Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy można zapłacić drugą ratę za OC przelewem z mBanku?

Featured Replies

Napisano

Czy można zapłacić drugą ratę za OC przelewem z mBanku? Wydrukuję sobie potwierdzenie. Czy będzie to honorowane przez Policję?

Napisano

> Czy można zapłacić drugą ratę za OC przelewem z mBanku? Wydrukuję

> sobie potwierdzenie. Czy będzie to honorowane przez Policję?

po pierwsze: można, po drugie: policji nie interere czy opłacone, fundusz gwarancyjny Cię ścignie i tak, a polise dla Policji to Ty już masz na cały rok w dniu kiedy ją wykupujesz, więc potwierdzenia wpłaty wozić nie trzeba

Napisano

Mi z inteligo uhonorowali. Woziłem dla św spokoju i nie wiem czy oglądali ten świstek (A4 wydrukowane w 4x pomniejszeniu zlosnik.gif).

Agent coś tłumaczył że istotna jest umowa i pierwsza rata. Polisa jest

ważna na rok, a gdybyś nie zapłacił to polisa traci ważność. W razie

sprawdzenia odpowiadasz za posługiwanie się nieważną polisą.

Napisano

Policji musi wystarczyć Twoja polisa.

To na niej jest określony okres trwania ubezpieczenia.

Kwestia rozłożenia na raty i opłacania to jest umowa pomiędzy Tobą a TU - policial.gif - nic to tego.

Napisano

> a gdybyś nie zapłacił to polisa traci ważność

Jesteś tego pewien?

mar00ha

Napisano

teoretycznie tak... w praktyce pewnie zalezy od firmy... ale jak zaplacisz na konto firmy, odpowiednia skladke w terminie to tylko poinformuj swojego agenta ze to zrobiles i nikt ci nie bedzie robil problemow... co do polisy jest zawierana ustawowo na rok i na tyle jest wazna... co wiecej po roku automatycznie sie wydluza na nastepny nawet jesli nie zaplacisz... tyle ze jak nie zaplacisz i jak ci wejdzie na glowe fundusz gwarancyjny to juz zaplacisz duuuuuuuuuuzo wiecej niz za polise... podobnie jest po kupieniu autka... masz 30 dni na wypowiedzenie umowy, ew. spisanie aneksu... o czym jak widze po obserwacjach malo kto wie i pozniej zdziwienie jak kupil samochod od dziadka dziadek placil 300pln za rok a on ma niecaly rok prawo jazdy, 20 lat i musi zaplacic 1000pln... :/

Napisano

napewno tak jest??

mi pani z ubezpiezenia palacz.gif kazala wozic dowod wplaty bo niby ma potwierdzac waznosc polisy grinser006.gif

Napisano

Mnie ostatnio jak zatrzymali to interesowała ich tylko polisa, potwierdzenia facet w ogóle nie chciał oglądać.

Napisano
  • Autor

> teoretycznie tak... w praktyce pewnie zalezy od firmy...

Firma ubezpieczeniowa nie robi problemów. Sami podali mi numer konta i co ma być w tytule przelewu. Wątpliwości miałem tylko czy Policja może wymagać potwierdzenia wpłaty drugiej raty.

Napisano

moze zadac... powinna nawet... jak bedziesz mial kwitek z banku nawet elektroniczny to nie powinni robic problemow... ale wiesz jak to z nasza policja... kazdemu zdazy sie czasem nie zjesc sniadania... biglaugh.gif zawsze mozesz wtedy zadzwonic przy nich do ubezpieczyciela zeby rozwial ich watpliwosci...

Napisano

> moze zadac... powinna nawet...

Głupoty opowiadasz.

mar00ha

Napisano

> Mnie ostatnio jak zatrzymali to interesowała ich tylko polisa,

> potwierdzenia facet w ogóle nie chciał oglądać.

Wazne jst potwierdzenie zawarcia umowy ubezpieczenia (polisa, certyfikat itp),gdzie musi zostac wskazana skladka, potwierdzenie zaplaty nie powinno ich w ogole intrersowac

Napisano

> napewno tak jest??

> mi pani z ubezpiezenia kazala wozic dowod wplaty bo niby ma

> potwierdzac waznosc polisy

ja mam na 12 rat w pzu to co mam 12 kwitkow wozic ? zeby.GIF

nietrzeba zeby.GIF

ak_podpis.gif

matiz_ban.gif

Napisano

> Głupoty opowiadasz.

> mar00ha

w sumie tak... bo to interes firmy ubezpieczeniowej... ale z tego co mowia klienci to czasem sprawdzaja druga rate dlatego zawsze przypinamy potwierdzenie wplaty do polisy...

Napisano

> napewno tak jest??

Tak ok.gif

> mi pani z ubezpiezenia kazala wozic dowod wplaty bo niby ma

> potwierdzac waznosc polisy

Bo to zła kobieta jest. biglaugh.gif

Napisano

Najważniejsza dla policjanta powinna być polisa czyli umowa ubezpieczenia, a to czy ty za nią zapłaciłeś czy nie to już nie powinno go obchodzić. Jeżeli nie zapłaciłeś to jesteś winien kasę ubezpieczalni ale ubezpieczenie posiadasz. Z tego co wiem to nie ma w Polsce takiego czegoś jak automatyczne rozwiązanie umowy ubezpieczenia OC w chwili gdy spóźniasz się z opłaceniem składki ale oczywiście mogę się mylić.

Napisano

> Agent coś tłumaczył że istotna jest umowa i pierwsza rata. Polisa

> jest

> ważna na rok, a gdybyś nie zapłacił to polisa traci ważność. W razie

> sprawdzenia odpowiadasz za posługiwanie się nieważną polisą.

Jeżeli polisa traci ważność to ubezpieczalnia nie powinna również żądać za nią reszty pieniędzy, czyli umowa ubezpieczenia powinna wygasnąć ale czy tak jest?

Napisano

> Jeżeli polisa traci ważność to ubezpieczalnia nie powinna również

> żądać za nią reszty pieniędzy, czyli umowa ubezpieczenia powinna

> wygasnąć ale czy tak jest?

tak nie jest

umowa nie traci ważności a kwestia zapłacenia czy nie to sprawa ubezpieczyciela i jego egzekutorów a nie stróżów prawa

pozdro

Napisano

> ja mam na 12 rat w pzu to co mam 12 kwitkow wozic ?

> nietrzeba

w sumie z takiej strony na to nie patrzalem..

przekonaliscie mnie -> kwitki out grinser006.gif

Napisano

> Czy można zapłacić drugą ratę za OC przelewem z mBanku?

Mozna

Wydrukuję

teraz coraz wiecej towarzystw nie podaje na blankietach czy masz dwie raty czy jedną.

Napisano

Generalnie tak - niedawno przerabiałem to z Panią ubezpieczyciel, aczkolwiek poradziła pocztę albo ich biuro bo podobno Policjanci bywają różni i mogą narobić zamieszania z tego powodu.

Brak pieczątki = podstęp.

Wiem , że to głupie i potwierdzenia z netu nie wymagają pieczatki ale wytłumacz to nieco mniej niż przeciętnie "światłemu" policjantowi.

Osobiście wybrałem opcję sugerowaną przez ubezpieczyciela. Nie dlatego że boję się że coś by policjanci zrobili bo prawa nie mają, ale po to żeby oszczędzic sobie czasu i nerwów. Ot tak profilaktycznie... 270635636-JUMP2.gif

Napisano

> czasem sprawdzaja druga rate dlatego zawsze

> przypinamy potwierdzenie wplaty do polisy...

Nigdy nie miałem ze sobą i nie przedstawiłem do kontroli dowody zapłaty za polisę OC.

Zawsze mam ze sobą w samochodzie dowód zawarcia ubezpieczenia OC.

Nigdy, mimo licznych kontroli policyjnych nikt mnie nie pytał o przepływy pieniężne pomiędzy mną, a ubezpieczycielem.

mar00ha

Napisano

spoko... ja mam dziwnych policjantow w okolicy... ale faktycznie masz racje nie maja prawa zadac dowodu drugiej raty...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.