Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Biegi nie wchodzą. Dlaczego?

Featured Replies

Napisano

Pacjent: Twingo 2, ~115 kkm.

Zauważyłem, że czasami nie chcą wejść biegi. Poprzednio 2, dzisiaj 3. Lewarek blokuje się w połowie. Wrzucenie innego biegu i ponowne przejście na zblokowany zwykle pomaga.

Rzadko jeżdżę tym autem, ale jednak co jakiś czas się zdarza i nie pamiętam takich atrakcji. Zakładam więc, że coś dogorywa. Co?

W.

Napisano
  • Autor

Ze strony sprzęgła brak innych objawów, spróbuję jeszcze zrobić test na wysokim biegu. Niestety obrotomierza nie ma.

Wysprzęglik prawdopodobnie dawałby objawy głównie na 1 i wstecznym. Ja tymczasem mam kłopot z 2 i 3.

Może więc wodzik.

Twingo rujnuje opinię Renault. A miałem Lagunę 3 przez 7 lat. ;)

Napisano

Nie chce wejść na odpalonym silniku czy podczas jazdy a na postoju (przy zgaszonym) wchodzą normalnie czy też jest problem?

Napisano
  • Autor
Nie chce wejść na odpalonym silniku czy podczas jazdy a na postoju (przy zgaszonym) wchodzą normalnie czy też jest problem?

Podczas jazdy i nie zawsze. Mam nawet wrażenie, że dopiero po rozgrzaniu zaczyna się problem, ale to może być przypadek, bo problem nie jest permanentny. Z tego samego powodu trudno zweryfikować czy problem występuje po wyłączeniu.

Spróbuję sobie zarezerwować kilkanaście minut na testy bez odpalania.
Napisano

Kiedyś miałem taki przypadek i winny był wybierak na skrzyni, który zacinał się. Jego ruch jest obrotowy i posuwisty i któraś z opcji stawała. Doraźnie możesz to sprawdzić / usprawnić traktując ten element olejem.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Pojeździłem trochę i wnioski są następujące:

- na zimnym silniku problem nie występuje, na ciepłym okazjonalnie, ale jednak
- jak dotąd w czasie jazdy problem był tylko z biegami 2 i 3
- pomachałem lewarkiem na wyłączonym silniku po dłuższej jeździe i również czasami biegi nie wchodziły. Tym razem nie tylko 2 i 3. Sprawdziłem też, że w przypadku "blokady", kiedy przykładam jakąś siłę do lewarka i ewidentnie bieg nie chce wejść wciśnięcie sprzęgła natychmiast rozwiązuje problem.

Czy to coś wyjaśnia?
Napisano
42 minuty temu, VVojteck napisał:

Pojeździłem trochę i wnioski są następujące:

- na zimnym silniku problem nie występuje, na ciepłym okazjonalnie, ale jednak
- jak dotąd w czasie jazdy problem był tylko z biegami 2 i 3
- pomachałem lewarkiem na wyłączonym silniku po dłuższej jeździe i również czasami biegi nie wchodziły. Tym razem nie tylko 2 i 3. Sprawdziłem też, że w przypadku "blokady", kiedy przykładam jakąś siłę do lewarka i ewidentnie bieg nie chce wejść wciśnięcie sprzęgła natychmiast rozwiązuje problem.

Czy to coś wyjaśnia?

Może być smar w linkach. Jak się nagrzeje to stawia większy opór. Sprawdź przy skrzyni, czy osłony gumowe zakończeń linek masz całe. Problem znany w Fiacie Panda, wymieniałem całe linki od wybieraka do skrzyni. Problem zniknął.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.