Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

dorożka 1.2 16v

Featured Replies

Napisano

Witam ! Mam problem z brava 1,2 moich rodzicow - mianowicie auto jest strasznie zamulone, nie pracuje rowno na wolnych obrotach, przy jezdzie w pojedynke jeszcze jakos idzie ale przy jezdzie w kilka osob mam problemy z podjechaniem pod gorke !! objaw wyglada tak ze wciskam gaz a czuje ze auto zamiast przyspieszac zdusza sie frown.gif np na trojce przy wyprzedzaniu obrotomiez nagle zatrzymuje sie na 4200 obrotow i ani drgnie wyzej frown.gif

Czesto auto lepiej idzie jak sie lekko dodaje gazu a nie cisnie do dechy frown.gif Zreszta wogole nie widze roznicy w przyspieszeniu przy maxymalnie wcisnietym pedale a wcisnietym lekko gdy na moim kadecie gsi czuc baardzo wyraznie roznice

Zauwazylem takze ze chodzi tak jaka jest akurat pogoda smile.gif jak jest zimno silnik pracuje rowno na wolnych w lato zas obroty szaleja, czasami idzie dobrze a czasem slabo

Nie pali od pierwszego, tzn silnik zaskakuje na ulamek sek i gasnie ale jak dodamy gazu przy zapalaniu to zapala dobrze. Wyciagniecie krokowca i oczyszczenie go w wakacje pomoglo na tydzien wolnym obrotom jednak auto nadal mulilo i muli :/.

Juz nawet nie bede wspominal o stukjacym popychaczu smile.gif

I kolejny dziwny objaw - kopci na bialo ze wstyd jechac - zostawia zima taka zaslone dymna ze az strach :D co ciekawsze nie ubywa plynu w chlodnicy a oleju bierze malutko (nie trzeba dolewac od wymiany do wymiany)

Ogolnie porazka po calej lini - silnik ma udokumentowane 130 tys przebiegu. Ja osobiscie mam kadetta gsi z 220 tysiacami na blacie i takich cyrkow nie mam smile.gif Pomozcie bo ja juz nie mam sil a panowie fachmeni to tylko patrza jak kase wyciagnac.

Acha paliwa pali niewiele - raczej w normie - przy jezdzie mojej matki zima wciaga troche ponad 8 litrow w miescie

Napisano

> Witam ! Mam problem z brava 1,2 moich rodzicow -

Witaj!

Aleś walnął elaborat, dużo od nas wymagasz sam nie dając minimum.

Prosimy profilek

zlosnik.gif

Napisano

Na początek podstawy - filtry, świece w porządku? Mógłbyś też podjechać do ASO na examiner.

Napisano

Mechanikiem nie jestem to odrazu mowie zlosnik.gif

Jednak bialy dym skads sie musi brac. Jesli nie jara oleju (tak jak piszesz) i plynu chlodzacego nie ubywa (jak piszesz), to pewnie jest jakis problem z zaplonem.

I wydaje mi sie to bardzo prawdopodobne skoro silnik pracuje nierowno (moze na 3ch cylindrach a moze nawet i na 2ch).

Nie wiem jak zaplon jest rozwiazany w Bravie, ale swiece i kable WN zapewne sa, wiec zaczalbym od zmiany tych wlasnie wink.gif

Dym sie moze brac stad, ze jak nie doszlo do zaplonu, to sporo benzyny zbiera sie w wydechu i tak sie dopiero spala.

Mialem cos podobnego jak mi sie kabelek odpial w Lanosie i probowalem go odpalac przez 3km ciagnac auto za innym samochodem. Pozniej jak znalazlem niepodpiety kabel, to auto zapalilo od dotkniecia, ale dym lecial z rury wydechowej bardzo gesty (jak z Kamaza) jeszcze przez 10km wink.gif

Napisano

> jezdzie w pojedynke jeszcze jakos idzie ale przy jezdzie w kilka osob mam problemy z podjechaniem pod gorke !!

- "to nie jest mocny silnik i pod górke w 4 osoby plus ich bagaż na 5-tce nie podjedziesz. Zalezy jeszcze jaka gorka, ale tak 5-10 % mozesz odczuc".

> ze wciskam gaz a czuje ze auto zamiast przyspieszac zdusza sie

> np na trojce przy wyprzedzaniu obrotomiez nagle zatrzymuje sie

> na 4200 obrotow i ani drgnie wyzej

- "wlewales dobre paliwo typu shel v-power ? Moze masz zanieczyszczenia w paliwie? Moze dolej STP-a czerwonego albo czarnego. O filtrach pow, oleju i dobrym oleju nie wspominam bo stare mogą nieźle zmulic autko".

- lepiej pojedz na egzaminer zeby wyeliminowac poważniejsze problemy zanim zaczniesz działać na oślep.

g.

Napisano

> Juz nawet nie bede wspominal o stukjacym popychaczu

> I kolejny dziwny objaw - kopci na bialo ze wstyd jechac - zostawia

Ja miałem podobne objawy,nie tak dawno. Problemem okazały sie samoregulatory luzu zaworowego. Teoretycznie powinny one kompensowac luz "w czasie rzecywistym" podczas pracy silnika. U mnie niestety nie działało to porządnie i dochodziło do podwieszania zaworów. Efekt był taki, że silink zaczynał pracoać albo na 3 cylindrach a przy wyższych obrotach tracił moc. Pierwszą próbą uzdrowienia sytuacj była wymiana oleju ( od początku auto jeździ na syntetyku, więc nie powinno być żadnego syfu w silniku), miała ona wyeliminować ewentualne syfy z oleju oraz wykasować ciśnienie w samych popychaczach.NIe wiele to pomogło więc konieczne było rozebranie pokrywy i czyszczenie samoregulatorów. Teraz auto chodzi jak Bozia przykazała. Odzyskał swoją moc i silnik pracuje całkiem równo.

Napisano

> ze wciskam gaz a czuje ze auto zamiast przyspieszac zdusza sie

> np na trojce przy wyprzedzaniu obrotomiez nagle zatrzymuje sie

> na 4200 obrotow i ani drgnie wyzej

> Czesto auto lepiej idzie jak sie lekko dodaje gazu a nie cisnie do

> dechy

Może to być zbyt mała dawka paliwa ??? Gwałtowne otwarcie przepustnicy powoduje pobór powietrza co przy zbyt niskiej dawce paliwa powoduje wyraźny spadek mocy(zadławienie). Moja sugestia to: sprawdź filtr paliwa, wydajność pomy paliwa, przewody paliwowe, itd

Pzdr

Napisano

Po Pierwsze jedź do jakiegoś mechanika! Niech zdjagnozuje co sie dzieje! Ja stawiam na świece przewody WN lub źle ustawiony zapłon! palacz.gif

Napisano

> Po Pierwsze jedź do jakiegoś mechanika! Niech zdjagnozuje co sie

> dzieje! Ja stawiam na świece przewody WN lub źle ustawiony zapłon ! hahaha.gifhahaha.gifbrawo.gif

trzeba przestawić aparat zapłonowy confused.gifwink.gifrotfl.gif

Napisano
  • Autor

ok dzieki za odpowiedzi bede walczyl smile.gif

Przewody mysle ze czas na nie no i mozliwe ze to filtr paliwa, auto jezdzi na polsyntetyku - niedawno wymieniany - sprawdze tez trop z hydrosztosami

Dzieki

Napisano

> ok dzieki za odpowiedzi bede walczyl

> Przewody mysle ze czas na nie no i mozliwe ze to filtr paliwa, auto

> jezdzi na polsyntetyku - niedawno wymieniany - sprawdze tez trop

> z hydrosztosami

> Dzieki

Do Bravy 1.2 wedle instrukcji to olej syntetyk powinien być lany. No i filtry.. FILTRY..

Mialem podobne objawy (ale bez dymu).Przebieg mam podobny ( 139 tys). wymiana świec, filtrow i oleju no i minelo. ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.