Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Otwór w kostce brukowej...

Featured Replies

Napisano

Potrzebuje osadzić w kostce brukowej coś takiego:

image.jpeg.aff7a60a586a74cfa959b5b5617a9dc8.jpeg

Kostka jak kostka, prostokątna jest...  To ustrojstwo ma średnice zewnętrzną 13,8 cm... Zastanawiam się jak w domowych warunkach wyciąć kostkę w ładne kółko... 

Przy czym trzeba ciąć w dwóch bo jedna kostka ma szerokość 13,2 cm wiec pewnie w jednej się nie uda.. 

Bo potem te plastikowe wąsy to się już kantówką zrobi... Całość planuje zabetonować oczywiście. 

Rozważam zakup koronki o odpowiednim wymiarze ale to wydatek kilku dyszek... dla jednej dziury trochę szkoda...

Pewnie bym wiercił w kostce która jest położona aby było mocowanie. Wiertłem prowadzącym między kostki i jazda... Potem je wyjąć oczywiście, zastąpić w tym miejscu pełnymi a te z dziurami użyć do osadzenia puszka. Zadziała?

Krawiec

Napisano
4 minuty temu, krawiec napisał:

Zastanawiam się jak w domowych warunkach wyciąć kostkę w ładne kółko... 

Jako że w dwóch kostkach, to tnij w każdej oddzielnie z boku kątówką. Oczywiście kostki wyjęte i dobrze zamocowane na blacie roboczym. Namaluj sobie na nich najpierw w złożeniu z odpowiednią szparą wymagany okrąg, żeby na górze równo do niego dojechać.

Napisano
15 minut temu, krawiec napisał:

Pewnie bym wiercił w kostce która jest położona aby było mocowanie. Wiertłem prowadzącym między kostki i jazda... Potem je wyjąć oczywiście, zastąpić w tym miejscu pełnymi a te z dziurami użyć do osadzenia puszka. Zadziała?

dziury po obrysie to dobry pomysł i wykucie, ale rozwiązanie, które zaproponował @Lucyfer jest nawet lepsze :ok: 

Napisano

Jakoś cięcia tego kantówką sobie nie wyobrażam... bo jak, jedynie z czoła do środka i kuć potem... 

Krawiec

Napisano
3 minuty temu, krawiec napisał:

Jakoś cięcia tego kantówką sobie nie wyobrażam... bo jak, jedynie z czoła do środka i kuć potem... 

Krawiec

Popytaj jakichś hydraulików - może któryś ma otwornicę.

Wywiercić jak jest, potem wyciągnąć kostki i zainstalować co trzeba.

Napisano
41 minut temu, krawiec napisał:

Potrzebuje osadzić w kostce brukowej coś takiego:

image.jpeg.aff7a60a586a74cfa959b5b5617a9dc8.jpeg

Kostka jak kostka, prostokątna jest...  To ustrojstwo ma średnice zewnętrzną 13,8 cm... Zastanawiam się jak w domowych warunkach wyciąć kostkę w ładne kółko... 

Przy czym trzeba ciąć w dwóch bo jedna kostka ma szerokość 13,2 cm wiec pewnie w jednej się nie uda.. 

Bo potem te plastikowe wąsy to się już kantówką zrobi... Całość planuje zabetonować oczywiście. 

Rozważam zakup koronki o odpowiednim wymiarze ale to wydatek kilku dyszek... dla jednej dziury trochę szkoda...

Krawiec

Coś takiegohttps://emaks.pl/wiertnica-do-betonu-4350-w-255-mm/4349?gclid=CjwKCAjw7-P1BRA2EiwAXoPWA9Bs-TltkEanVLfBBGpxnQ-wd5vXvEJrZvGCY6bqF9IS0l7YwdO1LRoCAlYQAvD_BwE  + odpowiednie wiertło to najlepsze rozwiązanie. Są firmy które się w tym specjalizują i mają sprzęt. Kosztów niestety nie znam.

Edytowane przez POKS

Napisano
46 minut temu, krawiec napisał:

kantówką

20 minut temu, krawiec napisał:

kantówką

030184-01.png

Ja bym zamocował kostki na blacie roboczym tak jak będą ułożone i wiercił diamentową otwornicą, na wodę.

Napisano

Nie w jednej, nie w dwóch, ale w czterech...

Ścinasz róg każdej z czterech kostek, tak aby wąsy ułożyły się po przekątnej...

Kostka na czarno, złącze na czerwono, linie cięcia na zielono...

kostka.jpg.84e88e58761daf15e4cede6eaa9afe50.jpg

Napisano

O i to jest dobra koncepcja...

Krawiec

Napisano
2 godziny temu, K3 napisał:

Ścinasz róg każdej z czterech kostek, tak aby wąsy ułożyły się po przekątnej...

Kostka na czarno, złącze na czerwono, linie cięcia na zielono...

bardzo dobry pomysł :ok: 

Napisano
3 godziny temu, krawiec napisał:

Krawiec

Kantówką ja też nie, ale szlifierką kątową jak najbardziej. Nic nie musisz kuć, tniesz właśnie od czoła, tarczą diamentową, w "grzebień", wyłamujesz "ząbki" i tylko potem wygładzasz łuk, wciąż wprowadzając tarczę od czoła. Maszyna na tarcze 230 podejdzie, pół średnicy tego to raptem ~7 cm.

Napisano

@krawiec

BTW. Co to w ogóle za ustrojstwo? Jakiś gulik czy dysza do zraszania? Pytam z ciekawości bo nie przypomina mi to nic..

Napisano

Przylacze do weza ogrodowego.

Krawiec

Napisano

No i dziura zrobiona. Ostatecznie mała szlifierka kątowa udało się to ładnie wyciąć. Zdjęcie będzie jak zamontuje bo mi dzisiaj tak dało w kość wiercenie dziury na rurę i upychanie kabla w elewacji, ze już nie zdążyłem.

Krawiec

Napisano
13 godzin temu, krawiec napisał:

Ostatecznie mała szlifierka kątowa udało się to

Dlatego od razu to doradzałem. 

Napisano
5 godzin temu, Lucyfer napisał:

Dlatego od razu to doradzałem. 

Tak, doradzałeś dłubanie z kilkunastoma lub więcej cięciami, a potem rzeźbę z wyrównaniem, skoro wystarczyły po dwa cięcia na kostkę...;]

Napisano
Dnia 12.05.2020 o 23:01, krawiec napisał:

Przylacze do weza ogrodowego.

Krawiec

A ma to cudeńko opcję opróżniania z wody na zimę?

Napisano
Dnia 17.05.2020 o 19:00, gondoljerzy napisał:

A ma to cudeńko opcję opróżniania z wody na zimę?

Sprężarkę podłączam do instalacji i wywala wodę z calego systemu podlewania.

Po zabudowie wygląda tak

20200519_155303.jpg.c5f27aec3126b7860ae3b9d698e77fd6.jpg

Krawiec

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.