Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skuwanie terakoty (klinkier)

Featured Replies

Napisano

Mam do wymiany ok. 43 m2 terakoty (33 x 33)

Glazurnik proponuje przykleić nową na dotychczasową argumentując, że ciężko się będzie skuwało dotychczasową, bo jest to terakota klinkierowa i nie będzie odchodzić całymi płytkami tylko będzie się kruszyć.

Trochę mam wrażenie, że po prostu chce uniknąć najgorszej roboty i proponuje łatwiejszą dla siebie.

Czy faktycznie skucie terakoty klinkierowej to jakiś wielki problem ?

Napisano

Wielki to nie, ale ma rację i nie będzie raczej odchodziła cała płytka. Najlepiej weź jakiś młot udarowy i wypróbuj na kilku płytkach, wszystko zależy też od tego jaki mocny był klej.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Napisano

Ja miałem kiedyś układane płytki na płytki (podłoga) - ale była różnica poziomów to rozwiazanie w sam raz, na stare płytki kupowałem specjalny środek, malowało sie tym płytki i tworzyła sie chropowata powierzchnia, żeby klej lepiej trzymał. Od ok 8 lat nic się nie dzieje.

Napisano
18 godzin temu, Tomo napisał:

Mam do wymiany ok. 43 m2 terakoty (33 x 33)

Glazurnik proponuje przykleić nową na dotychczasową argumentując, że ciężko się będzie skuwało dotychczasową, bo jest to terakota klinkierowa i nie będzie odchodzić całymi płytkami tylko będzie się kruszyć.

Trochę mam wrażenie, że po prostu chce uniknąć najgorszej roboty i proponuje łatwiejszą dla siebie.

Czy faktycznie skucie terakoty klinkierowej to jakiś wielki problem ?

zależy od tego jaki się trzyma, bywa faktycznie tak że się kruszy po kawałku, ale zwykłe płytki też tak czasem potrafią 

miesiąc temu wymieniałem w przedpokoju 20letnie płytki podłogowe, w 2h było po zabawie i mam płytki do garażu z odzysku ;)

najgorsze były na tarasie takie cegiełki klinkierowe, to łupało się po 1cm 

kleiłem też płytki na płytki i nic się nie działo 

pytanie jak będzie z poziomem ? bo będziem miał z 1cm więcej i jak pozostałe podłogi są w tym samym poziomie to słabo 

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, Koonrad napisał:

zależy od tego jaki się trzyma, bywa faktycznie tak że się kruszy po kawałku, ale zwykłe płytki też tak czasem potrafią 

miesiąc temu wymieniałem w przedpokoju 20letnie płytki podłogowe, w 2h było po zabawie i mam płytki do garażu z odzysku ;)

najgorsze były na tarasie takie cegiełki klinkierowe, to łupało się po 1cm 

kleiłem też płytki na płytki i nic się nie działo 

pytanie jak będzie z poziomem ? bo będziem miał z 1cm więcej i jak pozostałe podłogi są w tym samym poziomie to słabo 

No właśnie kluczowe jest to, że to są płytki klinkierowe.

Napisano

@Tomo śmiało możesz kleić płytki na płytki tylko wtedy stosuj klej wysokoelastyczny aczkolwiek ja bym kuł ;)

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, mPh napisał:

@Tomo śmiało możesz kleić płytki na płytki tylko wtedy stosuj klej wysokoelastyczny aczkolwiek ja bym kuł ;)

Klejenie ma być na CM17.

Ale cały czas mi chodzi po głowie brak skuwania i to, że będzie wyżej o ok. 1,5 cm.

Napisano

@Tomo to jeżeli masz mieć próg no łazienki to skuj ;) przy każdym razem jak się potkniesz będziesz żałował tego, że nie skułeś :P młot w rękę i za ojczyznę, jak mały metraż to kilka godzin max, jak większy to jeden dzień ale brak wyrzutów sumienia na kilka lat ;) 

Napisano
  • Autor
27 minut temu, mPh napisał:

@Tomo to jeżeli masz mieć próg no łazienki to skuj ;) przy każdym razem jak się potkniesz będziesz żałował tego, że nie skułeś :P młot w rękę i za ojczyznę, jak mały metraż to kilka godzin max, jak większy to jeden dzień ale brak wyrzutów sumienia na kilka lat ;) 

W łazience i WC też ma być nowa podłoga - więc jedyny próg będzie do sypialni i wiatrołapu.

Powierzchnia do ew. skucia to 43m2

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.