Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szacun dla tego kto wymyślił ABS :)

Featured Replies

Napisano

Wiem że to się może wydawać głupie, ale człowiek nie docenia tego typu rzeczy dopóki nie uratują mu ŻYCIA lub conajmniej kilku(set/tysięcy) złotych na późniejsze naprawy i leczenie.

Ja przekonałem się o tym we wtorek 6 czerwca.

A wyglądało to mniejwięcej tak:

-godzina ~17

-lekki deszcz

-80 na liczniku

-vectra przede mną

-na siedzeniu obok syn

-chwila nieuwagi( GŁÓWNY SPRAWCA WYPADKÓW )

-po chwili nieuwagi okazuje się że vectra stoi w miejscu jakieś 80m dalej (koleś skrecał do chaty)

-totalny odruch - hamulec->podłoga

I tu moje ukłony w stronę ABS. Przy wilgotnej nawierzchni nie maiłbym szans na zatrzymanie mojej asterki na tak krótkim odcinku. Jedyne co mogłem zrobić to w ostatniej chwili - też raczej odruchowo - to odbić lekko w lewo i minąć "przeszkodę" o włos -zatrzymując się jakieś 10 metrów dalej......

Tak jak nieraz słyszymy, że ABS "nic nie daje" bo nie skraca drogi hamowania. Może i nie skraca ale pozostawia nam prawie 100% kontroli nad sytuacją, nieraz pozwala uratować życie.

Sorki za takie smęcenie ale musiałem komuś o tym powiedzieć - a komu innemu jak nie Kumplom z Kącika. 20.GIF

Napisano
  • Autor

> Miałeś szczęście że nie zaparkowałeś mu w bagażniku no iże akurat nic

> z naprzeciwka nie jechało

Właśnie zapomniałem dodać, że gdyby coś jechało z napreciwka to bym z naszych aut zrobił jednego kombiaka.

Teraz żartuję, ale w tedy nie było mi do śmiechu. Plus taki, że zdobyłem nowe doświadczenie w powożeniu autami:P

Napisano

> Wiem że to się może wydawać głupie, ale człowiek nie docenia tego

> typu rzeczy dopóki nie uratują mu ŻYCIA lub conajmniej

> kilku(set/tysięcy) złotych na późniejsze naprawy i leczenie.

masz rację

Asterkowego jeszcze nie testowałem w takich sytuacjach.

ale jak miałem służbową skodę to kląłem na ABS okrutnie

kilka razy zdarzało się że włączał się na nierównościach i praktycznie uniemożliwiał hamowanie.

O dziwo w astrowych (moja + 2 służbowe dwójki + Zafira) ABS działa rozsądniej i w tych samych miejscach na drodze nie daje niepotrzebnie o sobie znać .

Napisano

Też od niedawna mam ale zmieniłem autko z takiego ktore nic nie miało poniewaz moja serce.gif coraz częsciej zaczyna drive.gif autkiem wiec głównie dla jej zezpieczeństwa. Mam nadzieje, ze nie bede musiał nigdy cieszyć sie że akurat miałem ABS choc takie sytuacje same sie na drodze pojawiają. No ale ok.gif że nic Ci sie nie stało

Napisano

> masz rację

> Asterkowego jeszcze nie testowałem w takich sytuacjach.

> ale jak miałem służbową skodę to kląłem na ABS okrutnie

> kilka razy zdarzało się że włączał się na nierównościach i

> praktycznie uniemożliwiał hamowanie.

> O dziwo w astrowych (moja + 2 służbowe dwójki + Zafira) ABS działa

> rozsądniej i w tych samych miejscach na drodze nie daje

> niepotrzebnie o sobie znać .

Jego skuteczność może być różna bo są różne rodzaje ABSów. Najlepsze są takie w których każde koło sterowane jest osobno.

Napisano

Mnie ABS też uratował w tamtym roku.

Na dwupasmówce jechałem ponad 100/h i przed nosem TIR zajechał mi droge wjeżdzając na mój lewy pas. Nie miałbym najmniejszych szans wychamować - na bank uderzyłbym z dużą szybkością w jego tył.

Odruch - hamulec do podłogi i peny skręt na prawy pas i jeszcze kontra w lewo bo i tak tyłem lekko zarzuciło.

uffffff............... DEBILOM W TIRACH MÓWIMY STANOWCZE NIE ! ! !

Napisano

> -80 na liczniku

> vectra stoi w miejscu jakieś 80m

No tak, przydaje się. Z tym, że na piasku (asfalt + piasek) zdecydowanie wolę "manulanie" hamować.

A tak na marginesie: aktualnie mam opony 215/15/17 i ABS niemalże wcale się nie uaktywnia a hamowanie z 100 do 0 to niewiele powyżej 30 m, w każdym razie znacznie poniżej 40 m i o wiele mniej niż na standardowej szerokości (195/60/15) oponach. Tam ABS włączał się już dość szybko. Na mokrym uaktywnia się i owszem, jednak przyczepność tych opon jest i tak znacznie większa niż poprzednio.

Napisano

> Jego skuteczność może być różna bo są różne rodzaje ABSów. Najlepsze

> są takie w których każde koło sterowane jest osobno.

A w naszych Asterkach jaki jest? Pewnie nie jest to prosta sprawa taki lub inny, ale może jakieś sugestie... screwy.gif

Napisano

> uffffff............... DEBILOM W TIRACH MÓWIMY STANOWCZE NIE ! ! !

Stanowczy STOP busted.gif

Chociaż nie ma co generalizować bo większość ich jeździ spoko ale te wyjątki są nabardziej widoczne. Ja też już 2 razy darłem gumy (brak ABSu frown.gif) na trasie szybkiego ruchu przed zajeżdżającym TIRem. Na szczęście obyło się tylko na hamowaniu i wyrzuceniu z siebie paru słów klnie.gif

Napisano

> Stanowczy STOP

> Chociaż nie ma co generalizować bo większość ich jeździ spoko ale te

> wyjątki są nabardziej widoczne. Ja też już 2 razy darłem gumy

> (brak ABSu ) na trasie szybkiego ruchu przed zajeżdżającym

> TIRem. Na szczęście obyło się tylko na hamowaniu i wyrzuceniu z

> siebie paru słów

Celowo napisałem DEBILOM W TIRACH a nie wszystkim TIROM.

Napisano

> Mnie ABS też uratował w tamtym roku.

> Na dwupasmówce jechałem ponad 100/h i przed nosem TIR zajechał mi

> droge wjeżdzając na mój lewy pas. Nie miałbym najmniejszych

> szans wychamować - na bank uderzyłbym z dużą szybkością w jego

> tył.

> Odruch - hamulec do podłogi i peny skręt na prawy pas i jeszcze

> kontra w lewo bo i tak tyłem lekko zarzuciło.

> uffffff............... DEBILOM W TIRACH MÓWIMY STANOWCZE NIE ! ! !

Tez miałem niedawno taką sytuacje. Dwupasmówka ograniczenie do 90km/h, jade tak ze 100km/h i nagle tirowi zachciało się wyprzedzać szambiare bo jedzie raptem o te 3km/h szybciej wrrr.gif Musiałem uciekać na prawy pas i zaraz na lewy bo znów na drugim pasie zaliczyłbym szambiare. A wszystko to bez ABS-u. Zreszta na równi z kierowcami tirów stawiał bym kierowców autobusów. Już mi mało brakuje żeby wywlec z szoferki takiego jegomościa i go za zderzakiem przeciagnąć grinser006.gif

Napisano

ja nie mialem ABSu i ....

bylem zmuszony wymienic lewy reflektor

gozej mial pan z sieny na ktora sie nadzialem bo do wymiany zderzak i klapa bagaznika.

Asterka to jednak twarde auto !

Napisano

panowie ja teraz jak od jakiegos czasu mam autka z abs em nie wyobrazam sobie samochodu bez tego urzadzenia. a druga rzecza jest klima drugi bardzo dobry wynazlazek- choc teraz lato nie dokucza

Napisano

> na cb mozna posluchac co kierowcy tirow mysla o nas tzn malych autkach. a ze zawsze jest jakis debil to jak wszedzie . kolege z pracy malo co nie zabil debil z omegi pod radomiem. wyprzedzal na czolowke lecial ok 150 km na drodze gdzie 90 jest za duzo

i jak go nazwac.....

Napisano

Z tymi 30 m to gruba przesada. Bo musialbys miec lepsze hamulce niz Porsche z ceramicznymi tarczami, w co szczerze watpie...

Ale fakt ze czasami ABS glupieje....

Pozdrawiam

Napisano

A mi niestety ABS nie pomógł i skończyło się na stłuczce a jechałem 15km/h frown.gif

Napisano

> A mi niestety ABS nie pomógł i skończyło się na stłuczce a jechałem

> 15km/h

A przy takiej prędkości ABS jeszcze/już działa -nawiasem mówiąc nie wiem jak Kolega to wywnioskował, bo u mnie zegar startuje od 20 km/h niewiem.gif

Napisano

U mnie tez od 20km/h ale nawet nie drgnął. Już działa czego doświadczyłem ale t nie w asterce na szczęście smile.gif)

Napisano

> abs dziala w momencie ktorym ktores z kol blokuje sie. jezeli chcecie sprawdzcie na lodzie ( piachu) ledwo bedziesz sie toczyl okolo 10 km/h i depnij po hamulcach - zadziala tylko ze przez chwile , albo tylko raz odbije . ale sie wlaczy

Napisano

> abs dziala w momencie ktorym ktores z kol blokuje sie. jezeli

> chcecie sprawdzcie na lodzie ( piachu) ledwo bedziesz sie

> toczyl okolo 10 km/h i depnij po hamulcach - zadziala tylko ze

> przez chwile , albo tylko raz odbije . ale sie wlaczy

No a właśnie u mnie jest tak, że jeżeli wóz lekko się toczy i nacisnę to koła się blokują -sprawdzałem na śniegu zimą. niewiem.gif

I stąd moje wcześniejsze pytanie.

20.GIF

Napisano

> widocznie jedziesz za wolno i elektronika stwierdza ze nie ma potzreby wlaczac abs u. jezeli chcesz byc na 100% pewien to rozpedz go szybciej i depnij po hamulacach . ale wg mnie jezeli dziala ci przy wiekszych predkosciach t o nie masz powodow do obaw ze cos jest nie tak

ja swoj sprawdzalem jadac okolo 40 km i wjechalem lewym kolem na piach i do oporu hamulec. zadzialal. balem sie ze cos nie tak gdyz majac go tydzien ani razu mi sie nie wlaczyl - musialem wiec sprawdzic osobiscie

smile.gif

Napisano

> Asterkowego jeszcze nie testowałem w takich sytuacjach.

> ale jak miałem służbową skodę to kląłem na ABS okrutnie

> kilka razy zdarzało się że włączał się na nierównościach i

> praktycznie uniemożliwiał hamowanie.

Kolega powozi służbową Fabią i też narzeka na ABS. Włącza mu się na nierównościach, wybojach. Teraz już nauczył się z tym jeździć, ale pare razy ciśnienie mu się za kółkiem podniosło.

Napisano

Dokładnie - w takich przypadkach (i np. na tzw. "tarce" przed skrzyżowaniami niebezpiecznymi itp.) jest to strasznie upierdliwe.

Tak podsumowując temat ABS'u:

Pomaga:

-przy dużych prędkościach,

- kierowcom słabszym.

Przeszkadza:

- przy małych prędkościach (czasami),

- kierowcom wyczynowym i generalnie dobrym (z dużym doświadczeniem w hamowaniu).

Hamowanie z ABS: nie bać się pulsowania, naciskać mocno pedał hamulca a samochód szybko się zatrzyma. Pulsowanie jest normalnym objawem pracy ABS'u!.

Jak hamować - wciskać sprzęgło przy hamowaniu czy też nie? Jeżeli samochód hamuje i ABS nie działa, to nie wciskajmy sprzęgła. Dodatkowo hamujemy silnikiem i mniej zużywamy klocki hamulcowe. Ale jeśli naciskamy mocno i ABS pracuje (pedał hamulca pulsuje), to wtedy obowiązkowo należy wcisnąć również sprzęgło z uwagi na to, że hamowanie silnikiem przeszkadza czujnikom ABS. Czyli: pedał pulsuje - wciskamy sprzęgło, pedał nie pulsuje - nie wciskamy sprzęgła przy hamowaniu.

ABS nie zawsze skraca drogę hamowania. Jest kilka powierzchni, przy których ABS wydłuża drogę hamowania: droga pokryta liśćmi (w uproszczeniu: czujniki mierzą przyczepność opon do liści!), najbardziej niebezpieczna nawierzchnia: nierówności i wyboje: często przy "tarce" pod światłami samochód przestaje hamować bo koła odrywają się od powierzchni i czujniki ABS głupieją. Co więcej, jeżeli amortyzatory w aucie są już znacznie zużyte to droga dla samochodu z ABS jest bardziej nierówna i hamowanie jest utrudnione (częste włączanie się ABS), przez co wydłuża się znacznie droga hamowania. Morał: samochód z ABS = tylko sprawne amortyzatory.

(audycja "trójka kierowców", pisałem ze słuchu wink.gif )

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.