Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przyciemniane szyby - INFO NIEAKTUALNE

Featured Replies

Napisano

UWAGA! Poniższe informacje będą aktualne od 1. stycznia 2005. Nastąpiło przesunięcie terminu przez Ministerstwo Infrastruktury:

http://www.mi.gov.pl/moduly/aktualnosci_sg/informacja.php?id_informacji=1460&opcja=pokaz

Rozporządzenie zmieniające: http://bap-psp.lex.pl/serpra/pdf/d04f54.pdf

Mam uprzejmość poinformować wszystkich kącikowiczów płci obojga, że od 01.01.2004 mamy następujące zmiany:

1. Nowe:

Rozporządzenie Ministra Infrastruktury

z dn., 16.12.2003

Zakres i sposób przeprowadzania badań technicznych pojazdów oraz wzory dokumentów stosowanych przy tych badaniach.

Gdzie oficjalnie jawnie wpisano wartości przepuszczalności szyb przedniej i przednich bocznych:

271551276-szybywsp.jpg

Oraz co za tym idzie:

Nowe

Rozporządzenie Ministra Infrastruktury

z dnia 5 grudnia 2003 r.

w sprawie szczegółowych wymagań w stosunku do stacji przeprowadzających badania techniczne pojazdów.

Dz. U. Nr 215 poz. 2116

które określa, że od dnia 30. czerwca 2004 na wyposażeniu Stacji Kontroli Pozajdów powinnien znajdować się:

przyrząd do pomiaru w szybach pojazdu współczynnika przepuszczalności światła;

http://www.stacja.com.pl/prawo/2003/2116/2116_1.htm

Tak więc nareszcie, wszyscy przyciemniacze będą mieli szansę przekonać się podczas badania technicznego, jak to ich przyciemniene jest zgodne ( a raczej niezgodne zlosnik.gif ) z prawem.... grinser006.gif

Zdrówka życzę... 20.GIF

Napisano

A jak do nr. 3 czyli Ograniczenia pola widzenia lub widoczności w szybie przedniej i przednich bocznych mają się tzw. paski przeciwsłoneczne confused.gif ?!

Napisano

> czyli 30% mozna sciemnic ?

Białą szybę spineyes.gif

Napisano

Szczerze powiedziawszy mam to w pupa.gif

Po naszych drogach jeździ tyle złomu z ważnym przeglądem więc nie sądzę abym nie dostał go na przyciemnione szyby (przód mam najjaśniej). Wolę mieć z tym problem niż w szybkim tempie pozbyć się radia etc....

Pozdro

Napisano

A bo idziemy do UE. oslabiony.gif W RWPG kazdy moglby wygladac jak...obywatel WNP. biglaugh.gif

A tak BTW to prawo jest dziurawe. Powinien byc zapis, ze trzeba zdzierac folie, gdy jezdzimy w cool.gif okularach. Bo "nasi" inaczej beda nadrabiac procenty... pub2.gifbiglaugh.gif

Napisano

Czyli legalnie mogę przyciemnic przód o 30% ??

Jeśli tak, to bajka, prawie rok jeżdżę z ciemnym tyłem, i bardzo mnie to denerwuje, że niemogę dociemnić przodu, jeśli teraz OFICJALNIE można mieć przednie boczne o 30% ciemniejsze, ty chyba nie ma znaczenie, czy owe 30-to procentowe ściemnienie bedzie dokonane za pomoca folii, czy pieca hmm.gif

Chyba się wybiore do Kolegi Tomato zlosnik.gif

Napisano

> Czyli legalnie mogę przyciemnic przód o 30% ??

Możesz, zawsze mogłeś, tylko nikt nigdzie nie mógł tego skontrolować w razie konfliktów z policją i stacją kontroli.

Ale nie oszukuj się. Ściemnienie w stopniu legalnym jest tak jasne, że go praktycznie nie widać. grinser006.gif

Napisano

> Możesz, zawsze mogłeś, tylko nikt nigdzie nie mógł tego skontrolować

> w razie konfliktów z policją i stacją kontroli.

> Ale nie oszukuj się. Ściemnienie w stopniu legalnym jest tak jasne,

> że go praktycznie nie widać.

Heh frown.gif

Nie widzę sposobu, aby było zgodnie z prawem, trzeba będzie ściemniać zlosnik.gif

Napisano

> Heh

> Nie widzę sposobu, aby było zgodnie z prawem, trzeba będzie ściemniać

Pamiętasz ściemnienie klekota CINKA_ ? smile.gif

http://autokacik.pl/showthreaded.php?Cat=&Number=270344241&page=&view=&sb=5&o=

Na przodzie folia SunGard HP20GP, na tyle HP35GP. Jedne z najpopularniejszych. Odpowiednio: 51% zaciemnienia i 63% zaciemnienia.

http://www.przyciemnianie.szyb.auto.pl/oferta_folieSungard.php3 - kolumna "I"

Napisano

> Pamiętasz ściemnienie klekota CINKA_ ?

> http://autokacik.pl/showthreaded.php?Cat=&Number=270344241&page=&view=&sb=5&o=

> Na przodzie folia SunGard HP20GP, na tyle HP35GP. Jedne z

> najpopularniejszych. Odpowiednio: 51% zaciemnienia i 63%

> zaciemnienia.

Oooo smile.gif

Co do ściemniania jest tak jak pisze Punti ok.gifsmile.gif

Generalnie jeżdzę już ponad 1,5 roku z takimi szybami, trochę kontroli już było i o szyby tylko raz jeden busted.gif pytał ale szybko dowiedział się, że jest w błędzie (instancja wyzsza mu to wyperswadowała zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif)

Pozdro

Napisano

I tak. Pan od robienia przeglądu dostanie w łapkę i ferajna dalej będzie jeździć z ciemnymi szybami. Część szamochodów nawet nie widzi stacji diagnostycznych, a przglądy ma na tz buźkę czyli do stacji trafia dowód rejestracyjny i opłata. smile.gif

Napisano

Chętnie bym obejrzał sobie przynajmniej oczy (w jego lusterku wstecznym) kretyna ściemniacza z czerwonego bravo (tylna szyba czarna, zamiast wydechu owalna rura od piecyka, czarne belki na dachu), który dwa dni temu jechał Rosoła ok. 55 km. Na szczęście prawym pasem. Wszyscy go mijali. Aż przyszedł moment gdy lewy pas się kończył. Wtedy gwałtownie przyspieszył i nie pozwolił wyprzedzić się dwom samochodom. Jeden był już na wysokości jego maski, drugi tuż za nim. Musieli ostro hamować, aby wrócić na prawy.

Chętnie bym zobaczył radość na jego twarzy. Niestety szyba tylna była czarna.

Napisano

> czyli 30% mozna sciemnic ?

szyby same z siebie mają mniejszą przepuszczalność niż 100%, więc 30% na pewno nie. Często fabryczne szyby mają 75%, więc ich już nie przyciemnisz. Poczytaj na szybie ...

Napisano

> szyby same z siebie mają mniejszą przepuszczalność niż 100%, więc 30%

> na pewno nie. Często fabryczne szyby mają 75%, więc ich już nie

> przyciemnisz. Poczytaj na szybie ...

Na większości szyb nie jest to zapisane, napisy typu: "75% minimum" "75% transparency" nie są powszechne na szybach...

• 5 miesięcy później...
Napisano

> Mam uprzejmość poinformować wszystkich kącikowiczów płci obojga, że

> od 01.01.2004 mamy następujące zmiany:

> 1. Nowe:

> Rozporządzenie Ministra Infrastruktury

> z dn., 16.12.2003

> Zakres i sposób przeprowadzania badań technicznych pojazdów oraz

> wzory dokumentów stosowanych przy tych badaniach.

> Gdzie oficjalnie jawnie wpisano wartości przepuszczalności szyb

> przedniej i przednich bocznych:

> Oraz co za tym idzie:

> Nowe

> Rozporządzenie Ministra Infrastruktury

> z dnia 5 grudnia 2003 r.

> w sprawie szczegółowych wymagań w stosunku do stacji

> przeprowadzających badania techniczne pojazdów.

> Dz. U. Nr 215 poz. 2116

> które określa, że od dnia 30. czerwca 2004 na wyposażeniu Stacji

> Kontroli Pozajdów powinnien znajdować się:

> przyrząd do pomiaru w szybach pojazdu współczynnika

> przepuszczalności światła;

> http://www.stacja.com.pl/prawo/2003/2116/2116_1.htm

> Tak więc nareszcie, wszyscy przyciemniacze będą mieli szansę

> przekonać się podczas badania technicznego, jak to ich

> przyciemniene jest zgodne ( a raczej niezgodne ) z prawem....

> Zdrówka życzę...

Napisano

No i się skończa jałowe dyskusje - będzie miara obiektywna.

Napisano

> No i się skończa jałowe dyskusje - będzie miara obiektywna.

Jak znam życie to jałowe dyskusje nie skończą się, przejdą na płaszczyznę miary obiektywizmu devil.gif

• 10 miesięcy później...
Napisano

Jak wygląda to teraz....?

Będę miał nowe auto i przez 3 lata (mam hope) nie zawitam w stacji diagnostycznej....

Tył wiem, zemoge sobie zaspawać nawet blachą, ale przód nie może być w ogóle, czy moge walnąc "1" ?

I w ogólejak bym walnął całość "1" to mam tylko przód "nielegalnie" czy całośc?

CZy wtedy musze jednak jechać do jakiegoś zakłądu - tył walnąc obojetnie czym "1", "3" itp. Ale ze znaczkiem na szybie i certyfikatem, a przód walę np.: "1" - tu kewstia Panów policmajstrów czy sie przywalą, czy też musze miec certyfikat na pzród?

Straż miejska tez się moze przywalić do szyb ?

Aha i nie będe robił tego piecowo tylko folią.

Napisano

Jesli okleisz przednie boczne szyby folia inna niz antywlamaniowa przezroczysta to przepuszczalnosc swiatla spadnie ponizej 70% i przy kontroli policyjnej bedziesz musial wyskoczyc z dowodu albo paru zlotych wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.