Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wymiana oleju i specyfikacja ACEA

Featured Replies

Napisano

Będę wymieniał w nowym samochodzie olej (benzin/wolnossak) i w specyfikacji jest ACEA A5.

Z poprzedniego auta został mi pełen syntetyk 5w40 ACEA A3.

Czy mogę go wlać ? :)

PS

Dodam, że poprzedni model tego auta z takim  silnikiem miał w instrukcji normę A3.

hmmm

Mam dylemat dyletanta :)

Napisano

Możesz. Spali Ci minimalnie więcej paliwa, ale silnikowi nic nie będzie.

Edytowane przez grogi

Napisano
  • Autor
15 minut temu, grogi napisał:

Możesz. Spali Ci minimalnie więcej paliwa, ale silnikowi nic nie będzie.

Śmigam na podtlenku LPG :) i dodatkowo zastanawiam się po ilu kilometrach zmienić olej na nowy.

W dieslu zmieniałem 1 raz po 15 000, w jednej benzin po 3 000, w kolejnej po 1 700, w seju chyba po 1 200 bo uszczelke pod głowicą wydmuchało :)

I tak generalnie jak pamiętam to w dieslach zmieniałem 1 raz po 15, a w benzynach od 1 000 do 3 000 od zakupu :)

• 1 rok później...
Napisano

Odgrzebuję temat.

Po wątku z migającą kontrolką oleju w było stwierdzenie mechanika, że kolega zalał za dobry olej :), tchnęło mnie żeby się zapytać.

Mam dwa samochody, do których są różne specyfikacje oleju. Mazda 2 DE 1.3 86KM z zalecanym olejem 5w30 ACEA A3 i Ford 1.6 EB z zalecanym olejem 5w30 ACEA A5. Kiedyś tego się trzymałem, ale od dwóch lat zrezygnowałem z trzymania dwóch różnych olejów. W Mazdzie przeszedłem na olej od Forda, czyli Castrol Professional 5w30 A5. 

Czy to nie szkodzi silnikowi Mazdy?

Napisano

@Jarek_JD ACEA A5 jest olejem lekkobieżnym, ma obniżoną lepkość w wysokich temperaturach, ale do silnika Mazdy można go lać, bo jest dopuszczony przez producenta.

Napisano
29 minut temu, Jarek_JD napisał:

Odgrzebuję temat.

Po wątku z migającą kontrolką oleju w było stwierdzenie mechanika, że kolega zalał za dobry olej :), tchnęło mnie żeby się zapytać.

Mam dwa samochody, do których są różne specyfikacje oleju. Mazda 2 DE 1.3 86KM z zalecanym olejem 5w30 ACEA A3 i Ford 1.6 EB z zalecanym olejem 5w30 ACEA A5. Kiedyś tego się trzymałem, ale od dwóch lat zrezygnowałem z trzymania dwóch różnych olejów. W Mazdzie przeszedłem na olej od Forda, czyli Castrol Professional 5w30 A5. 

Czy to nie szkodzi silnikowi Mazdy?

W tą stronę szkodzi. Przejście z A5 na a3/B4 jest nieszkodliwe.

Napisano
15 minut temu, grogi napisał:

W tą stronę szkodzi. Przejście z A5 na a3/B4 jest nieszkodliwe.

Tylko w tym przypadku nic nie powinno się wydarzyć, silniki Mazdy/Forda od dawna są przystosowane do olejów A5. W rzeczonej Maździe był dopuszczony chyba nawet 0w20.

Napisano
23 godziny temu, kaczorek79 napisał:

Tylko w tym przypadku nic nie powinno się wydarzyć, silniki Mazdy/Forda od dawna są przystosowane do olejów A5.

"Nie powinno się nic wydarzyć" ;] 

Wiesz może, gdzie to można potwierdzić / sprawdzić, że A5 pasuje do mojego silnika? Jeżeli będzie taka potrzeba, wrócę do dwóch różnych olejów.

Edytowane przez Jarek_JD

Napisano

Autodata, Workshopdata. To taka instrukcja do każdego auta aktualizowana co roku. Jest jak byk napisane, olej ACEA A5/B5. W instrukcji papierowej sprzed kilkunastu lat nic się nie zaktualizuje. Obecnie, już od dwóch dekad wszystkie silniki benzynowe Mazdy i Forda mogą trzymać się normy A5.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.