Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Połaczenie L i PE przez rezystor

Featured Replies

Napisano

Czy podłączając rezystor do fazy i ochronnego powinno wywalić różnicowy?

Chodzi mi o to, że potrzebuje sprawdzić czy mam mozliwość podłączenia lampy na 2 sekcje (jasniej, ciemniej).

Oczywiście w puszce przy wlaczniku mam 3 przewody i być może jest tak rozdzielone. Ale być może nie.

Przewody wszedzie sa takie same (kolorystyka w sensie). Zapewne majster nie miał innych przewodów i dał takie. W kuchni mam na pewno taką opcję (2 światła z jednej puszki).

Napisano
7 minut temu, exor napisał:

Pół oma czy kilka megaomów?

Napisano
36 minut temu, exor napisał:

Powinno.

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, Joki napisał:

Pół oma czy kilka megaomów?

A nie wiem jaki znajdę. Parę kilo zapewne.

Napisano
24 minuty temu, exor napisał:

A nie wiem jaki znajdę. Parę kilo zapewne.

To na dwoje babka wróżyła.

;)

Napisano
  • Autor
54 minuty temu, Joki napisał:

To na dwoje babka wróżyła.

;)

Ale co - chodzi chyba o to, żeby powstał prąd o wartości większej aniżeil próg zadziałania różnicowego, co nie?

Napisano
Godzinę temu, exor napisał:

Ale co - chodzi chyba o to, żeby powstał prąd o wartości większej aniżeil próg zadziałania różnicowego, co nie?

Ale dzięki temu w innym miejscu próg zadziałania będzie znacząco niższy.

Napisano

A jaki przewód masz w kuchni do tych 2 sekcji? Też 3 żyłowy? Gdzie jest L a gdzie N?

Krawiec

Napisano
  • Autor
55 minut temu, maras77 napisał:

Ale dzięki temu w innym miejscu próg zadziałania będzie znacząco niższy.

Dzięki czemu?

Nie rozumiem wypowiedzi.

Napisano
  • Autor
10 minut temu, krawiec napisał:

A jaki przewód masz w kuchni do tych 2 sekcji? Też 3 żyłowy? Gdzie jest L a gdzie N?

Krawiec

Tak, też 3-zyłowy.

Żeby zapalić światło A muszę podać fazę z brązowego na niebieski.

A żeby zapalić B muszę dać fazę na zolto-zielony (czyli zdaje sie niezgodnie z normami).

N jest na stałe podane w puszcze pod sufitem zapewne.

Napisano
7 minut temu, exor napisał:

A żeby zapalić B muszę dać fazę na zolto-zielony (czyli zdaje sie niezgodnie z normami).

O rzesz ty orzeszku.... A ochronny do lampy masz wyprowadzony czy nie?

Czyli rozumiem że L,N,PE przychodzi do puszki pod sufitem. Potem jest 3 żyłowy kabel do wyłącznika gdzie żyłą brązową idzie faza... Fajnie..

Masz multimetr lub możliwość pożyczenia?

Krawiec

Napisano
25 minut temu, exor napisał:

Dzięki czemu?

Nie rozumiem wypowiedzi.

Jak będzie taki rezystor, to będzie jakiś prąd już upływał z obwodu, który jest zabezpieczony. Jeśli gdzieś będzie dodatkowy upływ, to zsumuje się on z prądem tego rezystora, więc zamiast np. 25 mA do zadziałania ochrony wystarczy 10 mA.

Napisano
12 godzin temu, exor napisał:

Chodzi mi o to, że potrzebuje sprawdzić czy mam mozliwość podłączenia lampy na 2 sekcje (jasniej, ciemniej).

Oczywiście w puszce przy wlaczniku mam 3 przewody i być może jest tak rozdzielone. Ale być może nie.

Przewody wszedzie sa takie same (kolorystyka w sensie). Zapewne majster nie miał innych przewodów i dał takie. W kuchni mam na pewno taką opcję (2 światła z jednej puszki).

Co Ty kombinujesz z rezystorem ? Skąd w ogóle taki pomysł ? Na 99 % w puszcze włącznika oświetlenia nie masz przewodu PE bez względu na kolor żółto-zielony.

Dla Twoich potrzeb wystarczy zwykła neonówka do znalezienia przewodu fazowego. Jeżeli z sufitu wystają trzy przewody oraz puszce oświetleniowej również masz trzy przewody to z dużym prawdopodobieństwem masz taki sam układ jak w cytowanej kuchni. Ze względu na 1% niepewności dalej nie będę opisywał co i jak masz zrobić.

Edytowane przez mikomir

Napisano
Dnia 8.01.2019 o 21:29, mikomir napisał:

Co Ty kombinujesz z rezystorem ? Skąd w ogóle taki pomysł ? Na 99 % w puszcze włącznika oświetlenia nie masz przewodu PE bez względu na kolor żółto-zielony.

Dla Twoich potrzeb wystarczy zwykła neonówka do znalezienia przewodu fazowego. Jeżeli z sufitu wystają trzy przewody oraz puszce oświetleniowej również masz trzy przewody to z dużym prawdopodobieństwem masz taki sam układ jak w cytowanej kuchni. Ze względu na 1% niepewności dalej nie będę opisywał co i jak masz zrobić.

Z tego co pisze to na 99% ma 3 przewody w puszce, do zamykania 2 obwodów, bez ochronnego (tak jak napisałeś,  i tak jak slusznie napisałeś kolor żółto zielony  tu nie oznacza ochronnego)

natomiast z sufitu mu wystają

- albo 3 przewody bez ochronnego (jeżeli w mieszkaniu stara instalacja np z PRL)

- albo 4 przeowody w tym jeden ochronny  ( jeśli instalacja nie jest wiekowa )

A jak już chce sprawdzać, to zamiast rezystora niech użyje zwykłej żarnikowej żarówki.

Edytowane przez wald0

Napisano
9 godzin temu, wald0 napisał:

...

- albo 3 przewody bez ochronnego (jeżeli w mieszkaniu stara instalacja np z PRL) 

...

Zaryzykuję twierdzenie, że w 50 % nowych domów ludzie oszczędzają na okablowaniu sufitowym nie dając przewodu PE

Edit: pojadę po bandzie i powiem, że 90 % oszczędza

Edytowane przez mikomir

Napisano
Zaryzykuję twierdzenie, że w 50 % nowych domów ludzie oszczędzają na okablowaniu sufitowym nie dając przewodu PE
Ale jak są punkty świetlne z obrazkiem kwadratu w kwadracie, to w tej sytuacji jest ok?

Wysłane z mojego iPhone XS Max przy użyciu Tapatalka

Napisano
8 godzin temu, DamianB napisał:

Ale jak są punkty świetlne z obrazkiem kwadratu w kwadracie, to w tej sytuacji jest ok?

Niestety nie jest OK.

Tak na szybko sprawy instalacji regulowane są w:

" Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 marca 2009 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie"

oraz

PN-HD 60364-4-41:2017-09

Napisano
  • Autor
Dnia 8.01.2019 o 15:01, krawiec napisał:

O rzesz ty orzeszku.... A ochronny do lampy masz wyprowadzony czy nie?

Czyli rozumiem że L,N,PE przychodzi do puszki pod sufitem. Potem jest 3 żyłowy kabel do wyłącznika gdzie żyłą brązową idzie faza... Fajnie..

Masz multimetr lub możliwość pożyczenia?

Krawiec

Nie wiem czy tam na suficie ten kolorowy to jest PE czy po prostu zasilanie drugiej zarowki. Wystaja 3 przewody wszedzie i teraz chce sprawdzic czy moge wylacznik dac podwojny czy pojedynczy.

Multimetr mam.

Napisano
  • Autor
Dnia 8.01.2019 o 15:14, maras77 napisał:

Jeśli gdzieś będzie dodatkowy upływ,

Jeśli będzie taki upływ to chyba coś nie tak ogólnie jest w instalacji albo podłączonym urządzeniu, co nie?

W tej chwili tam  w ogóle jest mało co podłaczone w domu. Tyle co kocioł działa i na napędzie do bramy też się cośtam świeci. Reszta - off.

Napisano
  • Autor
21 godzin temu, wald0 napisał:

3 przewody, instalacja robiona niecały rok temu w nowym domu.

Napisano
  • Autor
Dnia 8.01.2019 o 21:29, mikomir napisał:

Rezystorem myślałem, żeby nie zwierać tego na chama, nie powodować iskier, okopcenia, itepe. Faza wiem gdzie jest.

Napisano
4 minuty temu, exor napisał:

Jeśli będzie taki upływ to chyba coś nie tak ogólnie jest w instalacji albo podłączonym urządzeniu, co nie?

W tej chwili tam  w ogóle jest mało co podłaczone w domu. Tyle co kocioł działa i na napędzie do bramy też się cośtam świeci. Reszta - off.

Jak dasz rezystor pomiedzy fazę i ochronny, to będzie.

Chyba, że dajesz na chwilę, ale sprawdzenie się robi tradycyjną żarówką w oprawce z kabelkami.

Napisano
1 minutę temu, exor napisał:

Rezystorem myślałem, żeby nie zwierać tego na chama, nie powodować iskier, okopcenia, itepe. Faza wiem gdzie jest.

żarówka w oprawce z kabelkami się to robi.

Napisano
13 godzin temu, mikomir napisał:

Możliwe. U siebie w bloku z 2006 roku mam ochronny w sufitowych, a developer to JWC więc raczej taki oszczędny, sądziłem że teraz to już powszechne.

Napisano
Dnia 8.01.2019 o 09:21, exor napisał:

Krzywdę chcesz sobie zrobić?

Różnicówka na typowych obwodach działa bodaj przy 15 mA. Policz sobie, jaką musisz mieć wartość rezystora i przy okazji jak dużą jego moc, żeby Ci nie wybuchł ;) w ręku. 

Napisano
Godzinę temu, exor napisał:

To się sprawdza zwykłą żarówką oświetleniową. Są generalnie trzy opcje - albo świeci, albo nie, albo wywala różnicówkę.

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Sprawdziłem, nie świeci.

Zatem nie zrobię tak aby zapalać pół żyrandola osobno.

Kibel.

Napisano

Czy w momencie sprawdzania próbinikem w postaci żarówki miałeś komplet sprawnych żarówek w żyrandolu, podłączonym do wszystkich właściwych wyprowadzeć z sufitu?

Bo jeśli nie, to nie dziwne że nie świeci.

Edytowane przez wald0

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.