Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wkrętarko-wiertarka akumulatorowa

Featured Replies

Napisano

No ja bym Kawasaki nie kupił

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Podepnę się do tematu.

Potrzebuję dobrego urządzenia przy budowie domu (albo bardziej majsterkowaniu przy budowie domu).

Początkowo liczyłem na coś mocnego i uniwersalnego, m.in. do wiercenia w murze czy betonie, wkręcania, wykręcania, montowania mebli, i to wszystko do 700 zł ;] 

Trochę jednak ograniczyłem swoje założenia:

- wiercenie, wkręcanie, wykręcanie - do betonu będzie wiertarka sieciowa z udarem, ale dobrze jakby sobie radziła ze skręceniem dwóch desek o grubości około 30 mm (teraz używam Bosch 1080 li-2 klik i niestety nie daje rady)

- poręczna - w niedalekiej przyszłości czeka mnie montowanie mebli,

- pojemne baterie,

- cena do 700 zł.

Zastanawiałem się nad większymi urządzeniami na 18V, ale wydają mi się zbyt duże. Te małe boje się, że nie dadzą rady (jak obecny Bosch) ;] Co robić?

Małe może jednak dadzą radę? Np. Metabo Powermaxx BS Quick, albo zestaw Bosch gsr 120 i gdr 120 ? To i to ma znacznie większy moment obrotowy od mojej aktualnej :hmm:

A może iść na całość i kupić zestaw Ryobi z ewentualną możliwością rozbudowy o inne urządzenia? 

Edytowane przez Cherokee18

Napisano
47 minut temu, Cherokee18 napisał:

Podepnę się do tematu.

Trudno doradzić. Ta wkrętarka metabo ma ok. 2x większy moment niż wspomniany wcześniej bosch, może Ci już wystarczy. Ten set bosch z linka też wygląda fajnie i wkrętak udarowy dysponuje dużo większym momentem niż metabo. Zaletą metabo jest 3 letnia gwarancja na aku. Mi udało się kupić fajną wiertarko-wkrętarkę metabo za niecałe 300 zł, z bateriami 5,2 Ah, ale to już ciężki sprzęt i cena była wyjątkowo okazyjna. Może poszukać czegoś na 18 V i do skręcania mebli jakiś wkrętak typu bosch ixo?

Napisano
10 godzin temu, Cherokee18 napisał:

- wiercenie, wkręcanie, wykręcanie - do betonu będzie wiertarka sieciowa z udarem, ale dobrze jakby sobie radziła ze skręceniem dwóch desek o grubości około 30 mm (teraz używam Bosch 1080 li-2 klik i niestety nie daje rady)

- poręczna - w niedalekiej przyszłości czeka mnie montowanie mebli,

- pojemne baterie,

- cena do 700 zł.

Mam Bosch PSR 1800 Li-2 i:

- cały wachlarz zastosowań testowałem, najwięcej skręcania mebli i robienia podłogi na strychu. Jak większość wiertarek w betonie sobie nie radzi ;) Ale wiercenie otwórów wiertłami 6/8 w porothermie bez problemu. Mocy brakuje przy dokręcaniu wkrętów typu 8x160 do więźby albo wkręcaniu kołków ramowych 10x160 - czasami sobie radzi jak pełna bateria, czasami trzeba kilka ostatnie obrotów dokończyć ręcznie

- jak dla mnie jest bardzo poręczna, miałem w ręku inne tańsze 18V (Parkside za 199 (bo ten za 349 co byl ostatnio duzo lepiej jakosciowo wygladal), Graphite) i czuć tandetę, jest też lżejsza

- baterie moja ma tylko 1,5Ah ale to jest naprawdę bardzo dużo wkrętów w meblach, żeby wyczerpać. W zestawie przychodzi z dwoma bateriami, a ładują się w godzinę, więc nie ma się co martwić o brak prądu. Chyba są dostępne zestawy 2,5Ah

- seria Power4All, tak jak w Ryobi można przepinać między innymi urządzeniami z serii

Niekoniecznie zachęcam do zakupu, bo to w sumie wkrętarka jakich wiele na rynku, ale po 3 latach korzystania na pewno nie narzekam na jej poręczność i funkcjonalność, więc nie ma się co bać dobrych modeli 18V.

Napisano
10 godzin temu, janusz napisał:

Trudno doradzić. Ta wkrętarka metabo ma ok. 2x większy moment niż wspomniany wcześniej bosch, może Ci już wystarczy. Ten set bosch z linka też wygląda fajnie i wkrętak udarowy dysponuje dużo większym momentem niż metabo. Zaletą metabo jest 3 letnia gwarancja na aku. Mi udało się kupić fajną wiertarko-wkrętarkę metabo za niecałe 300 zł, z bateriami 5,2 Ah, ale to już ciężki sprzęt i cena była wyjątkowo okazyjna. Może poszukać czegoś na 18 V i do skręcania mebli jakiś wkrętak typu bosch ixo?

Jestem zbyt biedny, żeby teraz kupić badziewie i później kupować kolejne. Ma być raz a dobrze. Metabo ma dwóch kumpli i katują to codziennie w robocie. Mają też do dyspozycji mocne 18V, ale wolą pracować z małą Metabo.

Zestaw Boscha podlinkował mi kumpel, ma to jakiś szwagier szwagra i sobie chwali ;]

Napisano
32 minuty temu, DamianB napisał:

Niekoniecznie zachęcam do zakupu, bo to w sumie wkrętarka jakich wiele na rynku, ale po 3 latach korzystania na pewno nie narzekam na jej poręczność i funkcjonalność, więc nie ma się co bać dobrych modeli 18V.

Przy skręcaniu mebli nie przeszkadzały Ci rozmiary i waga? Baterie po 3 latach nadal dają radę?

Napisano
3 minuty temu, Cherokee18 napisał:

Jestem zbyt biedny, żeby teraz kupić badziewie i później kupować kolejne. Ma być raz a dobrze. Metabo ma dwóch kumpli i katują to codziennie w robocie. Mają też do dyspozycji mocne 18V, ale wolą pracować z małą Metabo.

Zestaw Boscha podlinkował mi kumpel, ma to jakiś szwagier szwagra i sobie chwali ;]

Jeśli szukasz czegoś w miarę uniwersalnego, ale zdajesz sobie sprawę z pewnych ograniczeń wybierając jedno urządzenie, to ja bym brał to metabo. Według mnie jest ona dość uniwersalna, bo na tyle poręczna, że nie będziesz się męczył przy skręcaniu mebli, a dysponuje dość dużym momentem i można dość konkretne wkręty nią kręcić. Zdajesz sobie sprawę, że w tych urządzeniach ich koszt to właściwie akumulatory i jak będziesz musiał wymienić aku, to zapłacisz prawie tyle co za cały nowy sprzęt. Metabo, jak pisałem wyżej, daje 3 lata gwarancji na aku i według mnie to jest istotne. Możesz sobie jeszcze sprawdzić ceny samych aku i wtedy podjąć decyzję. Z tym raz a dobrze w kontekście urządzenia akumulatorowego może się nie sprawdzić. Przy zasilaniu sieciowym owszem. Czasem może wyjść taniej zakup nowego urządzenia innej firmy niż samych aku do Twojego.

Napisano
1 godzinę temu, Cherokee18 napisał:

Przy skręcaniu mebli nie przeszkadzały Ci rozmiary i waga? Baterie po 3 latach nadal dają radę?

Nie umiem stwierdzić czy baterie po 3 latach ucierpiały, więc jeśli tak, to niewiele. To Li-Io, więc nie są takie kiepskie jak kilka lat temu Ni-Cd/Ni-Mh.

Przy skręcaniu mebli (łącznie około 40 szafek kuchennych + reszta mebli w domu) nie przeszkadzały, pewnie przeszkadzałoby przy szafkach 20-30cm szerokości, ale przy popularnych szafkach 40/60/80 nie ma problemu chyba z żadną wkrętarką.

Napisano
2 godziny temu, Cherokee18 napisał:

przy twoich założeniach to niestety nie widzę tego jakoś

po pierwsze mocna wkrętarka nawet na najniższym ustawieniu sprzęgła będzie nadal za mocna...przykład Makita 18V na 1stopniu sprzęgła wkręca łeb wkręta w GK...natomiast Hitachi 10,8V na 4 stopniu ładnie dokręca wkręta tak że nie trzeba uważać....to samo będzie się tyczyć skręcania mebli...możesz mocniejszą wkrętarką narobić więcej głupstw ....

Do wiercenia ...nie wkrętara..tylko wiertkarka z młotem...

do skręcania...ja mam 5 urządzenia...Hitachi 10.8V do lżejszych, zakrętarka tej samej firmy na 10.8V, potem Makita 14V wkrętarka, wkrętarka makita z udarem na 18V oraz zakrętarka Makita 18V

tyle że u mnie to się zdążyło 5x zwrócić..

Napisano
Godzinę temu, 4thelement napisał:

po pierwsze mocna wkrętarka nawet na najniższym ustawieniu sprzęgła będzie nadal za mocna...przykład Makita 18V na 1stopniu sprzęgła wkręca łeb wkręta w GK...natomiast Hitachi 10,8V na 4 stopniu ładnie dokręca wkręta tak że nie trzeba uważać....to samo będzie się tyczyć skręcania mebli...możesz mocniejszą wkrętarką narobić więcej głupstw ....

Widocznie kwestia sprzęgieł, bo mój Bosch 18V na 1 stopniu nie potrafi wkręcić śruby do końca w większość "normalnych" materiałów. :hmm:

Napisano

Podpowiedzcie też mi. Szukam na prezent dla teścia wkrętarki. Marzy mu się bosch ale który wybrać?

Nie będzie skrecal krokiew ani szalunkow też nie będzie robił. Głównie w domu sobie majsterkuje, półeczki, regaliki czasem jakis otwór w stalowym katowniku wywierci. 

Raczej potrzebuje coś "normalnych" rozmiarów i kształtu. 

Budżet 300-350zl, jeszcze nie znalazłem chwili co bosch ma swojej ofercie, jak coś znajdę będę pytał. 

Fajnie gdyby był dostępny w markecie budowlanym obi czy casto. 

Napisano
3 godziny temu, szpyrek napisał:

Podpowiedzcie też mi. Szukam na prezent dla teścia wkrętarki. Marzy mu się bosch ale który wybrać?

Nie będzie skrecal krokiew ani szalunkow też nie będzie robił. Głównie w domu sobie majsterkuje, półeczki, regaliki czasem jakis otwór w stalowym katowniku wywierci. 

Raczej potrzebuje coś "normalnych" rozmiarów i kształtu. 

Budżet 300-350zl, jeszcze nie znalazłem chwili co bosch ma swojej ofercie, jak coś znajdę będę pytał. 

Fajnie gdyby był dostępny w markecie budowlanym obi czy casto. 

Już pisałem.
Meec czerwony z Jula.
Teść ogarnia nim poważne tematy w warsztacie.
Wkrętarka już strasznie wyswiechtana, ale nowy aku i cały czas w kołchozie.

Napisano

Pany

O Kawasaki nie za bardzo chcieliście się wypowiedzieć, a co powiecie na taki o to mój zakup marki Stanley ?

Napisano
11 godzin temu, skodan napisał:

a co powiecie na taki o to mój zakup marki Stanley ?

Wypowiedziałem sie wcześniej, bo taką właśnie mam.

Robiłem juz wieloma sprzętami i porównanie mam. Mocny sprzęt. W wieńcu żelbetowym bez problemu wierci otwory pod kołki 6x40 (innych nie próbowałem) wkręty do krokwi 3.5x90 też wchodzą jak w masło.

Jak na 18V jest wyjątkowo lekka i poręczna. Po zarejestrowaniu na stronie gwarancja przedłuża się do 3 lat.

W grudniu była w promocji za 448 ;]

Napisano

Dzięki wszystkim za rady ;) Skończyło się jak zwykle, przewertowałem pół internetu, zdecydowałem się na Metabo, a przy okazji kupowania bułek wziąłem Parkside za 149 zł ;] Jak na razie jestem pozytywnie zaskoczony, do pracy, którą potrzebowałem zrobić nie brakowało mocy :ok:

V1_q0BQTPLRzPQkZBdVmn4bf8f_rEU8K8q6YHauo

Napisano
10 godzin temu, blue_ napisał:

Wypowiedziałem sie wcześniej, bo taką właśnie mam.

Robiłem juz wieloma sprzętami i porównanie mam. Mocny sprzęt. W wieńcu żelbetowym bez problemu wierci otwory pod kołki 6x40 (innych nie próbowałem) wkręty do krokwi 3.5x90 też wchodzą jak w masło.

Jak na 18V jest wyjątkowo lekka i poręczna. Po zarejestrowaniu na stronie gwarancja przedłuża się do 3 lat.

W grudniu była w promocji za 448 ;]

To jestem w plecy 5 dych :zgryz: :hehe:

Napisano

Mam, używam.
Zaskoczony jestem mocą i wydajnością aku.
Całą wędzarkę tym poskręcałem

Edytowane przez Orochimaru
Usunąłem nieregulaminowy cytat.

Napisano
Dnia 14.01.2019 o 13:19, Cherokee18 napisał:

Dzięki wszystkim za rady ;) Skończyło się jak zwykle, przewertowałem pół internetu, zdecydowałem się na Metabo, a przy okazji kupowania bułek wziąłem Parkside za 149 zł ;] Jak na razie jestem pozytywnie zaskoczony, do pracy, którą potrzebowałem zrobić nie brakowało mocy :ok:

Podobnego Parkside-a katuję już kilka lat. Będziesz zadowolony. My ślałem o czymś nowym, bo po woli bateria słabo trzyma, ale pewnie skończy się na wymianie ogniw i jazda do przodu

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.