Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silnik 1.4 90 KM odsysanie oleju.

Featured Replies

Napisano

Czy konstrukcja rurki bagnetu umożliwia bezproblemowe odsysanie oleju silnikowego sondą ? Nie mogę znaleźć przekroju silnika.

• 2 tygodnie później...
Napisano

w 1.4 95KM w stilo bez problemu - a to chyba prawie identyczne silniki

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

No to już po akcji. Zakupiłem pompkę elektryczną do odsysania oleju silnikowego o mocy podobno 100 W. Auto stało w garażu lekko pod górkę, ale minimalnie. Olej został wyssany jak sądzę w całości, patrząc na objętość tego co wpłynęło do bańki. Poszło gładko pomimo chińskiej pompki. Jedynie wąż wylotowy był dziurawy, ale kupiłem już porządny za 3 pln 😄

Wymieniłem filtr oleju na Filtron OP 545/2, patriotycznie. Olej zalałem Valvoline 5W40 MST C3 bo spełnia normę Fiata dla tego silnika.

Ogólnie polecam tą metodę wymiany oleju.

• 5 miesięcy później...
Napisano
Dnia 22.01.2019 o 20:32, Dren napisał:

No to już po akcji. Zakupiłem pompkę elektryczną do odsysania oleju silnikowego o mocy podobno 100 W. Auto stało w garażu lekko pod górkę, ale minimalnie. Olej został wyssany jak sądzę w całości, patrząc na objętość tego co wpłynęło do bańki. Poszło gładko pomimo chińskiej pompki. Jedynie wąż wylotowy był dziurawy, ale kupiłem już porządny za 3 pln 😄

Wymieniłem filtr oleju na Filtron OP 545/2, patriotycznie. Olej zalałem Valvoline 5W40 MST C3 bo spełnia normę Fiata dla tego silnika.

Ogólnie polecam tą metodę wymiany oleju.

... a jaka jest przewaga tej metody w porównaniu do spuszczania oleju korkiem do tego przeznaczonym ... gdzie w teorii "czysty" na górze olej wypycha osady i opiłki zgromadzone na dole? 

Napisano
  • Autor

Przewaga polega na tym, że:

1. Zenek warsztatowy partacz uwalił gwint w korku.

2. Nie mam kanału.

3. Gdyby silnik opiłkował, to i tak nie miałoby już dla niego znaczenia 😄

Nie chce mi się tu rozważać wyższości świąt jednych nad drugimi. Jest wygodnie. 

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Nastąpiło kolejne odessanie. Olej Valvoline MST C3 5W40 mogę zdecydowanie polecić.

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Wpisz na znanym portalu aukcyjnym "pompa do oleju" i wyskoczy takie czarno żółte coś z wężykami igielitowymi. Ja mam podobno wersję 100W 😄 I nie sugeruj się podanymi przepływami oleju rzędu 2 L/min bo to fikcja jest. Ogólnie działa, to pozytywna cecha jak na chiński szajs.

image.png.b0067aaa9d76bae935c8ba6d2d414cd0.png

Edytowane przez Dren

• 7 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

UPDATE.

Straszne gówno. Wczoraj w czasie odsysania zaczęła paskudnie przeciekać. Muszę zrobić sekcję, ale nie chce mi się w tym za bardzo babrać. W każdym razie olej wymieniony.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.