Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przeglądy w domu jednorodzinnym?

Featured Replies

Napisano

Robicie, nierobicie? 

Czy wiadomo wogóle jakie są wymagane prawnie ?

Z tego co znalazłem to trzeba wykonywać przegląd kominów co roku, instalacji gazowej co roku, a instalacji elektrycznej co 5 lat.

Chociaz różne źródła różnie podają - znalazłem nawet wpisy o przeglądzie kominów co 3 miesiące.

Kominiarz był w tym roku. Wziął 30zł i dał papierek ze zrobił wyczyścił przewody kominowe dymowe, spalinowe i wentylacyjne. Czy mam rozumieć iż takie coś jest wystarczające i trzeba robić raz na rok?

Serwisant pieca gazowego powiedział, że może zrobić przegląd instalacji - posprawdzał szczelność czujnikiem i wziął za to 160zł. Papier dał. Czyli znowu kolejny raz to samo za rok? Mi sie trochę drogo wydało.

A co z przeglądem instalcji elekrycznej. Niedługo będzie mijać 5 lat od odbioru... Jaki koszt takiej usługi?

Napisano

Sprawdź OWU od polisy ubezpieczenia mieszkania.

Jeżeli nie są zapisane wymagane sprawdzenia, o których piszesz, to IMO strata czasu.

Napisano

Nie ma wymogów prawnych. Za to, jeśli masz ubezpieczony dom, to ubezpieczyciel wymaga papierów w razie szkody. 

Choćbyś sam czyścił kominy na błysk, nie udowodnisz, że to robiłeś.

Napisano
  • Autor

No własnie wymogi prawne z tego co wiem to są.

Ubepieczyciel napisał w swoim regulaminie tak:

5.  Z uwzględnieniem § 9, PZU nie odpowiada również za szkody, które powstały w następstwie: 1)  niewykonania określonych przepisami prawa przeglądów technicznych przedmiotów ubezpieczenia oraz ich okresowych kontroli, jeśli obowiązek ich wykonania należał do ubezpieczonego. To wyłączenie nie dotyczy sytuacji, gdy niedopełnienie tego obowiązku nie miało wpływu na wystąpienie wypadku ubezpieczeniowego;

Ja z tego rozumiem, ze owszem jeśli mi rura pęknie i zaleje łazienkę to fakt, że nie wykonałem przeglądu komina nie będzie miał wpływu na odszodowanie.

Jednak jeśli elektronika w TV padnie od przepięcia a nie będzie aktualnego przegladu instalacji elektrycznej to nici z odszkodowania.

Podobnie jesli np wybuchnie gaz i spali się cały dom a nie będzie aktualnego przeglądu instalcji gazowej...

Dlatego własnie pytam czy wykonujecie takie przeglądy, ile kosztują i wsumie jakie dokładnie są prawem wymagane?

Napisano

2x zglaszalem do TU szkody z przepiecia. Raz od pioruna, raz przez wylaczenia przez zaklad. Zadnych kwitow z przegladow nie musialem pokazywac.

A jak sie chata spali i te kwity razem z nia, to co wtedy?

Edytowane przez zinger

Napisano
Godzinę temu, CiniO napisał:

Ja z tego rozumiem, ze owszem jeśli mi rura pęknie i zaleje łazienkę to fakt, że nie wykonałem przeglądu komina nie będzie miał wpływu na odszodowanie.

Jednak jeśli elektronika w TV padnie od przepięcia a nie będzie aktualnego przegladu instalacji elektrycznej to nici z odszkodowania.

Podobnie jesli np wybuchnie gaz i spali się cały dom a nie będzie aktualnego przeglądu instalcji gazowej...

Dlatego własnie pytam czy wykonujecie takie przeglądy, ile kosztują i wsumie jakie dokładnie są prawem wymagane?

Nie ma wymogów prawnych w prywatnym domu.

Napisano
1 godzinę temu, CiniO napisał:

Z tego co wiem, w domach jednorodzinnych nie masz żadnych wymogów prawnych.

Każda z instalacji (gazowa, wodociągowa, kanalizacyjna, elektryczna, wentylacyjna) jest odbierana raz i na tym się sprawa kończy.

Ew. przeglądy są twoją sprawą - prawo nie nakazuje nic z tym robić.

Więc nie jesteś w konflikcie z OWU.

Napisano
  • Autor
43 minutes ago, mayster_tcz said:

Nie ma wymogów prawnych w prywatnym domu.

A to co tutaj napisali?

http://bjbrokers.pl/obowiazkowe-przeglady-techniczne-domu-jednorodzinnego-wyplata-odszkodowania/

Z Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 7 czerwca 2010 r. w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów.

Oraz z Ustawa z dnia 7 lipca 1994 r. - Prawo budowlane.

???

Napisano
Robicie, nierobicie? 
Czy wiadomo wogóle jakie są wymagane prawnie ?
Z tego co znalazłem to trzeba wykonywać przegląd kominów co roku, instalacji gazowej co roku, a instalacji elektrycznej co 5 lat.
Chociaz różne źródła różnie podają - znalazłem nawet wpisy o przeglądzie kominów co 3 miesiące.

Kominiarz był w tym roku. Wziął 30zł i dał papierek ze zrobił wyczyścił przewody kominowe dymowe, spalinowe i wentylacyjne. Czy mam rozumieć iż takie coś jest wystarczające i trzeba robić raz na rok?

Serwisant pieca gazowego powiedział, że może zrobić przegląd instalacji - posprawdzał szczelność czujnikiem i wziął za to 160zł. Papier dał. Czyli znowu kolejny raz to samo za rok? Mi sie trochę drogo wydało.

A co z przeglądem instalcji elekrycznej. Niedługo będzie mijać 5 lat od odbioru... Jaki koszt takiej usługi?

Gdzie ty mieszkasz, ze masz takie super ceny? Kominiarz za 30zl? U mnie 120 zł, z opcją zniżki do 100 zł jak dwóch sąsiadów namówisz na jego wizytę. Przegląd pieca gazowego też 250 i te okolice.

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka

Napisano
17 minut temu, spad napisał:

Kominiarz za 30zl? U mnie 120 zł, z opcją zniżki do 100 zł jak dwóch sąsiadów namówisz na jego wizytę.

Ale za te 100 czy 120 zeta to coś robi przy tym kominie czy ino kwitek wystawia?

Napisano
  • Autor
18 minutes ago, spad said:

Gdzie ty mieszkasz, ze masz takie super ceny? Kominiarz za 30zl? U mnie 120 zł, z opcją zniżki do 100 zł jak dwóch sąsiadów namówisz na jego wizytę. Przegląd pieca gazowego też 250 i te okolice.

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka

Kominiarze jeżdżą po okolicy na rowerze i zbierają kasę. Jak ktoś ich poprosi żeby rzeczywiscie zaglądneli w komin to są raczej niezadowoleni.

A serwid pieca gazowego tez chyba płaciłem 250zl. A 160 za przegląd instalacji gazowej to osobno.

Gość powiedział, że przegląd wsumie polega tylko na sprawdzeniu szczelności i że moze mi to zrobić przy okazji serwisu pieca gazowego (w cenie) ale jeśli chcę papier na to, że przegląd został wykonany to dodatkowo 160zł.

Napisano
10 godzin temu, CiniO napisał:

A to co tutaj napisali?

http://bjbrokers.pl/obowiazkowe-przeglady-techniczne-domu-jednorodzinnego-wyplata-odszkodowania/

Z Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 7 czerwca 2010 r. w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów.

???

Wszedłeś w źródło ? To jest strona ubezpieczalni ;)

Art. 62

2. Obowiązek kontroli, o której mowa w ust. 1 pkt 1 lit. a, nie obejmuje 
właścicieli i zarządców:
1) budynków mieszkalnych jednorodzinnych;

Nie wierz we wszystko z internetów ;)

Napisano
9 godzin temu, volf6 napisał:

Ale za te 100 czy 120 zeta to coś robi przy tym kominie czy ino kwitek wystawia?

Robi, leci kula ze szczotką do komina, sprawdza ciąg w kratkach, etc. 

Napisano
11 godzin temu, CiniO napisał:

Tak na początek:

Obowiązkowe przeglądy techniczne domu jednorodzinnego 

(...)

Zgodnie z rozporządzeniem MSW i A w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów § 34:

Co najmniej raz na 3 miesiące należy czyścić przewody dymowe i spalinowe od pieców opalanych paliwem stały (węgiel, drewno),

Co najmniej raz na 6 miesięcy należy czyścić przewody dymowe i spalinowe od pieców opalanych paliwem spalinowym,

Otwieramy ów przepis, który podlinkowali:

§ 34. Czynności kominiarskie

1. W obiektach lub ich częściach, w których odbywa się proces spalania paliwa stałego, ciekłego lub gazowego, usuwa się zanieczyszczenia z przewodów dymowych i spalinowych w okresach ich użytkowania:
1) od palenisk zakładów zbiorowego żywienia i usług gastronomicznych - co najmniej raz w miesiącu, jeżeli przepisy miejscowe nie stanowią inaczej;
2) od palenisk opalanych paliwem stałym niewymienionych w pkt 1 - co najmniej raz na 3 miesiące;
3) od palenisk opalanych paliwem płynnym i gazowym niewymienionych w pkt 1 - co najmniej raz na 6 miesięcy.

...
4. Przepisu ust. 3 nie stosuje się przy usuwaniu zanieczyszczeń z przewodów dymowych, spalinowych i wentylacyjnych budynków mieszkalnych jednorodzinnych oraz obiektów budowlanych budownictwa zagrodowego i letniskowego.

IMHO nie ma takiego odgórnego obowiązku.
Napisano
9 godzin temu, CiniO napisał:

A serwid pieca gazowego tez chyba płaciłem 250zl. A 160 za przegląd instalacji gazowej to osobno.

Gość powiedział, że przegląd wsumie polega tylko na sprawdzeniu szczelności i że moze mi to zrobić przy okazji serwisu pieca gazowego (w cenie) ale jeśli chcę papier na to, że przegląd został wykonany to dodatkowo 160zł.

Serwis kotła to co innego, bo poza bezpieczeństwem to też utrzymanie urządzenia w dobrym staniem technicznym oraz efektywność spalania paliwa.

Napisano
14 godzin temu, CiniO napisał:

A to co tutaj napisali?

???

Przeczytałem:

obraz.png.ff477657e146d8cf80daf301dbedacca.png

Zgodnie z pkt. 2 i3 należy usuwać zanieczyszczenia co 3 miesiące (węgiel, drewno) lub co 6 miesięcy (gaz, olej)

Zgodnie z pkt. 4 w przypadku domów jednorodzinnych do ww. czynności nie jest wymagany człowiek z uprawnieniami kominiarskimi.

Czyli jeżeli spali się dom, np. od sadzy nagromadzonej w kominie, to oświadczasz, że czyściłeś komin samodzielnie 2 miesiące temu.

Mając taki zapis w rozporządzeniu żadne TU nie będzie ryzykowało sporu, bo ew. w sądzie to przegra.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.