Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakie nożyce do trawy?

Featured Replies

Napisano

Trawnik mający w sumie ze 3mkw, trzeba będzie to podcinać jakoś ręcznie bo rośnie na tym trochę kwiatów. Myślałem o jakiś ręcznych nożycach ale może są lepsze rozwiązania? Co byście polecili?

Napisano
10 godzin temu, Igorek napisał:

Trawnik mający w sumie ze 3mkw, trzeba będzie to podcinać jakoś ręcznie bo rośnie na tym trochę kwiatów. Myślałem o jakiś ręcznych nożycach ale może są lepsze rozwiązania? Co byście polecili?

tylko wiesz że to nie bedzie takie ładne równiutkie?

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, bielaPL napisał:

tylko wiesz że to nie bedzie takie ładne równiutkie?

Wiem. Ale nie widzę lepszej opcji. Ostatnio żona próbowała tam wjechać kosiarką i był to zły pomysł pomimo niewielkich jej wymiarów. A za jakiś czas dojdzie mały plotek dookoła i wtedy już tylko zostanie coś na wzór nożyc

Napisano

Taki trawniczek na tarasie pod blokiem ogarniałem tanią i lekką podkaszarką elektryczną.

Raz co prawda skosiłem dużą kosą spalinową, ale ludzie się dziwnie patrzyli (kosa dłuższa niż trawnik :phi:)

Napisano
4 minuty temu, Igorek napisał:

Niezłe, chyba właśnie coś w tym stylu będzie ok :ok:

Powyższe dałem jako przykład z uchwytem.

Kilka lat mam kupione podobne w markecie budowlanym, ale bez uchwytu. Sprawdzają się do docinania trawy przy obrzeżach itp. :ok:

Napisano

generalnie na necie piszą że kosiarka ręczna bębnowa - ładnie ci obetnie równiutko ale to zależy już co tam na tej trawie masz ponasadzane jeszcze i jak chcesz żeby to wyglądało ;] 

Napisano
  • Autor
W dniu 7.07.2021 o 10:25, bielaPL napisał:

generalnie na necie piszą że kosiarka ręczna bębnowa - ładnie ci obetnie równiutko ale to zależy już co tam na tej trawie masz ponasadzane jeszcze i jak chcesz żeby to wyglądało ;] 

Tyle jest tego wszystkiego do obcięcia co na zdjęciach. Jakoś coś w typie nożyc najbardziej tu widzę :ok:

IMG_20210708_063834.jpg.776dbb45cafcac915dabcf8ce4605a20.jpgIMG_20210708_063840.jpg.ed66c15a7aeecc7c17d010a1118629fe.jpg

Napisano
7 minut temu, Igorek napisał:

Tyle jest tego wszystkiego do obcięcia co na zdjęciach. Jakoś coś w typie nożyc najbardziej tu widzę :ok:

ja bym to wszystko zaorał i dał łąkę kwietną

image.png.cece031eb52913f66214936ba2c84ac6.png

Napisano
  • Autor
13 minut temu, bielaPL napisał:

Ja bym zrobił sam trawnik. Po kilku latach posiadania krzaków powyrywałem to w cholerę, żona to przejęła i postanowiła tak sobie urządzić. Porażka z koszeniem tej trawy ale jak chce to niech ma.

Napisano

łąka jest o tyle fajna że masz kolorowo i nie trzeba przy tym chodzić za bardzo

generalnie jak chce tam ładować kwiatki to albo w doniczkach żeby to można było zdjąć i skocić piękną traweczkę...

albo trawa out ;] 

https://topdreamer.com/15-impressive-small-flower-garden-ideas/

ale wiesz, zawsze możecie zrobić też te nożyczki i zostawić tak jak macie

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, bielaPL napisał:

łąka jest o tyle fajna że masz kolorowo i nie trzeba przy tym chodzić za bardzo

generalnie jak chce tam ładować kwiatki to albo w doniczkach żeby to można było zdjąć i skocić piękną traweczkę...

albo trawa out ;] 

https://topdreamer.com/15-impressive-small-flower-garden-ideas/

ale wiesz, zawsze możecie zrobić też te nożyczki i zostawić tak jak macie

Zasadniczo to pozostanę przy tym, aby żona sobie strzygła z przodu, tylko zapewnię jej sprzęt :swinka:

• 1 rok później...
Napisano
  • Autor
W dniu 8.07.2021 o 12:44, bielaPL napisał:

Tak tylko informacyjnie: żona ma już dość latania co chwilę z nożycami i właśnie wpadła na pomysł, że po tym sezonie  zlikwiduje to co jest i zrobi łąkę kwietną ;]

Napisano
3 godziny temu, Igorek napisał:

Tak tylko informacyjnie: żona ma już dość latania co chwilę z nożycami i właśnie wpadła na pomysł, że po tym sezonie  zlikwiduje to co jest i zrobi łąkę kwietną ;]

Że też nikt w tym wątku nie zasugerował łąki kwietnej 😁😉 Podobno są dotacje "unijne" na łąki kwietne.