Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dokupienie polisy AC

Featured Replies

Napisano

Czy ktoś praktykował dokupienie polisy do istniejącego OC? Pewnie "januszuję" ale kupuję dziś samochód z OC i chciałem dokupić tylko AC. Pytanie czy tak można i jest na plus versus nowe OC+AC

Polisę OC mam do września więc jak zrezygnuję to pół roku w plecy. Ostatnio jak rozmawiałem (w lata temu) z PZU to tak wyliczyli żeby mnie skutecznie zniechęcić. 

Jak da radę to u kogo? 

Napisano

W Warcie się nie dało - kupno AC dopiero przy podpisaniu nowej umowy ubezpieczenia a nie kontynuacji starej po zakupie auta.

Napisano
Godzinę temu, lucash napisał:

Czy ktoś praktykował dokupienie polisy do istniejącego OC? Pewnie "januszuję" ale kupuję dziś samochód z OC i chciałem dokupić tylko AC. Pytanie czy tak można i jest na plus versus nowe OC+AC

Polisę OC mam do września więc jak zrezygnuję to pół roku w plecy. Ostatnio jak rozmawiałem (w lata temu) z PZU to tak wyliczyli żeby mnie skutecznie zniechęcić. 

Jak da radę to u kogo? 

Technicznie można, choć jest to nieopłacalne bo nie ma zniżek za pakiet OC/AC. Dodatkowo i tak sprzedadzą ci AC na rok, więc nie rozwiążesz problemu rozjazdu polis w czasie. Najlepiej od razu kupić pakiet, a potem wypowiedzieć przejętą polisę OC powołując się na podwójne ubezpieczenie OC, które pozwala wypowiedzieć jedno z nich. Jakbyś to zrobił w tym samym TU to w ogóle będzie najłatwiej od strony formalnej. 

Napisano
  • Autor

obecna polisa w PZU. Za samo AC na rok zaproponowali 1640 zł gdzie w innej firmie mam OC/AC w wersji na bogato. 

Napisano
  • Autor
7 minut temu, spad napisał:

Technicznie można, choć jest to nieopłacalne bo nie ma zniżek za pakiet OC/AC. Dodatkowo i tak sprzedadzą ci AC na rok, więc nie rozwiążesz problemu rozjazdu polis w czasie. Najlepiej od razu kupić pakiet, a potem wypowiedzieć przejętą polisę OC powołując się na podwójne ubezpieczenie OC, które pozwala wypowiedzieć jedno z nich. Jakbyś to zrobił w tym samym TU to w ogóle będzie najłatwiej od strony formalnej. 

Z tym że jak wypowiem OC/AC to nie zwrócą mi kasy na konto tylko na konto sprzedającego. Sprawdzę. Finalnie kupiłem w Generali. PZU po raz kolejny rozczarowuje. Zresztą koleżanka pracuje u nich i nawet oferta dla pracowników jest wyższa niż pakiet ubezpieczenia na rynku. 

Napisano

Widzę że już nieaktualne ale:

niektóre firmy "przypisują" pakiet na nowego właściciela. 

Zawsze można wykupić AC oddzielnie jak jest samo OC, i oba wypowiedzieć na koniec OC, powinni zwrócić za niewykorzystany czas różnicę. To ostatnie testował kolega w fabryce, to pierwsze między innymi ja.

Napisano
13 godzin temu, lucash napisał:

Z tym że jak wypowiem OC/AC to nie zwrócą mi kasy na konto tylko na konto sprzedającego. Sprawdzę. Finalnie kupiłem w Generali. PZU po raz kolejny rozczarowuje. Zresztą koleżanka pracuje u nich i nawet oferta dla pracowników jest wyższa niż pakiet ubezpieczenia na rynku. 

Zwrot AC i tak będzie na konto sprzedajacego

tylko z OC możesz korzystać dalej, jeśli nie zdecydujesz się kupić swoje i wypowiedzieć istniejące 

Napisano
  • Autor

widzę że jest luka w prawie, lub praktyce ubezpieczycieli. Pytanie czy celowa czy nie mógłby ktoś jej zagospodarować. Chyba ze standardowy polski kierowca sprzedaje samochód przed końcem ubezpieczenia. Słyszałem o wykupywaniu polisy na raty i wtedy o kolejne raty troszczy się kupujący, często nieświadomie. 

Napisano
11 minutes ago, lucash said:

widzę że jest luka w prawie, lub praktyce ubezpieczycieli. Pytanie czy celowa czy nie mógłby ktoś jej zagospodarować. Chyba ze standardowy polski kierowca sprzedaje samochód przed końcem ubezpieczenia. Słyszałem o wykupywaniu polisy na raty i wtedy o kolejne raty troszczy się kupujący, często nieświadomie. 

A dlaczego sprzedajacy mialby sie martwic o kolejne raty skoro pozbyl sie auta? ;]

Przeciez obowiazkiem kupujacego jest zglosci sie do TU i przepisac OC na siebie.

Napisano
Ustawa mówi, że jako sprzedający masz zapewnić OC na 30 dni. Więc przy ratach i sprzedaży auta ubezpieczyciele uznają, że ostatnia rata jest po stronie sprzedającego a kolejne po stronie kupującego jeżeli kontynuuje polisę pow. 30 dni od nabycia.

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.