Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uszkodzona uszczelka pod głowica-jakie objawy.

Featured Replies

Napisano

Witam.

Jakie objawy najczęściej towarzyszą uszkodzeniu uszczelki pod głowicą w silniku C16NZ? Pytam o to, ponieważ mam dwa podstawowe problemy, które mogą się z tym wiązać. Po pierwsze notuje nieznaczyny ubytek płynu chłodzącego (nie ma go w oleju, poziom oleju bez zmian) oraz moim zdaniem podwyższone ciśnienie w układzie chłodzenia (nawet na zimnym silniku po odkręceniu korka zbiornika wyrównawczego uchodzi dość duże ciśnienie, choć niektórzy twierdzą, że to normalne-sprawdzałem w kolegi C16SZ i było zgoła inaczej). Druga sprawa jest taka, że jeden z cylindrów nie pali na zimnym silniku-świeca w nim działająca ma troche inny kolor od pozostałych (brak charakterystycznego jej wypalenia, tylko jakby była wilgotna (??). Jak już chyba pisałem w poprzednich wątkach sytuacja taka utrzymuje się już ładne kilkanaście kkm. Czy walnięta uszczelka może wytrzymać tak długo? Dodam, że silnik pracuje na LPG.

No i ostatnie pytanie-ile może kosztować wymiana uszczelki (z planowaniem głowicy bądź bez)-Wrocław lub Kraków, bo tych miastach bywam, może ktoś może polecić dobry warsztat?

Z góry dzieki za info,

Pozdrawiam, Gobo

Napisano

Miałem identyczne objawy (niewielki ubytek płynu i szybko twardniejące węże). Z takimi objawami przejeżdziłem 35000 km. Mechanicy też mówili, że to nie uszczelka pod głowicą. Ostatnio zmieniłem uszczelkę i wszystko ustąpiło. Oczywiście nie twierdzę, że przejeździsz tyle na uszkodzonej uszczelce. smile.gif Piszę tylko, że nie od razu występują wszystkie objawy uszkodzonej uszczelki.

Co do kwoty za robociznę to różnie (zależy gdzie) mnie robota kosztowała 100 zł (bez planowania) smile.gif.

Pozdrawiam

Napisano

w 90% ubytek płynu i duże ciśnienie w układzie. U mnie tak się działo z tą różnicą że miałem pękniętą głowicę.

Napisano

> Witam.

> Jakie objawy najczęściej towarzyszą uszkodzeniu uszczelki pod głowicą

> w silniku C16NZ? Pytam o to, ponieważ mam dwa podstawowe

> problemy, które mogą się z tym wiązać. Po pierwsze notuje

> nieznaczyny ubytek płynu chłodzącego (nie ma go w oleju, poziom

> oleju bez zmian)

Sprawdź pod korkiem wlewu oleju czy nie masz tam "majonezu". Powinien być tylko olej ale jeśli będzie tam biało-żółtawa substancja to może oznaczać to uszkodzenie uszczelki pod gł. (lub niedogrzanie silnika --> termostat)

oraz moim zdaniem podwyższone ciśnienie w

> układzie chłodzenia (nawet na zimnym silniku po odkręceniu korka

> zbiornika wyrównawczego uchodzi dość duże ciśnienie, choć

> niektórzy twierdzą, że to normalne-sprawdzałem w kolegi C16SZ i

> było zgoła inaczej).

Być może masz zapchane przewody chłodzenia lub zapowietrzony układ. Nagrzej silnik troche i puść z minute wentylator kabiny na max ogrzewaniu. Jeśli będzie leciało chłodne lub zimne powietrze to trzeba odpowietrzyć układ chłodzenia lub go udrożnić.

Druga sprawa jest taka, że jeden z

> cylindrów nie pali na zimnym silniku-świeca w nim działająca ma

> troche inny kolor od pozostałych (brak charakterystycznego jej

> wypalenia, tylko jakby była wilgotna (??).

Jaki kolor ma świeca ??? To ważne bo na tej odstawie można stwierdzić co jej dolega.

Jak już chyba pisałem

> w poprzednich wątkach sytuacja taka utrzymuje się już ładne

> kilkanaście kkm. Czy walnięta uszczelka może wytrzymać tak

> długo? Dodam, że silnik pracuje na LPG.

> No i ostatnie pytanie-ile może kosztować wymiana uszczelki (z

> planowaniem głowicy bądź bez)-Wrocław lub Kraków, bo tych

> miastach bywam, może ktoś może polecić dobry warsztat?

> Z góry dzieki za info,

> Pozdrawiam, Gobo

Walnięta uszczelka padnie raczej w niedługim czasie. Tzn od momentu uszkodzenia przy normalnej eksploatacji w przeciągu ok 2 m-cy powinieneś zauważyć negatywne efekty (np. duże ubytki płynu chłodniczego) ale może być też znacznie szybciej.

Koszt usczelki to kilkadziesiąt zł ale wymiana to już ok 200 zł plus ew. planowanie. (za 100 - 150 też sie zrobi bez problemu tylko trzeba poszukać)

Być może że masz w 1 cylindrze wode albo właśnie uszczelka przepuszcza obok niego i płyn chłodniczy dostaje się do cylidra. Ten nie pali a świeca mokra.

Napisano

PS. Odnośnnie świec to proponuje zajrzeć tu:

KLIK

(nie sugerować się adresem 270751858-jezyk.gif )

lub tu: KLIKKLIK

Napisano
  • Autor

> Sprawdź pod korkiem wlewu oleju czy nie masz tam "majonezu".

Z tym nie mam problemu-był, jak było chłodno na dworze, ale ostatnio dokładnie wyczyściłem korek i nie ma śladu takich osadów. Może wpływ ma to, że regularnie robie trase autostradową Wrocław - Kraków (2x mies).

> Być może masz zapchane przewody chłodzenia lub zapowietrzony układ.

> Nagrzej silnik troche i puść z minute wentylator kabiny na max

> ogrzewaniu. Jeśli będzie leciało chłodne lub zimne powietrze to

> trzeba odpowietrzyć układ chłodzenia lub go udrożnić.

Z ogrzewniem nie ma problemów, płyn też nie chlupocze, no chyba, że jest go drastycznie mało smile.gif Wydaje się, że układ jest odpowietrzony i drożny.

> Jaki kolor ma świeca ??? To ważne bo na tej odstawie można stwierdzić

> co jej dolega.

Jak ostatnio przejechałem 300km (A4) i na następny dzień odkręciłem dwie świece-ta ok miała ceglany/lekko białawy, ale można powiedzieć "wypalony" kolor (chyba ok), a ta podejżana wyglądała, jak bym ją świeżo co umył np rozpuszczalnikiem i nie wyrarł (jakby tłusta, brak jakiś osadów, napewno nie "wypalona" na cegłe).

> Jak już chyba pisałem

> Walnięta uszczelka padnie raczej w niedługim czasie. Tzn od momentu

> uszkodzenia przy normalnej eksploatacji w przeciągu ok 2 m-cy

> powinieneś zauważyć negatywne efekty (np. duże ubytki płynu

> chłodniczego) ale może być też znacznie szybciej.

I właśnie tu jest pytanie-ok jakiś czas temu miałem problemy ze szczelonścią układu (ach ci gazownicy frown.gif ). Jak jeszcze siadło uszczelnienie na pompie wody, to przez chwile miałem naprawde mało płynu. Nie pamiętam, czy to właśnie ten moment był krytyczny, ważne może jest to, że problemy z rozruchem mam już jakieś 10 mies. Nie odczuwam pogorszenia osiągów, co do zużycia płynu ciężko rokować, bo dopiero co poprawiłem partactwo gazowników.

> Być może że masz w 1 cylindrze wode

A skąd może tam być woda?

>albo właśnie uszczelka

> przepuszcza obok niego i płyn chłodniczy dostaje się >do cylidra.

Bo płyn to rozumiem.

> Ten nie pali a świeca mokra.

Napisano

OK: przyjmujemy takie założenia: układ chłodniczy drożny, termostat sprawny, kable wn i świece (oprócz tej jednej) ok, gaz tankujesz dobry nie jakiś badziew. Zostaje uszczelka pod głowicą. Innej koncepcji nie mam.

Jak miałem CC sportinga i padła uszczelka to od momentu wykrycia do całkowitego padnięcia minęło ok 3 miesiące. Swiece mokre, potem 2 gary nie paliły, w końcowym etapie ubywało 0,5 l płynu chłodniczego na dzień. Po zdjęciu głowicy okazało się że uszczelka przetrała (zużyła) się w miejscu między kanalikiem chłodzenia a ostatnim cylindrem. Płyn wpadał do niego i jak odkręciłem to na tłoku "leżało" z centymetr "wody". Wlałem nafte do cylindrów zostawiłem na 0,5h nic nie ubyło a więc w środku ok. Wymieniłem uszczelke kupiłem świece i zapomniałem o wszystkim.

Wniosek: Podobserwuj jeszcze płyn i "majonez". Jeśli ten sie pojawi a płynu zacznie ubywać to wal po uszzcelke bo szkoda potem dopłacać. PZDR

Napisano

Aha jeszcze jedno:

> A skąd może tam być woda?

> Bo płyn to rozumiem.

1. z paliwa które jest lewe

2. jeśli w układzie chłodniczym masz więcej wody to będzie woda smile.gif

3. woda to tak ogólnie się wyraziłem ale miałem na myśli "substancję chłodzącą" 893goodvibes.gif z wyłączeniem piwa smile.gif:):)

Napisano

A ja bym sprawdził jeszcze kabel WN na tym cylindrze i podejrzaną świecę (może bije iskrę na masę). hmm.gif

A ta "wilgoć" na świecy - odparowuje do sucha po wykręceniu, czy nie. Jeżeli nie, to też obstawiam obecność płynu chłodzącego w cylindrze angryfire.gif

Pzdr.

Napisano

> OK: przyjmujemy takie założenia: układ chłodniczy drożny, termostat

> sprawny, kable wn i świece (oprócz tej jednej) ok, gaz tankujesz

> dobry nie jakiś badziew. Zostaje uszczelka pod głowicą. Innej

> koncepcji nie mam.

> Jak miałem CC sportinga i padła uszczelka to od momentu wykrycia do

> całkowitego padnięcia minęło ok 3 miesiące. Swiece mokre, potem

> 2 gary nie paliły, w końcowym etapie ubywało 0,5 l płynu

> chłodniczego na dzień. Po zdjęciu głowicy okazało się że

> uszczelka przetrała (zużyła) się w miejscu między kanalikiem

> chłodzenia a ostatnim cylindrem. Płyn wpadał do niego i jak

> odkręciłem to na tłoku "leżało" z centymetr "wody". Wlałem nafte

> do cylindrów zostawiłem na 0,5h nic nie ubyło a więc w środku

> ok. Wymieniłem uszczelke kupiłem świece i zapomniałem o

> wszystkim.

> Wniosek: Podobserwuj jeszcze płyn i "majonez". Jeśli ten sie pojawi a

> płynu zacznie ubywać to wal po uszzcelke bo szkoda potem

> dopłacać. PZDR

a ja mam jeszcze takie pytanie... czy padnietej uszczelce zawsze towarzyszy kopcenie na bialo? bo mi troche plynu ubywa, ale tylko do pewnego momentu, ale za to przewody mam zawsze miekkie, majonez mialem zima, ale teraz nie mam, wiec nie czy to uszczelka czy nie frown.gif

Napisano

> a ja mam jeszcze takie pytanie... czy padnietej uszczelce zawsze

> towarzyszy kopcenie na bialo?

Nie zawsze.

bo mi troche plynu ubywa, ale

> tylko do pewnego momentu, ale za to przewody mam zawsze miekkie,

> majonez mialem zima, ale teraz nie mam, wiec nie czy to

> uszczelka czy nie

Raczej nie. Pewnie jest nieszczelność ale nie na UPG.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

> Witam.

> Jakie objawy najczęściej ....

Ostatecznie sprawa została rozwiązana-po zdjęciu głowicy okazało się, że to tylko wina uszczelki (jeżdże już jakiś czas i wszystko jest w porządku). Warto jednak zwrócić uwagę, że wytrzymała ona bardzo długo i nie chciała się poddać-naprawa podyktowana była chęcią doprowadzenia auta do 100% pewności. Przy okazji okazało się (była już taka teoria), że walnięta uszczelka zalewała świece, co powodowało rozruch na 3 cylindrach, tylko na zimno-objawy były takie jak uszkodzona instalacja WN/świeca lub zawilgocenie instalacji. No cóż-tu się udało-dwa problemy rozwiązane za jednym zamachem smile.gif

Pozdrawiam, Gobo

Napisano

> Witam.

> Jakie objawy najczęściej towarzyszą uszkodzeniu uszczelki pod głowicą

> w silniku C16NZ? Pytam o to, ponieważ mam dwa podstawowe

> problemy, które mogą się z tym wiązać. Po pierwsze notuje

> nieznaczyny ubytek płynu chłodzącego (nie ma go w oleju, poziom

> oleju bez zmian) oraz moim zdaniem podwyższone ciśnienie w

> układzie chłodzenia (nawet na zimnym silniku po odkręceniu korka

> zbiornika wyrównawczego uchodzi dość duże ciśnienie, choć

> niektórzy twierdzą, że to normalne-sprawdzałem w kolegi C16SZ i

> było zgoła inaczej). Druga sprawa jest taka, że jeden z

> cylindrów nie pali na zimnym silniku-świeca w nim działająca ma

> troche inny kolor od pozostałych (brak charakterystycznego jej

> wypalenia, tylko jakby była wilgotna (??). Jak już chyba pisałem

> w poprzednich wątkach sytuacja taka utrzymuje się już ładne

> kilkanaście kkm. Czy walnięta uszczelka może wytrzymać tak

> długo? Dodam, że silnik pracuje na LPG.

> No i ostatnie pytanie-ile może kosztować wymiana uszczelki (z

> planowaniem głowicy bądź bez)-Wrocław lub Kraków, bo tych

> miastach bywam, może ktoś może polecić dobry warsztat?

> Z góry dzieki za info,

> Pozdrawiam, Gobo

uszczelka to koszt max 40zl planowanie to jakies 50zl. robocizna ?? zalezy kto i gdzie.

nie ma czegos takiego jak ewentualne planowanie glowicy. glowice nalezy planowac jesli nie chcesz byc niemilo zaskoczony w krotkim czasie.

Napisano

> Nie zawsze.

> bo mi troche plynu ubywa, ale

> Raczej nie. Pewnie jest nieszczelność ale nie na UPG.

Ja mam benzyniaka x16szr '99r i jest podobnie. Ciśnienie w układzie chłodzenia jest niewiwlkie a węże od układu chłodzenia są "miękkie", zimą miałem "majonez" pod korkiem oleju a teraz latem nie ma, brak białego dymu a na łączeniu głowicy i blokku silnika w okolicach kolektora wydechowego jest zaschnięty płyn chłodniczy. Gdy płunu chłodniczego było więcej niż poziom zaznaczony na zbiorniczku wyrównawczym zaczęło go ubywać. A gdy tylko osiągną stan tzw. "KALT" płyn przestał ubywać. Podejrzewam uszkodzenie uszczelki pod głowicą. hmm.gif

Co to jest UPG?

'99r, x16szr, 120,6kkm

Napisano

> uszkodzenie uszczelki pod głowicą.

> Co to jest UPG ?

i wszystko jasne... wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.