Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Filtry odwróconej osmozy

Featured Replies

Napisano

Jestem w sumie zdecydowany żeby kupić. Tylko jaki? Ktoś coś używa? Możecie coś polecić?

Napisano
11 godzin temu, bielaPL napisał:

Jestem w sumie zdecydowany żeby kupić. Tylko jaki? Ktoś coś używa? Możecie coś polecić?

Mnie instalator namówił na BWT softlife 20, sprawdza się i to bardzo, po kilku regulacjach kamień praktycznie nie istnieje.

Minusem jest to że mam mocno sodową wodę, będziemy jeszcze dobierać parametry, tak żeby było mniej sodu i nie dużo więcej wapnia.

Także polecam :ok:

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, komor napisał:

Mnie instalator namówił na BWT softlife 20, sprawdza się i to bardzo, po kilku regulacjach kamień praktycznie nie istnieje.

Minusem jest to że mam mocno sodową wodę, będziemy jeszcze dobierać parametry, tak żeby było mniej sodu i nie dużo więcej wapnia.

Także polecam :ok:

ale to zmiękczacz wody a nie filtr odwróconej osmozy

Napisano
Dnia 28.01.2019 o 22:39, bielaPL napisał:

Korzystam od dawna i ciągle działa.

Konstrukcja jest tak prosta, że wg mnie producent nie ma znaczenia, bierz najtańszy.

Warto zainwestować w pompę permeatu która znacznie zwiększy efektywność napełniania zbiornika i pozwoli na ograniczenie zużycia wody.

Napisano
4 godziny temu, krzynios napisał:

Korzystam od dawna i ciągle działa.

Konstrukcja jest tak prosta, że wg mnie producent nie ma znaczenia, bierz najtańszy.

Warto zainwestować w pompę permeatu która znacznie zwiększy efektywność napełniania zbiornika i pozwoli na ograniczenie zużycia wody.

Dokładnie. Jakiś RO 07, 08 lub 09.

Wkłady filtrów i membrany oraz osprzęt możesz sobie potem dowolnie dobierać.

Napisano

Używam od prawie 3lat Stella RO6, działa, filtruje.  Filtry wymieniam raz na rok.

Napisano

W akwarystyce mam filtr za 200 zł, w kuchni za 450 i jedyna różnica to czas uzyskania litra oczyszczonej wody.

Napisano
14 godzin temu, sherif napisał:

Używam od prawie 3lat Stella RO6, działa, filtruje.  Filtry wymieniam raz na rok.

głupie pytanie, ale od dawna mi domownicy trują o kamieniu i syfie w wodzie: takie filtry montuje się przy głównym zaworze wody= oczyszczona woda idzie na cały dom (kuchnia, prysznic, pralka, ale także i toaleta) itd czy przy odbiorniku wody np kran w kuchni? teoretycznie kamień i syf odkładają się nawet w spłuczce w kibelku, wiec i tu korzyści by były (mniejsza awaryjność)

Napisano
6 minut temu, Pado napisał:

głupie pytanie, ale od dawna mi domownicy trują o kamieniu i syfie w wodzie: takie filtry montuje się przy głównym zaworze wody= oczyszczona woda idzie na cały dom (kuchnia, prysznic, pralka, ale także i toaleta) itd czy przy odbiorniku wody np kran w kuchni? teoretycznie kamień i syf odkładają się nawet w spłuczce w kibelku, wiec i tu korzyści by były (mniejsza awaryjność)

To jest filtr do wody pitnej, więc montuje się np przy zlewie w kuchni. Jego wydajność nie pozwala na zastosowanie do innych celów.

Do usuwania kamienia służą odkamieniacze czy kolumny filtrujące które montuje się na wejściu wody/ przy hydroforze, wtedy taką wodą zasila się cały dom.

Napisano
Dnia 1.02.2019 o 11:47, sherif napisał:

To jest filtr do wody pitnej, więc montuje się np przy zlewie w kuchni. Jego wydajność nie pozwala na zastosowanie do innych celów.

Do usuwania kamienia służą odkamieniacze czy kolumny filtrujące które montuje się na wejściu wody/ przy hydroforze, wtedy taką wodą zasila się cały dom.

chyba jestem zdecydowany na tą Stelle :) ale jeszcze głupie pytanie: czy ten filtr poradzi sobie z taką wodą...przykład z tego weekendu, awaria wodociągu na wsi i taka woda (oczywiście są to sytuacje wyjątkowe):

Przechwytywanie.JPG

Napisano
18 minut temu, Pado napisał:

chyba jestem zdecydowany na tą Stelle :) ale jeszcze głupie pytanie: czy ten filtr poradzi sobie z taką wodą...przykład z tego weekendu, awaria wodociągu na wsi i taka woda (oczywiście są to sytuacje wyjątkowe):

Radzi sobie. Takie zanieczyszczenia wyłapuje już 1 stopień filtracji.

Proponuję Ci kupić jednak nie tą Stellę, ale jakiś inny zestaw, który ma przeźroczyste kolumny filtracyjne - będziesz wiedział, jak trwa filtracja i czy już przyszedł czas wymiany filtra.

http://www.filtrwody.pl/pl/p/FILTR-WODY-ODWROCONA-OSMOZA-RO6-ORYGINAL-USA/382

73d841490fc570c62d2ab6078b288260.jpg

filtry_wody_do_mieszkania.jpg

Edytowane przez maras77

Napisano

aż taka różnica w cenie> 271pln vs 800 (Stella)?

Napisano
15 minut temu, Pado napisał:

aż taka różnica w cenie> 271pln vs 800 (Stella)?

Widać, że ta Stella jest lepiej pomyślana obsługowo, a ten filtr za <300 zł to po prostu zestaw kształtek.

Kwestia, czy chcesz dopłacać 500 zł za ładniejsza obudowę i być może trochę łatwiejsze wymienianie filtrów.

Użytkowo to jest to samo.

Ja mam taki tani filtr i już 4 lata działa doskonale, nie cieknie. Psują się dławiki wylotu wody (zatykają się) - sprawdź, czy ta Stella nie ma czasem jakichś swoich wymiarów wkładów, rurek, gdyż potem będziesz musiał wydawać na przykład 100 zł za wkłady zamiast 15 zł.

Napisano

nie, nie upieram się na Stelle- temat dla mnie kompletnie nowy.

a czy warto kupować R06 czy lepiej R07 czy...?

Napisano
2 minuty temu, Pado napisał:

nie, nie upieram się na Stelle- temat dla mnie kompletnie nowy.

a czy warto kupować R06 czy lepiej R07 czy...?

R06 to minimum, każda wyższa cyferka to dodatkowy element - mineralizator, energetyzer, pompka.

Każdy z tych elementów możesz dokupić potem, albo wypiąć, jak się zużyje i nie chcesz go dokupywać.

Ważne, aby kupić taki zestaw, do którego potem pasują dostępne na rynku komponenty.

Napisano
Dnia 5.02.2019 o 13:57, Pado napisał:

Poradzi, ale im częściej będziesz miał taką wodę tym szybciej filtry będą do wymiany.

Ja mam kolumnę filtracyjną za hydroforem, ponieważ mam dużo żelana w wodzie. Osmoza ma przez to lżej i filtry po roku są czyste.

Popatrz też na ceny filtrów na wymianę, w Stelli deko podrożały (AFAIR było 70zł).

Napisano

Poradzi sobie, ale o czym nikt nie mówi oprócz częstej wymiany filtrów trzeba się liczyć, że 50% wody poleci do szamba.

Napisano
24 minuty temu, Adalbert napisał:

Poradzi sobie, ale o czym nikt nie mówi oprócz częstej wymiany filtrów trzeba się liczyć, że 50% wody poleci do szamba.

Pytanie jakie jest zużycie, u mnie idzie ok 4-5l /dobę, więc te 2l więcej w szambie to prawie jak jedne więcej siku więcej (ze spłukaniem w kiblu) :phi:

Napisano
9 godzin temu, sherif napisał:

Pytanie jakie jest zużycie, u mnie idzie ok 4-5l /dobę, więc te 2l więcej w szambie to prawie jak jedne więcej siku więcej (ze spłukaniem w kiblu) :phi:

Nie wiem jak to obliczasz ale z moich obserwacji wynika, że bez użycia pompy permeate odpad stanowi nawet 90%.

Zrób eksperyment i wężyk odpadowy zamiast do kanalizacji odprowadź do wiadra na czas np 24h. Jeśli faktycznie odpad w stosunku do użytej wody odfiltrowanej będzie 1:1 to wg mnie bardzo dobry wynik.

Napisano
Godzinę temu, krzynios napisał:

Nie wiem jak to obliczasz ale z moich obserwacji wynika, że bez użycia pompy permeate odpad stanowi nawet 90%.

Zrób eksperyment i wężyk odpadowy zamiast do kanalizacji odprowadź do wiadra na czas np 24h. Jeśli faktycznie odpad w stosunku do użytej wody odfiltrowanej będzie 1:1 to wg mnie bardzo dobry wynik.

To się reguluje dławikiem na wyjściu.

Możesz sobie ustawić nawet 1:10 (10% odpadu), tylko dość szybko membrana osmotyczna się zasyfi.

Ustawienie 1:1 (połowa wody do ścieku) jest do osiągnięcia bez pompy.

Problemy są z tym, ze te dławiki się lubią zapychać, zmieniać wydajność.

Napisano
Godzinę temu, krzynios napisał:

Ja tylko odniosłem się do danych podanych wyżej, czy odpad jest 2 czy 4l to dla mnie bez znaczenia.

Dla porównania moja kolumna filtracyjna przy przeciwprądowym czyszczeniu wywala 500l w cyklu co kilka dni :smirk:

Napisano
2 godziny temu, sherif napisał:

Dla porównania moja kolumna filtracyjna przy przeciwprądowym czyszczeniu wywala 500l w cyklu co kilka dni :smirk:

Fabrykę filtrujesz? Ja z bólem zniosłem informację o stracie >100 litrów przy regeneracji zmiękczacza ;l raz na 10 dni.

Edytowane przez komor

Napisano
30 minut temu, komor napisał:

Fabrykę filtrujesz? Ja z bólem zniosłem informację o stracie >100 litrów przy regeneracji zmiękczacza ;l raz na 10 dni.

To typowy domowy filtr, na początku cykl płukania miałem 10min, co wywalało 500l, teraz skróciłem i idzie ok 250-300l. Mnie nie bardzo boli, bo musi wypłukać się pod dużym ciśnieniem. Woda kosztuje tyle co prąd do hydrofora, a popłuczyny idą w dren. Poza tym jest praktycznie bezkosztowy i bezobłsługowy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.