszedł na szoroka skale jakies 3-4 lata temu.  

przykładowy filmik. Przyjrzyj sie dokładnie 

Edytowane przez demoneczek

Napisano
No niestety technika poszła do przodu tfu... do tyłu. Koszty koszty koszty. Wszystkie profile 3 uszczelkowe tak mają . Przynajmnie z tych fabryk z którymi współpracuje. Ten "postęp" wszedł na szoroka skale jakies 3-4 lata temu.  
 przykładowy filmik. Przyjrzyj sie dokładnie 
To fucktycznie Lipton... To się trzeba naorać z wymianą...

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Napisano

może na początek przed wymianą uszczelek spróbować tego prostego sposobu regulacji? w moim przypadku pomogło

klikamy

Edytowane przez Waldek40

Napisano
  • Autor

regulacja jest mi dobrze znana... problem w tym, że uszczelki są twarde i całkowicie straciły elastyczność ...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.