Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ile kkm zrobiliscie na swoim walku rozrzadu

Featured Replies

Napisano

otorz ostatnio bylem w ASO zlosnik2.gif i panowie stwierdzili ze niedlugo to walek bedzie do wymiany, a najlepiej to juz teraz by bylo go wymienic zlosnik2.gif no i krzykneli 1500 zl z wymiana crazy.gif a mam uniaka 1,4 z przebiegiem 167 kkm z czego dobre 130 kkm na gazie

pochwalcie sie ile wam walek wytrzymal i jaki byl koszt wymiany

Napisano

> otorz ostatnio bylem w ASO i panowie stwierdzili ze niedlugo to

> walek bedzie do wymiany, a najlepiej to juz teraz by bylo go

> wymienic no i krzykneli 1500 zl z wymiana a mam uniaka 1,4 z

> przebiegiem 167 kkm z czego dobre 130 kkm na gazie

> pochwalcie sie ile wam walek wytrzymal i jaki byl koszt wymiany

O kur... o ile pamiętam to sam wałek idziek kupić ~150 zł... A wymiana chyba nei jest skomplikowana ?

Napisano

Bez przesady. Za 1500 to możesz mieć kompletny silnik wymieniony razem ze skrzynią. Idź do jakiegoś normalnego mechanika a nie do ASO bo to czysta strata pieniędzy.....

Napisano

Na swoim 1,0 zrobilem 266tyś i w sumie to by jeszcze troche pojezdzil , co do kosztow wymiany samego walka to nie wiem ,bo ja zmienilem caly silnik

Napisano

... ja w swoim poprzednim silniku (1108cm3) wogóle nie ruszałem wałka czyli zrobiłem na nim jakieś 269 kkm

Napisano

Ja właśnie niedawno zajrzałem do luzu zaworów i stwierdziłem że luzy są stanowczo za duże, zamiast 0,35mm na ssących i 0,40mm na wydechowych mają od 0,48 do 0,62mm. Tolerancja luzów +/-0,05mm.

Luzy zaworów niestety wymagają regulacji - a ściślej wymiany płytek regulacyjnych na odpowiednio grubsze (będzie to wiadome dopiero po wyjęciu izmierzeniu grubości każdej płytki - taka konstrukcja wymaga praktycznie dostępu do zestawu płytek o wszelkich wymiarach, a więc raczej serwisu lub magazynu. To przemyślne draństwo ze strony FIATA, bo sama wymiana to nieduży pryszcz. A bez nowych płytek d...

A przy okazji zerknąłem na krzywki wałka rozrządu. I wylazło szydło z worka: siedem krzywek ma wznios ok. 8-8,2 mm, a jedna krzywka jest totalnie zdarta na ostrzu aż do ok. 5,1mm. Uno nadal jeździ, silnik gra, chociaż na postoju trochę parkocze jak diesel, a na trasie powyżej 120 km/h pędzi jak wół bez żadnej dynamiki i pali 12 lpg. Ciekawe, ile jeszcze na tym wałku silnik by przejechał??

Poszukuję więc również wałka rozrządu do silnika Fiata Uno wersja "Clip", tzn. ma silnik seria 146C7.000. poj. 994ccm made in fiat brasilia, ściągany i montowany przez Fiat Auto Poland [....ich mać], do Uno w 1998r.

Nr silnika dla części zamiennych: 00035601.

(Nadwozie serii 146EX55A, 5-drzwi).

Proszę o info, gdzie można dostać wałek rozrządu do tego silnika, za jaką cenę? Może nawet uzywany, o ile nie podobny do mojego. W ASO śpiewają też bardzo wysoko, a nawet nie chce im się pomysleć o zamienniku.

Mniej ważne na razie to pasek rozrządu oraz płytki do regulacji luzu pod krzywki zaworów do tegoż silnika (wymiary płytek możliwe są do dobrania po wymianie wałka rozrządu i pomiarze grubości płytek i luzu.

Z góry dziękuję za pomoc.

Bliższe szczegóły:

Po przebiegu 80 tys. km zdarte są krzywki wałka rozrządu: siedem krzywek po ok. 0,8-1 mm, a jedna krzywka zdarta o ok. 3,5 mm (wydech trzeciego cylindra).

Luzy zaworów są większone do ok. 0,5-0,6mm (instrukcja zaleca 0,35mm ssanie, a wydech 0,40mm)

Dane z instrukcji obsługi:

skok krzywek nominalny 8,8 mm.

Kąty faz rozrządu:

SSANIE: otwarcie 12st przed GMP, zamknięcie 30 st po DMP.

WYDECH: otwarcie 42st przed DMP, zamkn. 0 st po (w) GMP. Kąty otwarcia /zamknięcia 222st(kąty krzywek).

Kąt współotwarcia zaworów ss+wydech 72stopnie.

Myślę, że może tu podpasuje wałek rozrządu z innych typów silników fiata, np. uno 1100ccm, może Punto 1,1 lub 1,2 ?? Prawdopodobnie któryś z nich ma wszystkie kąty ustawienia zaworów większe o 5 stopni. A więc przestawienie rozrządu z takim wałkiem o 5 stopni w tył to sprawa prosta.

Ale nie mam katalogów, eperów i możliwosci porównania parametrów wałków różnych silników.

Będę bardzo wdzięczny za pomoc fachowców.

Napisano
  • Autor

> Ja właśnie niedawno zajrzałem do luzu zaworów i stwierdziłem że luzy

> są stanowczo za duże, zamiast 0,35mm na ssących i 0,40mm na

wlasnie ja oddalem uniaka na regulacje zaworow do aso z powodu tych smiesznych plytek. niestety panowie stwierdzili ze walek przydaloby sie juz wymienic.

ciekawi mnie ile taki walek moze kosztowac i gdzie go szukac po za aso.

Napisano

Zmienialem dokladnie rok temu. Koszt - 600 zlotych za oryginalny walek (zamiennik jakies 450-500, ale byl dostepny po dwoch tygodniach wiec nie chcialo mi sie czekac) plus za wymiane dalem stoweczke z regulacja zaworow i wymiana oleju (bez kosztow oleju i filtra) - mechanik stwierdzil ze skoro jedna krzywka jest zjedzona to pewnie opilki metalu gdzies sobie po silniku kraza w oleju i lepiej jest go rowniez wymienic (bo generalnie to jest tak, ze krzywki sa utwardzane powierzchniowo, jesli ta warstwa sie zetrze to reszta idzie jak maslo).

Aha - zmiana oleju trwala cala noc - tzn wieczorem spuszczenie starego, potem odstanie autka cala noc, zeby jak najwiecej go scieklo i dopiero rano zalanie nowym olejem.

PS Robilem to przy przebiegu jakies 160 tysiecy i tez w Uniaku 1.4.

Napisano
  • Autor

> Zmienialem dokladnie rok temu. Koszt - 600 zlotych za oryginalny

> walek (zamiennik jakies 450-500, ale byl dostepny po dwoch

> tygodniach wiec nie chcialo mi sie czekac) plus za wymiane dalem

> stoweczke z regulacja zaworow i wymiana oleju (bez kosztow oleju

> i filtra) - mechanik stwierdzil ze skoro jedna krzywka jest

> zjedzona to pewnie opilki metalu gdzies sobie po silniku kraza w

> oleju i lepiej jest go rowniez wymienic (bo generalnie to jest

> tak, ze krzywki sa utwardzane powierzchniowo, jesli ta warstwa

> sie zetrze to reszta idzie jak maslo).

> Aha - zmiana oleju trwala cala noc - tzn wieczorem spuszczenie

> starego, potem odstanie autka cala noc, zeby jak najwiecej go

> scieklo i dopiero rano zalanie nowym olejem.

> PS Robilem to przy przebiegu jakies 160 tysiecy i tez w Uniaku 1.4.

no to kolega troche troche mnie podlamal frown.gif znowu lekko liczac 700 trzewba wydac

Napisano

> Ja właśnie niedawno zajrzałem do luzu zaworów i stwierdziłem że luzy

> są stanowczo za duże, zamiast 0,35mm na ssących i 0,40mm na

> wydechowych mają od 0,48 do 0,62mm. Tolerancja luzów +/-0,05mm.

> Luzy zaworów niestety wymagają regulacji - a ściślej wymiany płytek

> regulacyjnych na odpowiednio grubsze (będzie to wiadome dopiero

> po wyjęciu izmierzeniu grubości każdej płytki - taka konstrukcja

> wymaga praktycznie dostępu do zestawu płytek o wszelkich

> wymiarach, a więc raczej serwisu lub magazynu. To przemyślne

> draństwo ze strony FIATA, bo sama wymiana to nieduży pryszcz.

Ja mam pewien sposob na regulacje. Mam kupiona jedna plytke "testowa" (sredni rozmiar, teraz dokladnie nie pamietam; nie moze byc uzywana). Wkladam ja po kolei do kazdej szklanki zaworowej i mierze jaki jest luz. Potem wyliczam potrzebne grubosci, ide do sklepu i kupuje tylko takie jakie sa mi potrzebne.

Napisano

> no to kolega troche troche mnie podlamal znowu lekko liczac 700

> trzewba wydac

No dobra, ale czy slyszysz, ze cos jest nie tak? U mnie slychac bylo ze jeden zawor niedomaga (silnik chodzil tak bardziej dudniaco). Poki silniczek gra jak trza to nie ma co sie przejmowac tylko powolutku zbierac kaske na waleczek.

Napisano

> Ja mam pewien sposob na regulacje. Mam kupiona jedna plytke "testowa"

> (sredni rozmiar, teraz dokladnie nie pamietam; nie moze byc

> uzywana). Wkladam ja po kolei do kazdej szklanki zaworowej i

> mierze jaki jest luz. Potem wyliczam potrzebne grubosci, ide do

> sklepu i kupuje tylko takie jakie sa mi potrzebne.

Jak się ma garaz to nie ma problemu.

Rozbierasz pokrywke zaworów mierzysz luzy - jak sa ok to nie ruszam jak za duże wyciągam płytkę - mierzę ją suwmiarką i dodaje wartość i idę do sklepu z buta lub busem smile.gif potem zakładam płyteczki i gotowa sprawa. Nie dam gnojkom tyle kasy za taką regulację w sumie banalną

Napisano

czyli kolega sam może to zrobić hmm.gif

Napisano

> Jak się ma garaz to nie ma problemu.

> Rozbierasz pokrywke zaworów mierzysz luzy - jak sa ok to nie ruszam

> jak za duże wyciągam płytkę - mierzę ją suwmiarką i dodaje

Pomiar suwmiarka nie jest w tym wypadku najlepszy. Plytka jest bardziej wytarta na srodku (i tam sie powinno mierzyc jej grubosc), i suwmiarka nie da sie dobrze zmierzyc jej grubosci. Powinno sie stosowac do tego mikrometr. Ja by poradzic sobie z tym klopotem, do pomiaru stosuje nie uzywana plytke (pisalem juz w tym watku)

> wartość i idę do sklepu z buta lub busem potem zakładam

> płyteczki i gotowa sprawa. Nie dam gnojkom tyle kasy za taką

> regulację w sumie banalną

Napisano

> czyli kolega sam może to zrobić

Oczywiście że mozna samemu, ksiązka pisze jasno jak to zrobić. Już kiedyś robiłem z wujkiem w 1,0 regulację, u siebie jeszcze nie może na jesień.

mam pytanie do kolegi sławek_j po co mikrometr? - nie ma potrzeby tak dokładnego pomiaru. Suwmiarka mierzy co do 0,1 mm lub lepsza co do 0,05mm i to wystarcza

Napisano

> Pomiar suwmiarka nie jest w tym wypadku najlepszy. Plytka jest

> bardziej wytarta na srodku (i tam sie powinno mierzyc jej

> grubosc), i suwmiarka nie da sie dobrze zmierzyc jej grubosci.

> Powinno sie stosowac do tego mikrometr. Ja by poradzic sobie z

> tym klopotem, do pomiaru stosuje nie uzywana plytke (pisalem juz

> w tym watku)

> > regulację w sumie banalną

Zgodze się że jest wytarta bardziej na srodku - ale na całej długośc bo krzywka jest taka szeroka ze trzaska na praktycznie całej szerokości płytki. Wtedy płytkę mierzymy kilka razy i bierzemy najmniejszy rozmiar do dodania luzu. Odchyłka jest dopuszczalna 0,5mm przy regulacji więc nie jest to dokładność wymagająca najwiekszej precyzji - takie jest moje zdanie, wystarczy zwykła dokładność i każdy majsterkowicz amatror poradzi sobie

Napisano

screwy.gif

"Polecam " wałki z ASO - mój nowy wałek , niby oryginalny wytrzymał 37( trzydzieści siedem) km (kilometrów) i krzywki poszły się 270747800-sex.gif

Wziąłęm stary dałem do napawania i długo mi służył, ąz w końcu pękł grinser006.gif

Napisano

171259 km i wygląda idealnie ok.gif

Napisano

a czy jak sie wymieni walek w 1.0 fire na walek np. z 1.1 fire to wystarczy sama regulacja luzow czy potrzebne bedzie rowniez dostosowanie elektroniki? hmm.gif

Napisano

> a czy jak sie wymieni walek w 1.0 fire na walek np. z 1.1 fire to

> wystarczy sama regulacja luzow czy potrzebne bedzie rowniez

> dostosowanie elektroniki?

NIe potrzebujesz regulować luzów o ile przy standardowym wałku było wszystko OK te wałki różnią się wysokością wzniosu krzywki. I żadnego majstrowania przy elektronice. Jeśli już jednak zmieniasz wałek jeszcze lepiej włożyć wałeczek od Punto 75 1,2 8zaworowy.

Zreszta szczegolowe opsy znajdziesz na stronach klubu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.