Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Elektrozaczep - jak podłączyć zasilacz?

Featured Replies

Napisano

Blisko dwa miesiące czekałem na majstra od ogrodzenia na montaż wideodomofonu i dzisiaj stwierdziłem że zrobię to sam... Wszystko działa jak należy, poza elektrozaczepem. Czy na podstawie poniższego zdjęcia możecie mi powiedzieć jak dokładnie mam wpiąć zasilacz? Z zasilacza wychodzą dwa kable + i -. Gdzie wpiąć +, a gzie  - ?? Mam przeciąć przewód "com" i tam wpiąć + i - tak jak na zdjęciu? Wole zapytać, niż przepalić wideodomofon.

IMG_20181229_144237.jpg.e687c9f96a3d3adab7e2046518673880.jpg

Napisano
2 minuty temu, sadlos napisał:

Mam przeciąć przewód "com" i tam wpiąć + i - tak jak na zdjęciu?

Tak. Minus zasilacza do COM a + zasilacza do plusa elektrozaczepu.

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, Joki napisał:

Tak. Minus zasilacza do COM a + zasilacza do plusa elektrozaczepu.

Dzięki, wolałem się upewnić! Wcześniej podłączyłem + do "com", a - do "No" przez co elektrozaczem był cały czas uruchomiony, a wciskając w domofonie "otwórz" elektrozaczep się zamykał. Działa odwrotnie niż powinien. Po niedzieli podepnę prawidłowo zasilacz, mam nadzieję że będzie OK :)

Napisano
39 minut temu, sadlos napisał:

Dzięki, wolałem się upewnić! Wcześniej podłączyłem + do "com", a - do "No" przez co elektrozaczem był cały czas uruchomiony, a wciskając w domofonie "otwórz" elektrozaczep się zamykał. Działa odwrotnie niż powinien. Po niedzieli podepnę prawidłowo zasilacz, mam nadzieję że będzie OK :)

Nic dziwnego. NO zamyka obwód do COM przy zadziałaniu elektrozaczepu, przez co robi zwarcie przy obecnym połączeniu.

Napisano
  • Autor
38 minut temu, amciek napisał:

Jaki masz model tego domofonu?

ORNO OR-VID-EX-1033/W

Napisano
Dnia 29.12.2018 o 17:00, sadlos napisał:

Blisko dwa miesiące czekałem na majstra od ogrodzenia na montaż wideodomofonu 

no a mi  na HP pisali,  że śnię na jawie,  jak pisałem,  że Klienci wręcz błagają,  żebym do nich zajechał. 

Ostatnio,  dokładnie 29 grudnia,  realizowalem serwis zgłoszony 30 października,  takie czasy się porobiły. 

Napisano
Dnia 29.12.2018 o 17:14, sadlos napisał:

Dzięki, wolałem się upewnić!

Dla autora tego schematu to się pała należy za tak oznaczone zasilanie, moim zdaniem.

Napisano
Dla autora tego schematu to się pała należy za tak oznaczone zasilanie, moim zdaniem.
Ale co? Baterię miał narysować? To jest prosty układ przekaźnikowy. Pojedynczy obwód. Bieguny są opisane.
No, można by jakiś rysunek zasilacza wtyczkowego walnąć, ale w końcu to schemat jest.

Wymazane po ekranie

Napisano

No dobra, dwója nie pała. :phi: Mógł jednak dać większe kółko z symbolem napięcia, tylko chyba mu miejsca zbrakło.

00026322.gif

Napisano
  • Autor
Teraz, shapyr napisał:

No dobra, dwója nie pała. :phi: Mógł jednak dać większe kółko z symbolem napięcia, tylko chyba mu miejsca zbrakło.

00026322.gif

A możesz mi jeszcze powiedzieć gdzie wpiąć przycisk dzwonkowy, którym będę otwierał furtkę od strony domu? 

Napisano
45 minut temu, sadlos napisał:

A możesz mi jeszcze powiedzieć gdzie wpiąć przycisk dzwonkowy, którym będę otwierał furtkę od strony domu? 

a nie masz sterowania z poziomu monitora ?

W moim Orno jest przycisk na monitorze (do bramy i furtki).

Napisano
2 godziny temu, sadlos napisał:

gdzie wpiąć przycisk dzwonkowy, którym będę otwierał furtkę od strony domu? 

Między COM a NO ale będzie to średnio wygodne bo nie będzie zwłoki i elektrozaczep będzie działał wyłącznie w momencie działania przycisku.

W normalnych domofonach jest dedykowane wejście do przycisku lub w inny sposób wywołuje się włączenie elektrozaczepu systemowo, ze zwłoką. 

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, sherif napisał:

a nie masz sterowania z poziomu monitora ?

W moim Orno jest przycisk na monitorze (do bramy i furtki).

Z poziomu monitora oczywiście mogę otworzyć furtkę, ale chciałem zamontować również przycisk na słupku. 

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, Joki napisał:

Między COM a NO ale będzie to średnio wygodne bo nie będzie zwłoki i elektrozaczep będzie działał wyłącznie w momencie działania przycisku.

W normalnych domofonach jest dedykowane wejście do przycisku lub w inny sposób wywołuje się włączenie elektrozaczepu systemowo, ze zwłoką. 

Na monitorze mam opcje zwłoki elektrozaworu,  która obecnie jest ustawiona na 5sekund, ale czy też zadziała z przyciskiem to nie wiem. 

Napisano
2 godziny temu, sadlos napisał:

Na monitorze mam opcje zwłoki elektrozaworu,  która obecnie jest ustawiona na 5sekund, ale czy też zadziała z przyciskiem to nie wiem. 

W ten sposób co opisałem na pewno nie. Przycisk zwiera tylko wyjścia styków przekaźnika.

Trzeba by się wpiąć w układ tak aby przycisk działał równolegle z funkcją otwierania furtki z monitora ale tu nie widzę takiej opcji.

Napisano
3 godziny temu, sadlos napisał:

Z poziomu monitora oczywiście mogę otworzyć furtkę, ale chciałem zamontować również przycisk na słupku. 

To musisz mieć rygiel z pamięcią, bo będzie można wyjść tylko przy wciśniętym przycisku.

Ja mam klawiaturę przy bramie wyjściowej i robi mi własnie za taki przycisk, tzn po wprowadzeniu kodu otwiera bramę (tzn wirtualna furtka). 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.