Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Projekt domu - do rozważenia

Featured Replies

Napisano

Cześć,

Co sądzicie o tym projekcie?
https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-amorfach-2-g2a-m74423c3b662c9

Rodzina 2+1 z przyszłym rozszerzeniem do 2+2.

Warunki minimum:

łazienka i garderoba przy sypialni rodziców (bezpośredni dostęp)

łącznie 3 łazienki

dwa pokoje dla dzieci

jedno biuro

jeden pokój gościnny

duże drzwi suwane na ogród

garaż na dwa auta (powiedzy RAV4 i Passat lub T6) - brama 6m/2,35m

W tym projekcie potrzebowałbym poszerzenia budynku o ca. 2-3m żeby powiększyć garaż i łazienkę główną na piętrze

i sąsiadujący z nią pokój gościnny.

Jakie inne projekty spełniające te założenia możecie zaproponować?
Maksymalna wysokość budynku 11m, dach musi być skośny.

Pozdrawiam,

Tomek

Napisano

pomijając że nie lubię otwartych kuchni (ale to moje osobiste zdanie) akceptując taką formę kuchni nie podoba mi się przejście z wiatrołapu niemal do kuchni... prawie wchodzisz na blat i szafki.... poza tym brak spiżarni w pobliżu kuchni ...

oprócz tego: chcesz powiększać chałupę podczas gdy spora powierzchnia marnuje się na piętrze (przestrzeń nad jadalnią) - ja bym zamknął strop nad jadalnią i coś pokombinował z innym podziałem pomieszczeń na piętrze...

ogólnie w tej powierzchni dla siebie raczej bym szukał czegoś innego.... co będzie wymagało mniejszych kombinacji... jak dla mnie projekt bardziej efektowny niż efektywny.... bardziej dla sąsiadów żeby im gul latał niż dla mieszkańców....

PS: co to za diwajs jest w wiatrołapie po lewej od wejścia ?

Napisano
2 godziny temu, t_kucyk napisał:

Cześć,

https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-amorfach-2-g2a-m74423c3b662c9

Warunki minimum:

łącznie 3 łazienki

dwa pokoje dla dzieci

jedno biuro

jeden pokój gościnny

W tym projekcie potrzebowałbym poszerzenia budynku o ca. 2-3m żeby powiększyć garaż i łazienkę główną na piętrze

Pozdrawiam,

Tomek

bardzo mi się podoba :ok: świetna antresola.

Napisano
2 godziny temu, t_kucyk napisał:

Cześć,

Warunki minimum:

łącznie 3 łazienki

dwa pokoje dla dzieci

jedno biuro

jeden pokój gościnny

Pozdrawiam,

Tomek

Nie szerokością, a długością garażu bym się przejmował. Przy 5,65 nie obejdziesz swobodnie passata do okoła. Dolna łazienka jest mała, a z niej będziesz najczęściej korzystał. Dziwne wejście do salonu od kuchni... Góra też przekombinowana, po co drzwi na taras w łazience? Według mnie ten projekt nie jest ani ładny, ani praktyczny. 

Edytowane przez sadlos

Napisano
8 godzin temu, sadlos napisał:

Nie szerokością, a długością garażu bym się przejmował. Przy 5,65 nie obejdziesz swobodnie passata do okoła.

Jeśli ogrzewanie będzie gazowe to zlikwidować pomieszczenie kotłowni, albo ją zmniejszyć i wtedy garaż się wydłuży.

11 godzin temu, t_kucyk napisał:

Zastanów się porządnie czy chcesz 1 bramę, bo będzie horrendalnie droga (std bramy mają chyba max 500 cm). Lepiej podzielić to na 2 mniejsze.

Poza tym jak już przedmówcy wspomnieli, dziwne wejście do domu wprost do kuchni i ta dziura nad jadalnią - może to i ładne, ale czy praktyczne? Myślę, że również będzie drogie (ilość stali i betonu na strop, słupy będzie gigantyczna). O eksploatacji zimą i ucieczce całego ciepła z dołu do góry przez otwarta przestrzeń to już chyba lepiej nie mówić.

Napisano
23 godziny temu, t_kucyk napisał:

Cześć,

Warunki minimum:

łącznie 3 łazienki

dwa pokoje dla dzieci

jedno biuro

jeden pokój gościnny

Pozdrawiam,

Tomek

Nie podoba mi się to zadaszenie nad większością okien.

Będziesz miał ciemno w domu.

Napisano

Nie wiem co to za moda wstawianie we wszystkich pomieszczeniach drzwi balkonowych, w sytuacji gdy po drugiej stronie ściany nie ma balkonu czy tarasu.....

Napisano
9 minut temu, JacWeg napisał:

Nie wiem co to za moda wstawianie we wszystkich pomieszczeniach drzwi balkonowych, w sytuacji gdy po drugiej stronie ściany nie ma balkonu czy tarasu.....

tu nawet w łazience masz :]

przed kąpielą możesz się w całości przewietrzyć :]

Napisano
Dnia 29.12.2018 o 21:23, DZIDA napisał:

pomijając że nie lubię otwartych kuchni (ale to moje osobiste zdanie) akceptując taką formę kuchni nie podoba mi się przejście z wiatrołapu niemal do kuchni... prawie wchodzisz na blat i szafki.... poza tym brak spiżarni w pobliżu kuchni ...

oprócz tego: chcesz powiększać chałupę podczas gdy spora powierzchnia marnuje się na piętrze (przestrzeń nad jadalnią) - ja bym zamknął strop nad jadalnią i coś pokombinował z innym podziałem pomieszczeń na piętrze...

ogólnie w tej powierzchni dla siebie raczej bym szukał czegoś innego.... co będzie wymagało mniejszych kombinacji... jak dla mnie projekt bardziej efektowny niż efektywny.... bardziej dla sąsiadów żeby im gul latał niż dla mieszkańców....

PS: co to za diwajs jest w wiatrołapie po lewej od wejścia ?

Ma być open concept - nie lubię zamkniętych kuchni, wysoki sufit w części salonu bardzo mi się podoba.
Powiększenie dotyczyłoby tylko garażu/ pokoju gościnnego i głównej łazienki (10m2 to niedużo) - więcej przestrzeni mi nie potrzeba.

Opinia sąsiadów mnie nie rusza - nie mam potrzeby na nikim robić wrażenia, nie jestem zwolennikiem "keeping up with the Joneses".

Diwajs - mi to wygląda na szafkę na buty z lustrem.

Napisano
Dnia 29.12.2018 o 21:54, sadlos napisał:

Nie szerokością, a długością garażu bym się przejmował. Przy 5,65 nie obejdziesz swobodnie passata do okoła. Dolna łazienka jest mała, a z niej będziesz najczęściej korzystał. Dziwne wejście do salonu od kuchni... Góra też przekombinowana, po co drzwi na taras w łazience? Według mnie ten projekt nie jest ani ładny, ani praktyczny. 

Passat ma 4,77m, krótki Multivan 4,9m

Jedyne co mi potrzeba to dostęp do bagażnika żeby rozładować zakupy.

Myślę na dostawieniem z czasem wolnostojącego garażu w rogu działki na dwa auta - miałbym wreszcie miejsce na youngtimera i parkowałbym tam Vana lub Passata.

Drzwi na taras w łazience pewnie i tak zrobiłbym na stałe lub tylko z opcją rozszczelniania/ uchylania.

Dolna łazienka tylko jako mycie rąk, ogarnięcie się. Jak ktoś przyjdzie do mnie do biura to nie chcę żeby szwędał się po strefie domowników na górze tylko załatwił swoje potrzeby na dole.

Jestem otwarty na inne (gotowe) projekty domów spełniające założenia jak w poście głównym.

Napisano
16 godzin temu, Wojtas_BB napisał:

Jeśli ogrzewanie będzie gazowe to zlikwidować pomieszczenie kotłowni, albo ją zmniejszyć i wtedy garaż się wydłuży.

Zastanów się porządnie czy chcesz 1 bramę, bo będzie horrendalnie droga (std bramy mają chyba max 500 cm). Lepiej podzielić to na 2 mniejsze.

Poza tym jak już przedmówcy wspomnieli, dziwne wejście do domu wprost do kuchni i ta dziura nad jadalnią - może to i ładne, ale czy praktyczne? Myślę, że również będzie drogie (ilość stali i betonu na strop, słupy będzie gigantyczna). O eksploatacji zimą i ucieczce całego ciepła z dołu do góry przez otwarta przestrzeń to już chyba lepiej nie mówić.

Ogrzewanie gazowe. Zmniejszenie kotłowni to dobry pomysł.

Szeroka brama to wygodniejszy wjazd do garażu dla żony. O celowaniu w jedną bramę jakimś 4x4 przez żonę - mhmm... no way :)

Dziura nad jadalnią - ma zostać.

Napisano
Dnia 29.12.2018 o 21:28, bergerac napisał:

bardzo mi się podoba :ok: świetna antresola.

Kupiłeś dom w Toruniu?

Napisano

Czy dobrze widzę że żeby dojść do biura trzeba zwiedzić kuchnię i salon? Jeśli tak to słaby pomysł.

Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka

Napisano

Do niczego nie będę się przyczepiał bo dla mnie wygląda to OK ale podzielę się myślą:

1. Całkiem ładna architektura ale nie tania, także do eksploatacji - dosyć skomplikowana linia ścian, dachu, duży taras na piętrze. Jestem zwolennikiem prostych brył, bez balkonów.

2. Jeżeli biuro jest do wykorzystania przez domowników to umiejscowienie OK, jak przez klientów to jak pisze Bogus już nie.

3. Dolna łazienka - lubię jak jest gdzieś bardziej skitrana, najlepiej przy wejściu do domu, tak by nie było widać i słychać jak ktoś wstaje od stołu i tam się udaje...

4. Pustka nad jadalnią - sam też będę miał (projekt tutaj wrzucałem) i u ciebie obawiałbym się trochę efektu studni. Ja wymyśliłem antresolę jako korytarz i część schodów również otwierająca się u góry co mam nadzieję doda trochę przestrzeni.

5. Nie wiem czy sypialnia gościnna jest twardym wymogiem. Z moich obserwacji domu rodzinnego to widzę, że lepiej by było mieć większe a mniej a przy tym jeszcze więcej pomieszczeń technicznych jak garderoba. Szczególnie wtedy jak ja i siostra wyprowadziliśmy się z niego. Może u Ciebie OK jak myślisz jeszcze powiększyć ten dom to przestrzeni nie braknie.

6. Plus za prywatną łazienkę. Często spotyka się to z niezrozumieniem ludzi przeprowadzających się z bloków a jest to spory komfort jak wszyscy rano ogarniają się do wyjścia na tę samą godzinę.

Po Twoim opisie domyślam się, że fundusze dostateczne masz więc może jak pozbierasz kilka podobających się Tobie projektów to zdecydujesz się na indywidualny. W sumie może nie wyjść aż tak dużo drożej jak gotowy + adaptacja + przeróbka. Przynajmniej tak to widzę na przykładzie swoim i kolegi - jakieś 2000pln różnicy + trochę niejasności do wyjaśnienia podczas realizacji bo dopracowanie techniczne projektów indywidualnych często kuleje.

Architektonicznie i częściowo z funkcji podobają mi się domy z wizją. Popatrz tam i może znajdziesz jakąś inspiracje.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.